Dzień dobry
Mam niepełnosprawną (stopień znaczny) dorosłą córkę. Pobiera rentę socjalną i zasiłek pielęgnacyjny, co dało dochód roczny w 2017 r. w wysokości: 10.538,80 zł. Renta socjalna 12x8692,80 plus zasiłek pielęgnacyjny 12x153,00.
Córka sama się nie rozliczy (niepełnosprawność intelektualna).
Moje pytanie brzmi: czy mogę skorzystać z ulgi na używanie samochodu na przewozy córki?
Czy do dochodu wlicza się zasiłek pielęgnacyjny? Szukałam informacji w internecie i widzę, że zdania są podzielone. W poprzednich latach odliczałam te ulgę i teraz nie mam pewności czy słusznie. Moi znajomi, którzy są w podobnej sytuacji od lat odliczają ulgę na samochód. Jedna z tych osób była nawet skontrolowana przez US, przedstawiła zaświadczenie, że dowozi syna do WTZ i uznano prawo do ulgi.
Ogromna większość niepełnosprawnych dorosłych osób ma takie dochody roczne: renta socjalna plus zasiłek pielęgnacyjny. Jeśli sama się nie rozliczy, to praktycznie jej rodzice nie mają szans na odliczenie ulgi na samochód.
Trochę to wydaje się krzywdzące.
Ulga rehabilitacyjna a dochód
Re: Ulga rehabilitacyjna a dochód
IMHO - wg mnie:
Sprawa b.przykra, ale w tej sytuacji nie należy się ulga na użytkowanie samochodu
dla opiekuna osoby niepełnosprawnej
Aby taką osobą być nie może dochód osoby niepełnosprawnej >10080 zł.
Na dowód : Interpelacja poselska z dnia 12 stycznia 2018 r.
https://www.podatki.biz/artykuly/pit-za ... _36920.htm
Wyjściem z tej sytuacji mogło by być podarowanie córce np.1/10 samochodu - tak żeby była współwłaścicielem i wtedy Ona będzie mogła odliczyć ulgę....oczywiście do wys. podatku.
Córka może rozliczyć swoje dochody i skorzystać z ulgi np. na lekarstwa ........
Rodzice mogą skorzystać z ulgi prorodzinnej - tutaj dochody nie grają
roli, dopóki istnieje obowiązek alimentacyjny wobec dziecka....
Pozdrawiam...
Sprawa b.przykra, ale w tej sytuacji nie należy się ulga na użytkowanie samochodu
dla opiekuna osoby niepełnosprawnej
Aby taką osobą być nie może dochód osoby niepełnosprawnej >10080 zł.
Na dowód : Interpelacja poselska z dnia 12 stycznia 2018 r.
https://www.podatki.biz/artykuly/pit-za ... _36920.htm
Wyjściem z tej sytuacji mogło by być podarowanie córce np.1/10 samochodu - tak żeby była współwłaścicielem i wtedy Ona będzie mogła odliczyć ulgę....oczywiście do wys. podatku.
Córka może rozliczyć swoje dochody i skorzystać z ulgi np. na lekarstwa ........
Rodzice mogą skorzystać z ulgi prorodzinnej - tutaj dochody nie grają
roli, dopóki istnieje obowiązek alimentacyjny wobec dziecka....
Pozdrawiam...
Re: Ulga rehabilitacyjna a dochód
Dziękuje za odpowiedź.
No cóż... dziwny jest ten świat!
No cóż... dziwny jest ten świat!