Rozliczenie z Niemie - odliczenie diety

Pytania i informacje związane z rozliczaniem pit-ów za 2017 rok.
lukasz_123

Rozliczenie z Niemie - odliczenie diety

Post autor: lukasz_123 »

Witam,

przed rozliczeniem się w Niemczech rozliczam się w Polsce. Tylko nie wiem, co mam wpisać jako dochód z zagranicy. Wynagrodzenie brutto z Niemiec mam kwotę 2.163.28eur. Wiem, że muszę ją przeliczyć na PLN, ale widzę, że na forum (viewtopic.php?t=15422) odliczają od tej kwoty jeszcze dietę i pomniejszoną kwotę wpisują w dodatku Z/G. Tylko, jak patrzyłem w rozliczenia z Niemiec, to w poborach brutto nie mam wpisanej diety, mam za to "ubernachtung", czyli "nocleg". Pracowałem na umowię o pracę poprzez Adecco.

Stąd moje pytanie: mam wpisać w Z/G kwotę 2.163.28eur przeliczoną na PLN czy jakąś inną?

snykwa

Re: Rozliczenie z Niemie - odliczenie diety

Post autor: snykwa »

Jeśli to była umowa o pracę to możesz sobie odliczyć 30% diety.
Dieta obliczasz: ilość dni stosunku pracy*49e*0,3 (30%).
Przychód - dieta i dopiero przeliczasz na zł. Po przeliczeniu na zł możesz jeszcze odjąć koszty takie jak w kraju, czyli:
ilość m-cy* 111,25 (lub 139,06). Tak obliczoną kwotę wpisujesz w PIT/ZG poz. 8.

lukasz_123

Czy ma to jakieś znaczenie na rozliczanie podatku w Niemczech?

Z tego co się orientuje, to i tak w Polsce będę miał i tak tylko podatek o d zarobków w Polsce, a rozliczam się w Niemczech, aby otrzymać zwrot podatku ( wystapiła pomyłką z klasą podatkową ze strony pracodawcy, więc będzie to ok.400eur). Rozlicznie w Niemczech robię już z pomocą biura podatkowego, ale to w Polsce robię sam. Czy nie będzie błędem/nie wpłynie na kwotę zwrotu, jeżeli nic nie odejmę od kwoty wynagrodzenia brutto?
Przy opisie Pani z biura rachunkowego, nie mówiła nic o odejmowaniu, tylko o wpisaniu w Z/G kwoty brutto.

snykwa

Odliczenie diety i kosztów nie jest obowiązkiem a przywilejem. Możesz skorzystać a nie musisz.
Jeśli masz dochody krajowe to im mniejsza kwota dochodu zagranicznego tym korzystniejsze rozliczenie.
Zresztą możesz sobie zrobić symulację zrobić rozliczenie krajowe z pełną kwotą z Niemiec i drugie z kwotą pomniejszoną o dietę i koszty. Sprawdź co będzie korzystniejsze.
Tu masz program:
https://pit.dobry.pl/programy/pity
Czy to ma się jakoś do rozliczenia Niemieckiego-nie wiem.

lukasz_123

Dziękuję bardzo za pomoc! Przeprowadzę symulację i dam znać :)

wla.gle

Post autor: wla.gle »

lukasz_123 » Czy nie będzie błędem/nie wpłynie na kwotę zwrotu, jeżeli nic nie odejmę od kwoty wynagrodzenia brutto?

Na rozliczenie w DE nie ma to wpływu,
ma natomiast wpływ na zwiększenie stopy procentowej jaką będzie liczony dochód z PL.
Większy dochód z DE większy podatek od dochodów z PL.

piotr78p1

Post autor: piotr78p1 »

witam a podatek kościelny i solidarnościowy tez można policzyć do podatku

piotr78p1

Post autor: piotr78p1 »

jeszcze raz ja a składki na ubezpieczenie społeczne i zdrowotne też obliczamy i wpisujemy do pit zg i 36

snykwa

Te zapłacone w Holandii nie, chyba, że sam opłacałeś.

wla.gle

Post autor: wla.gle »

@piotr78p1
...a składki na ubezpieczenie społeczne i zdrowotne też obliczamy i wpisujemy do pit zg i 36

Przy uzyskiwaniu dochodów z DE składek zapłaconych w DE nie można odliczyć od dochodów w PL,
bo są one zwolnione z opodatkowania.
Można odliczyć jedynie wtedy, jeśli składki były odprowadzane do ZUS w PL - od innych dochodów uzyskanych w PL.

...a podatek kościelny i solidarnościowy tez można policzyć do podatku - ten podatek jest pobierany
wg przepisów DE - nie uwzględnia się przy rozliczeniu.

Generalnie - podatku od dochodu z DE nigdzie nie wykazujemy w PIT/ZG i PIT-36.

Zablokowany