Witam,
W wyniku problemu z kompem wysłałam przez pomyłkę korektę pitu za 2016, co teraz? wysłać kolejną korektę ?(z danymi prawidłowymi z 2016?)
korekta pit
Re: korekta pit
Na jakim formularzy - czy za 2016 r. i w tytule formularza jest " Rozliczenie dochodów w roku podatkowym 2016 r." - jeśli tak, to może to być uznane jako korekta za rok 2016 i musisz to "wyprostować",
-wg mnie trzeba złożyć kolejną korektę z prawidłowymi danymi-takimi jakie były w oryginalnym rozliczeniu ......
-wg mnie trzeba złożyć kolejną korektę z prawidłowymi danymi-takimi jakie były w oryginalnym rozliczeniu ......
można również złożyć w us pismo z wnioskiem o anulowanie wysłanej korekty...z powodu błędnej jej wysyłki
Samo pismo nie wystarczy - należy złożyć następną korektę /jeśli poprzednia była błędna/ i dopiero wtedy w systemie US można anulować
poprzednią /dzieje się to właściwie z "automatu"/.
Oczywiście do tej drugiej korekty można dołączyć wyjaśnienie przyczyny złożenia korekty....
miałam podobny przypadek, tyle że z deklaracja vat-7. Panie z mojego US same zaproponowały aby złożyć tylko pismo z prośbą o anulowanie wysłanej korekty deklaracji VAT i było po temacie. Niestety ile urzędów tyle praktyk i interpretacji....