Os. samotnie wychowująca i ulga "prorodzinna".

Pytania i informacje związane z rozliczaniem pit-ów za 2017 rok.
Czarek

Os. samotnie wychowująca i ulga "prorodzinna".

Post autor: Czarek »

Witajcie.
Myślałem, czy "podpiąć się" do tego tematu: viewtopic.php?f=41&t=18273 , czy założyć nowy temat. Wybrałem to drugie.

Proszę o odpowiedzi na pytania:
Czy osoba, która rozliczać się będzie jako os. samotnie wychowująca dziecko, może bez przeszkód skorzystać z ulgi "prorodzinnej" w rozliczeniu za 2017 rok?
Czy coś się zmieniło w tym temacie w przepisach w stosunku do lat 2015/2016?

Osoba ta opiekuje się swoim pełnoletnim niepełnosprawnym synem. Syn ów ma I gr. inw. przyznaną na stałe, otrzymuje rentę socjalną i zasiłek pielęgnacyjny (razem to prawie 12.000,00 zł), i wymaga stałej pomocy innej osoby w swoim funkcjonowaniu.

Pozdrawiam.

wla.gle

Re: Os. samotnie wychowująca i ulga "prorodzinna".

Post autor: wla.gle »

Warunki ogólne do ulgi prorodzinnej się nie zmieniły-dochód rodziców i dziecka oraz rodzaj tych dochodów, który nie pozwala
na skorzystanie z ulgi prorodzinnej..
Limit dochodu dla os. samotnie wychowującej<112 000 zł.

Wg mnie ta osoba może skorzystać z ulgi prorodzinnej jeśli spełnia w.w. kryteria...

Czarek

'wla.gle', dziękuję Ci za odpowiedź. Te warunki ogólne to o nich wiem. Chodzi mi o warunki szczegółowsze takie.
Np. obowiązek alimentacyjny.... osoba samotnie wychowująca ma swoje przychody, a syn tej osoby - swoje; syn tej osoby nie jest ubezwłasnowolniony - ma światły umysł i podejmuje różne decyzje czasem nawet za ich dwoje, potrzebuje tylko stałej pomocy fizycznej drugiej osoby w swoim funkcjonowaniu. Stąd pojawiają się w mojej główce wątpliwości.
Dalej więc nie wiem, czy ta osoba wychowująca samotnie może bez przeszkód skorzystać z ulgi "prorodzinnej".
Proszę, podaj chociaż jeden jakiś taki szczegółowszy waruneczek. ;-)

Pozdrawiam.
Ahoj!

wla.gle

Ahoj!

....kwestię przyznawania zasiłku pielęgnacyjnego reguluje ustawa o świadczeniach rodzinnych.

Warunek przyznania świadczenia;

Zgodnie z jej art. 16 wspomniany zasiłek przysługuje niepełnosprawnemu dziecku, osobie niepełnosprawnej w wieku powyżej 16. roku życia, jeżeli legitymuje się orzeczeniem o znacznym stopniu niepełnosprawności oraz osobie niepełnosprawnej w wieku powyżej 16. roku życia legitymującej się orzeczeniem o umiarkowanym stopniu niepełnosprawności, jeżeli niepełnosprawność powstała w wieku do ukończenia 21 roku życia.

Aby taki zasiłek otrzymywać musi być w orzeczeniu "zaznaczona" poz. osoba niepełnosprawna wymaga opieki i pomocy drugiej osoby przy
wykonywaniu codziennych czynności życiowych i tutaj takie jest /bo musi być skoro jest przyznany ten zasiłek/.

Kwestia dochodów
-nikt nie zakwestionuje, wg mnie, takiej sytuacji, że wobec osoby niepełnosprawnej mającej dochody ~12 000 zł nie istnieje "obowiązek alimentacyjny", bo przecież taka osoba ma dużo większe wydatki niż osoba zdrowa.....

Ulga prorodzinna przy spełnieniu zasad ogólnych wg mnie NALEŻY SIĘ.

Dodam, że miałem sytuację /identyczną/ i robiłem za 5-lat korekty /bo nie skorzystano z ulgi prorodzinnej/, które były wnikliwie analizowane przez US - zostały wszystkie uznane.

Wypełniając takie rozliczenie podatkowe, gdzie w PIT-O podaje się pesel dziecka na które jest odliczenie, umieszczam w poz. 141 PIT-37
"Inne informacje" taki wpis:

"Odliczenie ulgi prorodzinnej na niepełnosprawne pełnoletnie dziecko"

US przyjmie, że ulga się należy.... też miałem takie sytuacje, bo prostu US może nie wiedzieć o niepełnosprawności dziecka, a tak to wszystko
"jasne jak słońce"

Mam nadzieję, że pomogłem.....

Czarek

'wla.gle', dziękuję Ci za odpowiedź. Pomogłeś - z tym wpisem w PIT-cie. Też będę tak robić.

Chcę jeszcze zwrócić Ci tylko uwagę, że w tym artykule 16 nie ma mowy o tym, że musi być "zaznaczona" w orzeczeniu odpowiednia pozycja.
Jest natomiast mowa w tym artykule o, tak ogólnie, znacznym lub umiarkowanym stopniu niepełnosprawności. Tak ja zrozumiałem ten przepis.
Co te określenia znaczą w przypadku tej ustawy, to jest napisane w artykule 3 punkt 21 i 20. Może o to Ci chodziło? Tego nie wiem.
Ale wiem, że posiadasz w tej sprawie większą wiedzę oraz większe doświadczenie.
Dziękuję.

Pozdrawiam.
Ahoj!

wla.gle

Czarek » 59 min temu

...że musi być "zaznaczona" w orzeczeniu odpowiednia pozycja.

Trochę niefortunnie użyłem słowa "musi"....
- po prostu zwykle w orzeczeniu jest zaznaczona taka opcja....

Czarek

'wla.gle', proszę Cię o jeszcze jedną informację.

Osoba samotnie wychowująca, o której mowa w tym wątku, ma jeszcze pełnosprawną pełnoletnią (ponad 35-letnią; syn też ma ponad 35 lat) córkę.
Czy do formularza PIT-O wpisuje się dane także tej córki, czy tylko dane niepełnosprawnego pełnoletniego syna?

Pozdrawiam.
Ahoj.

wla.gle

W PIT/O podajemy/uwzględniamy tylko dzieci na które przysługuje ulga....czyli tylko dane niepełnosprawnego pełnoletniego syna.
_________
Ahoj!

Czarek

Dziękuję Ci, 'wla.gle'.

Pozdrawiam.
Ahoj!

Czarek

Witaj, 'wla.gle'.

W polach 115 i 116 formularza PIT-37 jest kwota 0,00.
W części C w polu 41 formularza PIT/O jest kwota 0,00.

Czy kwota, wyliczona i wstawiona przez program, w formularzu PIT/O jest prawidłowa?

Pozdrawiam.

Zablokowany