Ulga na samochód na dwójkę dzieci
Ulga na samochód na dwójkę dzieci
Witam. Zmieniono na korzyść przepisy i chce od razu zaszaleć bo mam dwójkę dzieci z orzeczeniem. Czy mogę odliczyć 2 x 2280 zł?
Re: Ulga na samochód na dwójkę dzieci
Niestety ulga 2280 jest tylko jedna (jak matka)
Tak jak pisze Czech.
Ulga na użytkowanie samochodu przez osobę niepełnosprawną lub mającą na utrzymaniu
taką osobę jest tylko JEDNA NA PODATNIKA.
Można skorzystać z dwóch ulg 2*2280 zł, ale jeśli współmałżonek miałby również dochody, czyli
podatnik -2280
współmałżonek -2280
Oczywiście jeśli oboje są współwłaścicielami auta lub istnieje wspólność małżeńska.
Przy wspólności małżeńskiej / są takie interpretacje/, współmałżonek jest z definicji wspólności
również współwłaścicielem samochodu...
Ulga na użytkowanie samochodu przez osobę niepełnosprawną lub mającą na utrzymaniu
taką osobę jest tylko JEDNA NA PODATNIKA.
Można skorzystać z dwóch ulg 2*2280 zł, ale jeśli współmałżonek miałby również dochody, czyli
podatnik -2280
współmałżonek -2280
Oczywiście jeśli oboje są współwłaścicielami auta lub istnieje wspólność małżeńska.
Przy wspólności małżeńskiej / są takie interpretacje/, współmałżonek jest z definicji wspólności
również współwłaścicielem samochodu...
Dzisiaj dzwoniłam do US i samo orzeczenie nie wystarczy. Na rehabilitację dojeżdżam 2 x w tygodniu, wiadomo dojazd do lekarza rodzinnego, do szpitala. Jeżdże też pociągiem bo mi taniej i wygodniej. Jak to policzyć ile nam przysługuje odliczenia. Tak myślę,że przy dwójce dzieci całe 2280 zł odliczę. Jednak jak dzwoniłam do US nie jestem już niczego pewna. Ostatnio dużo jeździmy do córki bo prawie mc jest w szpitalu, wiadomo dowieź jej jedzenie ,zmiana ubrania- czy to jest też brane pod uwagę. Nawet mąż ostatnio był transportem zamiast karetki bo szpitalowi się nie opłacało, raz szłyśmy pieszo między jednym szpitalem a drugim 100m, może blisko ale córka choruje płucnie więc
No, a co ci powiedzieli w US ? Do czego samo orzeczenie ma nie wystarczyć ?
Bo z ustawy usunięto zapis, że liczą się tylko przejazdy na zabiegi leczniczo-rehabilitacyjne.
Bo z ustawy usunięto zapis, że liczą się tylko przejazdy na zabiegi leczniczo-rehabilitacyjne.
Też jestem ciekawa co też powiedzieli w US. Ja sprawdzałam w KIP i bez problemu można odliczyć w ramach ulgi rehabilitacyjnej kwotę 2280. Tylko orzeczenie o niepełnosprawności i własność lub współwłasność w samochodzie. Żadnej innej weryfikacji dokumentów nie może być. Chyba że orzeczenie o niepełnosprawności wydane zostało dopiero w grudniu...
Aga K-S , chciałabym żeby tak było. Zapytajcie w swoich Urzędach