pit39
-
Re: pit39
Potrzeba trochę więcej szczegółów. Kto był właścicielem mieszkania w momencie sprzedania? Kiedy osoba sprzedająca mieszkanie je nabyła? Data nabycia mieszkania wynika z tresci aktu notarialnego.
Piszesz, że brat zmarł w 2012, czy on również otrzymał, wcześniej po śmierci mamy, to mieszkanie. Czy część tego sprzedanego mieszkania odziedziczyliście z ojcem po śmierci brata?
Jeśli część tego sprzedanego mieszkania, nabyliście w drodze spadku po bracie, czyli w 2012 to pięć lat liczy się od końca 2012 roku, zatem upłynie z końcem 2017 roku.
Jeśli część tego sprzedanego mieszkania, nabyliście w drodze spadku po bracie, czyli w 2012 to pięć lat liczy się od końca 2012 roku, zatem upłynie z końcem 2017 roku.
-
elalena pisze:
> mieszkanie nabyte było w latach 90 w właścicielem był mój ojciec, po
> podziale ja byłam współwłaścicielem
> po sprzedaży otrzymałam swoja część, która przeznaczyłam na spłatę kredytu
> mojego mieszkania
Tak jak wspomniała Przedmówczyni, opisz dokłądniej kto był właścicielem i w jakim okresie. Pojawia się tutaj dużo osób i ma to znaczenie dla dla zapłacenia podatku.
Przypuszczam, żę właścicielami byli Twoi rodzice, a po smierci mamy nastąpił podział spadku. Ale czy Ty i brat zostaliście włąścicielami mieszkania, czy np. swoją część od razu darowaliście tacie?
Jak w jednej ze swoich spraw po podziale spadku (w tym samym akcie notarianym) zrobiłem darowiznę na jednego członka rodziny aby nie było potem problemów z podatkiem przy sprzedazy.
> mieszkanie nabyte było w latach 90 w właścicielem był mój ojciec, po
> podziale ja byłam współwłaścicielem
> po sprzedaży otrzymałam swoja część, która przeznaczyłam na spłatę kredytu
> mojego mieszkania
Tak jak wspomniała Przedmówczyni, opisz dokłądniej kto był właścicielem i w jakim okresie. Pojawia się tutaj dużo osób i ma to znaczenie dla dla zapłacenia podatku.
Przypuszczam, żę właścicielami byli Twoi rodzice, a po smierci mamy nastąpił podział spadku. Ale czy Ty i brat zostaliście włąścicielami mieszkania, czy np. swoją część od razu darowaliście tacie?
Jak w jednej ze swoich spraw po podziale spadku (w tym samym akcie notarianym) zrobiłem darowiznę na jednego członka rodziny aby nie było potem problemów z podatkiem przy sprzedazy.
poza tym ważne jest również w jakich częściach odziedziczyliście mieszkanie ( równych? był testament?) zarówno po mamie jak i po bracie.
trzeba wziąć pod uwagę równiez to, że jesli mieszkanie zostało sprzedane przed upływem 5 lat oprócz podatku od sprzedaży może równiez wystąpić podatek od spadków i darowizn
trzeba wziąć pod uwagę równiez to, że jesli mieszkanie zostało sprzedane przed upływem 5 lat oprócz podatku od sprzedaży może równiez wystąpić podatek od spadków i darowizn
-
Aga K-S pisze:
> poza tym ważne jest również w jakich częściach odziedziczyliście mieszkanie
> ( równych? był testament?) zarówno po mamie jak i po bracie.
> trzeba wziąć pod uwagę równiez to, że jesli mieszkanie zostało sprzedane
> przed upływem 5 lat oprócz podatku od sprzedaży może równiez wystąpić
> podatek od spadków i darowizn
Czy mogłabyś rozwinąć temat podatku od spadków i darowizn w przypadku zbycia nieruchomości przed upływem 5 lat od końca roku podatkowego w którym ją otrzymano? AKurat nie spotkałem się aby ten obowiązek powstał, ale nie jestem ekspertem w tej sprawie.
> poza tym ważne jest również w jakich częściach odziedziczyliście mieszkanie
> ( równych? był testament?) zarówno po mamie jak i po bracie.
> trzeba wziąć pod uwagę równiez to, że jesli mieszkanie zostało sprzedane
> przed upływem 5 lat oprócz podatku od sprzedaży może równiez wystąpić
> podatek od spadków i darowizn
Czy mogłabyś rozwinąć temat podatku od spadków i darowizn w przypadku zbycia nieruchomości przed upływem 5 lat od końca roku podatkowego w którym ją otrzymano? AKurat nie spotkałem się aby ten obowiązek powstał, ale nie jestem ekspertem w tej sprawie.
było to mieszkanie rodziców po śmierci mamy był podział
przy sprzedaży każdy otrzymał swoją część, podatek od spadku zapłaciłam z otrzymanych pieniędzy
spłaciłam kredyt mieszkaniowy na swoje mieszkanie kupione wcześniej pytanie czy składać pit39
przy sprzedaży każdy otrzymał swoją część, podatek od spadku zapłaciłam z otrzymanych pieniędzy
spłaciłam kredyt mieszkaniowy na swoje mieszkanie kupione wcześniej pytanie czy składać pit39
Przy sprzedaży nieruchomości należy tej czynności dokonać u NOTARIUSZA, to on rozlicza umowę-kupna sprzedaży.
PIT-39 trzeba składać jeśli sprzedaż przed upływem 5-ciu lat.
W tej sytuacji to kupujący płaci podatek PCC ... tak wg mnie.
PIT-39 trzeba składać jeśli sprzedaż przed upływem 5-ciu lat.
W tej sytuacji to kupujący płaci podatek PCC ... tak wg mnie.
-
elalena pisze:
> było to mieszkanie rodziców po śmierci mamy był podział
> przy sprzedaży każdy otrzymał swoją część, podatek od spadku zapłaciłam z
> otrzymanych pieniędzy
> spłaciłam kredyt mieszkaniowy na swoje mieszkanie kupione wcześniej
> pytanie czy składać pit39
Staramy Ci sie pomoc, ale Twoje odpowiedzi nie wyjasniaja naszych pytan.
Czy mam rozumiec, ze wlascicielami mieszkania byli Twoi rodzice? Po smierci mamy w 2009 r. wlascicielami zostal tata, Ty i brat. Po smierci brata właścicielami zostalas Ty i tata. Czy dobrze rozumiem? Wazne tutaj sa rowniez udzialy w nieruchomosci ktore macie.
W takiej sytuacji to nie Twoj tata sprzedal mieszkanie tylko Ty i tata sprzedaliscie. Powinnaś wiedziec co u notariusza podpisywalas. Podatku od spadku nie moglas placic bo należycie do I grupy pokrewieństwa.
Jezeli sprawa faktycznie wyglada jak powyzej to nie musisz skladac PIT39. Ale jak napisalem wczesniej nie odpowiedzialas na nasze pytanie. Zawsze w przypadku wątpliwości mozesz z dokumentami pojsc do doradcy podatkowego.
> było to mieszkanie rodziców po śmierci mamy był podział
> przy sprzedaży każdy otrzymał swoją część, podatek od spadku zapłaciłam z
> otrzymanych pieniędzy
> spłaciłam kredyt mieszkaniowy na swoje mieszkanie kupione wcześniej
> pytanie czy składać pit39
Staramy Ci sie pomoc, ale Twoje odpowiedzi nie wyjasniaja naszych pytan.
Czy mam rozumiec, ze wlascicielami mieszkania byli Twoi rodzice? Po smierci mamy w 2009 r. wlascicielami zostal tata, Ty i brat. Po smierci brata właścicielami zostalas Ty i tata. Czy dobrze rozumiem? Wazne tutaj sa rowniez udzialy w nieruchomosci ktore macie.
W takiej sytuacji to nie Twoj tata sprzedal mieszkanie tylko Ty i tata sprzedaliscie. Powinnaś wiedziec co u notariusza podpisywalas. Podatku od spadku nie moglas placic bo należycie do I grupy pokrewieństwa.
Jezeli sprawa faktycznie wyglada jak powyzej to nie musisz skladac PIT39. Ale jak napisalem wczesniej nie odpowiedzialas na nasze pytanie. Zawsze w przypadku wątpliwości mozesz z dokumentami pojsc do doradcy podatkowego.