samotnie wychowująca matka?
samotnie wychowująca matka?
Witajcie:)
Dziewczyna ma dziecko, w 2016 roku wyszła za mąż, ale nie za ojca dziecka.
Czy może rozliczyć się jako samotnie wychowująca dziecko?
Czy razem z mężem i odliczyć u siebie dziecko (ojciec dziecka nie odlicza dziecka)?
Dziewczyna ma dziecko, w 2016 roku wyszła za mąż, ale nie za ojca dziecka.
Czy może rozliczyć się jako samotnie wychowująca dziecko?
Czy razem z mężem i odliczyć u siebie dziecko (ojciec dziecka nie odlicza dziecka)?
Re: samotnie wychowująca matka?
...Czy może rozliczyć się jako samotnie wychowująca dziecko?
Wg mnie - nie, bo przecież razem wychowują jej dziecko /tak myślę/, mieszkają razem... itd
..Czy razem z mężem i odliczyć u siebie dziecko (ojciec dziecka nie odlicza dziecka)?
Razem z mężem może się rozliczyć.
Czy obecny mąż przysposobił dziecko, czy sprawuje wobec niego władzę rodzicielską....
Ważne są też dochody rodziców/rodzica, w zależności od w.w. sytuacji/stanu faktycznego.
Wg mnie - nie, bo przecież razem wychowują jej dziecko /tak myślę/, mieszkają razem... itd
..Czy razem z mężem i odliczyć u siebie dziecko (ojciec dziecka nie odlicza dziecka)?
Razem z mężem może się rozliczyć.
Czy obecny mąż przysposobił dziecko, czy sprawuje wobec niego władzę rodzicielską....
Ważne są też dochody rodziców/rodzica, w zależności od w.w. sytuacji/stanu faktycznego.
Mąż nie przysposobił dziecka. Matka ma dochód w granicach 30 tys. zł
Ja jednak nie jestem za samotną matką - są przecież w wspólnym gospodarstwie, ale wg Twojego uznania...
Przy takich dochodach może skorzystać z ulgi prorodzinnej od swoich dochodów...
Przy takich dochodach może skorzystać z ulgi prorodzinnej od swoich dochodów...
wla.gle pisze:
> Ja jednak nie jestem za samotną matką - są przecież w wspólnym
> gospodarstwie, ale wg Twojego uznania...
>
> Przy takich dochodach może skorzystać z ulgi prorodzinnej od swoich
> dochodów...
zgadzam się
Samotnie wychowujący jest to rodzic lub opiekun prawny będący panną (kawalerem), wdową (wdowcem), rozwódką (rozwodnikiem) albo osobą, w stosunku do której orzeczono separację w rozumieniu odrębnych przepisów lub osobą pozostającą w związku małżeńskim, której małżonek został pozbawiony praw rodzicielskich lub odbywa karę pozbawienia wolności.
Osobą samotnie wychowującą dziecko jest osoba, która w określonej sytuacji, określonym czasie zupełnie sama zajmuje się dzieckiem.
Zatem skoro zawarła związek małżeński ( nie ważne czy to z ojcem dziecka czy też nie ) nie ma prawa skorzystać z preferencyjnego rozliczenia.
Ma prawo rozliczyć się z mężem, zaś ulgę na "swoje" dziecko wykazuje po swojej stronie PIT-O.
>
> Przy takich dochodach może skorzystać z ulgi prorodzinnej od swoich
> dochodów...
zgadzam się
Samotnie wychowujący jest to rodzic lub opiekun prawny będący panną (kawalerem), wdową (wdowcem), rozwódką (rozwodnikiem) albo osobą, w stosunku do której orzeczono separację w rozumieniu odrębnych przepisów lub osobą pozostającą w związku małżeńskim, której małżonek został pozbawiony praw rodzicielskich lub odbywa karę pozbawienia wolności.
Osobą samotnie wychowującą dziecko jest osoba, która w określonej sytuacji, określonym czasie zupełnie sama zajmuje się dzieckiem.
Zatem skoro zawarła związek małżeński ( nie ważne czy to z ojcem dziecka czy też nie ) nie ma prawa skorzystać z preferencyjnego rozliczenia.
Ma prawo rozliczyć się z mężem, zaś ulgę na "swoje" dziecko wykazuje po swojej stronie PIT-O.
Bardzo Wam dziękuję:)
tak zamierzałam zrobić i tak zrobię, ale czasami nachodzą myśli, wątpliwości itp. itd.;)
tak zamierzałam zrobić i tak zrobię, ale czasami nachodzą myśli, wątpliwości itp. itd.;)
...ale czasami nachodzą myśli, wątpliwości itp. itd.;)
Każdy tak ma - pozdrawiam..
______
Ahoj!
Każdy tak ma - pozdrawiam..
______
Ahoj!
wla.gle pisze:
Hej wla.gle - przecież tu jest małżeństwo, zawarte w 2016, więc o jakiej samotnej matce tu piszesz ?
Hej wla.gle - przecież tu jest małżeństwo, zawarte w 2016, więc o jakiej samotnej matce tu piszesz ?
- Napisałem - "nie jestem za samotną matką"