PIT 11 syna

Pytania i informacje związane z rozliczaniem pit-ów za 2017 rok.
dkasia

PIT 11 syna

Post autor: dkasia »

Dzień dobry, mój syn ( 16 lat)w okresie wakacyjnym pracował zarobił 5800 brutto czy przysługuje mi ulga prorodzinna bo czytałam że w 2017 roku kwota wolna od podatku to 6600 i czy mam się rozliczyć wspólnie na PIT 36 dodatkowo PIT/ o i PIT/ m

snykwa

Re: PIT 11 syna

Post autor: snykwa »

Pieniędzy małoletnich dzieci nie bierze się pod uwagę przy ustalaniu prawa do ulgi prorodzinnej. Rodzice nie muszą się więc martwić, że będą musieli zrezygnować z dodatkowego zastrzyku gotówki. Z odliczenia skorzystają nawet w sytuacji, gdy ich syn czy córka osiągnęli dochód przekraczający kwotę 3089 zł.
Czasem, decydujące znaczenie ma także rodzaj dochodów. Niektórych, co do zasady, nie można uwzględnić w deklaracji podatkowej rodziców. Należą do nich:

-zarobki, które są efektem obowiązków wykonywanych na podstawie umowy o pracę czy działań prowadzonych na podstawie umów cywilno-prawnych (umów o dzieło lub zleceń);
-dochody osiągane z innego rodzaju aktywności, np. z działalności gospodarczej, ze sprzedaży obcej waluty, z autorstwa książki czy udzielania głosu (dubbing);
-stypendia, których podstawą jest ustawa lub umowa cywilna;
-dochody z przedmiotów oddanych dzieciom do swobodnego użytku;

Reasumując:
1) Możesz odliczyć sobie ulgę prorodzinną jeśli spełniasz pozostałe warunki do odliczenia ulgi, chyba że przychody dziecka opodatkowane są ryczałtem ewidencjonowanym, podatkiem liniowym lub tonażowym. Wtedy nie możesz.
2) Syna rozliczasz na PIT-37 i podpisujesz za niego zeznanie (jest niepełnoletni).

dkasia

SYN PRACOWAŁ NA UMOWĘ ZLECENIE CZYLI SAM ROZLICZA SIĘ NA PIT 37 A JA PODPISUJĘ

snykwa

Tak, sam się rozlicza a Ty podpisujesz jego zeznanie.
Możesz rozliczyć sobie ulgę prorodzinną jeśli spełniasz pozostałe warunki (jeśli to jedyne dziecko więc ważne są dochody rodziców).

dkasia

NA TYCH SAMYCH ZASADACH PRACOWAŁA CÓRKA MOJEJ KOLEŻANKI NA UMOWĘ ZLECENIE 5800 BRUTTO TYKLO ONA MA 18 LAT WIADOMO ŻE SAMA ROZLICZA SIĘ PIT 37 ALE CZY KOLEŻANKA MOŻE SKOŻYSTAĆ Z ULGI PRORODZINNEJ CÓRKA SIĘ UCZY

snykwa

Jeśli w momencie osiągania dochodów była pełnoletnia to jej dochód (przychód-koszty) nie może przekroczyć 3089.

dkasia

Kwota wolna od podatku w 2017 r to 6600 zł to dlaczego nie można przekroczyć 3089

snykwa

Kwota wolna to co innego niż dochód dziecka do ulgi prorodzinnej:
http://www.pit.pl/1710-czy-dzieci-moga- ... nna-17174/

Zablokowany