Tydzień pracy w Niemczech i rok pracy w Polsce
-
Tydzień pracy w Niemczech i rok pracy w Polsce
Witam mąż pracował tydzień w Niemczech i zarobił 500 euro, oprócz tego cały rok pracował w Polsce. Czy jeśli kwota jest taka niska to musi się rozliczać w Niemczech? Czy w Polskim zeznaniu należy jakoś to wykazać? Proszę o jakąś podpowiedź bo nie mam wiedzy na ten temat
Re: Tydzień pracy w Niemczech i rok pracy w Polsce
Jeśli miał polskie dochody to musi się rozliczyć w Polsce. Oczywiście może odliczyć sobie dietę i koszty od niemieckich dochodów. Co do rozliczenia w Niemczech to nie wiem.
Jeżeli to było oddelegowanie/delegacja przez pracodawcę, to na PIT-11 będziesz mieć wyszczególnioną kwotę tzw. dochodów zwolnionych
od podatku poz.32.
Wpiszesz ją do poz. 8 PIT/ZG i program sam policzy resztę.....
Jeśli to była prywatna praca najemna, to proszę wrócić do tematu jak będą wiadome wszystkie dochody.....pomożemy.
od podatku poz.32.
Wpiszesz ją do poz. 8 PIT/ZG i program sam policzy resztę.....
Jeśli to była prywatna praca najemna, to proszę wrócić do tematu jak będą wiadome wszystkie dochody.....pomożemy.
-
Tak to była praca z zupełnie innej firmy. W tej chwili mamy pit tylko z Niemiec czekamy jeszcze na ten z Polski
To trzeba to rozliczyć wszystko razem na jednym PIT-36, PIT/ZG i ew. PIT/O do ulg i odliczeń /jeśli takie są/.
W tym roku jest pierwszy raz sytuacja gdzie trzeba sprawdzać jaki sposób rozliczenie jest korzystny
- razem z małżonkiem czy indywidualnie
ze względu na zmienną kwotę obniżającą podatek /przy obliczaniu podatku/, a szczególnie przy
rozliczaniu dochodów z kraju do którego stosuje się metodę wyłączenia z progresją , np. Niemcy, Francja....
W tym roku jest pierwszy raz sytuacja gdzie trzeba sprawdzać jaki sposób rozliczenie jest korzystny
- razem z małżonkiem czy indywidualnie
ze względu na zmienną kwotę obniżającą podatek /przy obliczaniu podatku/, a szczególnie przy
rozliczaniu dochodów z kraju do którego stosuje się metodę wyłączenia z progresją , np. Niemcy, Francja....
W niemczech nie ma obowiązku rozliczania sie z dochodów. Można ale nie trzeba. Wszystko zależy od tego do jakiej klasy podatkowej został "przydzielony". Przy tak niskich dochodach mógł mieć podatek wynoszący 0,00
W pl tak jak pisali koledzy wyżej - musi ująć wszystkie dochody zarówno pl jak i te niemieckie. Od dochodów niemieckich odejmuje wartość 30% diet za każdy dzień pobytu w Niemczech i dopiero te wartość [przelicza wg kursu.
W pl tak jak pisali koledzy wyżej - musi ująć wszystkie dochody zarówno pl jak i te niemieckie. Od dochodów niemieckich odejmuje wartość 30% diet za każdy dzień pobytu w Niemczech i dopiero te wartość [przelicza wg kursu.
Aga K-S » 9 min temu
...Od dochodów niemieckich odejmuje wartość 30% diet za każdy dzień pobytu w Niemczech i dopiero te wartość [przelicza wg kursu.
Maleńka uwaga.....30% diety za każdy dzień pozostawania w stosunku pracy /lub pokrewnych/, przy umowie zlecenia /a tak tu też mogło być/,
nie odliczamy diet tylko ryczałtowe 20% KUP...
...Od dochodów niemieckich odejmuje wartość 30% diet za każdy dzień pobytu w Niemczech i dopiero te wartość [przelicza wg kursu.
Maleńka uwaga.....30% diety za każdy dzień pozostawania w stosunku pracy /lub pokrewnych/, przy umowie zlecenia /a tak tu też mogło być/,
nie odliczamy diet tylko ryczałtowe 20% KUP...
oczywiście, masz rację.
Z automatu przyjęłam założenie że to umowa o pracę.
Z automatu przyjęłam założenie że to umowa o pracę.
Paulina pisze, że to było z innej firmy - 1 tydzień, to raczej będzie zlecenie .......
Ale to się okaże jak otrzyma PIT....
Ale to się okaże jak otrzyma PIT....
-
Witam dostaliśmy juz Pit z Niemiec i Polski poniżej podaję dane
3.Bruttoarbeislohn einschlSachbezuge ohne 9 und 10 370,00
4. Einbehaltene Lohnsteuer von 3 40,00
5. Einbehaltener Solidaritatszuschlag von 3 2,20
20.Steuerfreie Verpflegungszuschusse bei Auswartstatigkeit 188,00
22. zur gesetzlichen Rentenversicherung 34,60
23.zur gesetzlichen Rentenversicherung 34,60
25.Arbeitnehmerbeitrage zur gesetzlichen Krankenversicherung 29,23
26. Arbeitnehmerbeitrage zur sozialen Pflegeversicherung 7,50
27. Arbeitnehmeerbeitrage zur Arbeitslosenversicherung 5,55
Polski pit
przychód 45 038,13
KUP 1 668,72
Dochód 43 369,41
Zaliczka 3128
ubez spol 6 174,74
ubez zdr 3 011,90
Jeśli chodzi o pit z Niemiec to nie sa tam uwzglednione diety ktore byly wyplacane. 370 euro to jest tylko stawka godzinowa bez zadnych dodatkow wiec nie wiem czy mam cos odliczac.
Prosilabym o jakas podpowiedz co gdzie mam wpisac bo mam z tym problem
3.Bruttoarbeislohn einschlSachbezuge ohne 9 und 10 370,00
4. Einbehaltene Lohnsteuer von 3 40,00
5. Einbehaltener Solidaritatszuschlag von 3 2,20
20.Steuerfreie Verpflegungszuschusse bei Auswartstatigkeit 188,00
22. zur gesetzlichen Rentenversicherung 34,60
23.zur gesetzlichen Rentenversicherung 34,60
25.Arbeitnehmerbeitrage zur gesetzlichen Krankenversicherung 29,23
26. Arbeitnehmerbeitrage zur sozialen Pflegeversicherung 7,50
27. Arbeitnehmeerbeitrage zur Arbeitslosenversicherung 5,55
Polski pit
przychód 45 038,13
KUP 1 668,72
Dochód 43 369,41
Zaliczka 3128
ubez spol 6 174,74
ubez zdr 3 011,90
Jeśli chodzi o pit z Niemiec to nie sa tam uwzglednione diety ktore byly wyplacane. 370 euro to jest tylko stawka godzinowa bez zadnych dodatkow wiec nie wiem czy mam cos odliczac.
Prosilabym o jakas podpowiedz co gdzie mam wpisac bo mam z tym problem