Jakie PIT-y wypełnić

Pytania i informacje związane z rozliczaniem pit-ów za 2017 rok.
markus

Jakie PIT-y wypełnić

Post autor: markus »

Potrzebuję pomocy obeznanych w temacie, od lat wypełniam PIT 28 i za 2017 rok też, już wysłany, tu sprawa jest dla mnie jasna, ale za 2017 rok sprawa mi się trochę skomplikowała, doszły inne rozliczenia.

Dostanę z ZUS-u z tytułu emerytury PIT-11 za listopad i grudzień 2017, dodatkowo mam do rozliczenia odsetki od nalezności głównej z PIT-28 wpłacane na moje konto przez komornika i tu moje pytania:

1. Emeryturę z ZUS-u będę rozliczać na PIT-37, czy przy emeryturze oprócz kwoty wolnej od podatku jest też kup i czy odsetki od należności z PIT-28 wpłacane przez komornika mogę ująć w PIT-37 w pozycji inne ?

2. Jeżeli wspomniane odsetki nie będą mogły być ujęte w PIT-37 to rozumiem że pozostaje PIT-36, czy go wypełniając też bedzie kwota wolna od podatku i kup ?

Proszę o wyjaśnienie jak chłop krowie na rowie :)

Z góry dziękuję, markus.

koleżanka

Re: Jakie PIT-y wypełnić

Post autor: koleżanka »

Jeśli te odsetki podlegają opodatkowaniu to należy się rozliczyć w PIT-36, odsetki w innych źródłach. Z ZUS dostaniesz PIT-40A, a nie PIT-11. To jest rozliczenie roczne, ZUS robi je z urzędu. Zapewne będziesz miał w nim wykazaną nadpłatę podatku za te dwa miesiące, bo ZUS zastosuje ulgę podatkową. Nadpłata zostanie rozliczona w marcu przy emeryturze. Dane z PIT-40A oczywiście też musisz rozliczyć w składanym zeznaniu.
Od emerytury ani odsetek nie ma kosztów.

markus

koleżanka pisze:
> Jeśli te odsetki podlegają opodatkowaniu to należy się rozliczyć w PIT-36, odsetki w innych źródłach.

Tak myślałem.

koleżanka pisze:
> Z ZUS dostaniesz PIT-40A, a nie PIT-11. To jest rozliczenie roczne, ZUS robi je z urzędu.

Jako że jest to moje pierwsze świadczenie emerytalne i dotyczy tylko dwóch miesiecy (11 i 12-2017) to w ZUS-ie powiedziano mi że muszę sam rozliczyć PIT za 2017 rok po otrzymaniu, właśnie nie pamiętam co mi powiedzieli, byłem pewny że będzie to PIT-11, dopiero za 2018, jak będzie pełny rok to oni rozliczają z urzędu.
Tłumaczyli to tym że ludzie pracowali od 01-do 10-2017 i oni nie mają możliwości tego uwzglednić w PIT.

koleżanka pisze:
Dane z PIT-40A oczywiście też musisz rozliczyć w składanym zeznaniu.

No właśnie będę musiał, i jest to PIT-37, pytanie czy te odsetki mogę ująć w PIT-37 lub emeryturę rozliczyć w PIT-36 razem z odsetkami, czy bezwzględnie musi to być PIT-36 dla odsetek i PIT-37 dla emerytury, bo z tego wychodzi że muszę złożyć 3 PIT-y, 28, 36 i 37.

Dodam jeszcze że odsetki są z najmu prywatnego, nie z DG.
I jescze jedno pytanko, gdy będę musiał składać oba PIT-y, 36 i 37 to czy kwota wolna od podatku ma zastosowanie do obu, czy tylko do limitu kwoty wolnej ?

wla.gle

Post autor: wla.gle »

@ markus pisze:
..I jeszcze jedno pytanko, gdy będę musiał składać oba PIT-y, 36 i 37, to czy kwota wolna od podatku ma zastosowanie do obu, czy tylko do limitu kwoty wolnej ?

W Twoim przypadku wszystkie dochody za rok 2017 rozliczasz na jednym formularzu - PIT-36.

1. Odsetki z należności głównej - najem prywatny rozliczany ryczałtem
Interpretacja:
(sygnatura IBPBII/2/4511-329/15/MW) fragment,
.....w wykładni , powołując się na kodeks cywilny, stwierdzili, że odsetek nie można utożsamiać ze świadczeniem głównym, jako że mają one charakter uboczny, gdyż nie wynikają z umowy ale z niewykonania zobowiązań na czas. A skoro tak, to nie można zakwalifikować odsetek jako przychodu z najmu. Skoro zaś nie z najmu, to należy - wg urzędników fiskusa - uznać je za przychody z innych źródeł.

Rozliczasz na PIT-36 wiersz 9 ..inne źródła...

2. Stosunek pracy - w związku z tym, że pracodawca za rok 2017 i tak nie rozlicza pracownika /wydaje tylko PIT-11/ i każdy musi się rozliczyć samodzielnie /składając PIT-WZ lub wypełniając rozliczenie samemu/.

Rozliczasz na PIT-36 - wiersz 1 ... stosunek pracy....

3. ZUS wysyła do podatników rozliczenie na następujących formularzach :
PIT 40A - roczne rozliczenie podatku - otrzymają osoby, które przynajmniej w grudniu poprzedniego roku pobrały z ZUS świadczenie i nadal je otrzymują.
PIT 11A - informację o dochodach otrzymają osoby, które pobrały zasiłek chorobowy, opiekuńczy lub macierzyński bądź świadczenie rehabilitacyjne, jak również osoby, które nie pobrały emerytur lub rent w grudniu ubiegłego roku lub nie będą odbiorcami tych świadczeń w momencie rozliczenia. Formularz ten otrzymają również te osoby, które złożyły w ZUS oświadczenie o zamiarze wspólnego opodatkowania swoich dochodów z małżonkiem bądź z dzieckiem.

Są jeszcze formularze PIT-8C, PIT-8B - ale Ciebie nie dotyczą.

Otrzymasz PIT-40A /jeśli spełnisz warunki, to PIT11A/, niezależnie jaki otrzymasz rozliczasz go również na PIT-36.
W PIT-40A zwróć uwagę, bo podatek do rozliczenia wpisujemy z poz. 50 /wg objaśnienia na tym pit, na dole ostatniej strony/.

Odnośnie kwoty wolnej/zmniejszającej podatek.
Przy zbiegu kilku świadczeń u Ciebie - stosunek pracy i emerytura- od każdego dochodu jest ona uwzględniana.
W związku z tym:
1. rozliczenie z ZUS - PIT- 40A będziesz miał zwróconą część kwoty zmniejszającej w emeryturze w marcu 2018,
będzie to 10/12*kwota zmniejszająca.
I tu w zależności od wysokości emerytury kwota zmniejszająca może wynosić nawet 1188 zł jeśli dochód będzie w granicach 6600 zł.

Ze stosunku pracy - jeśli Twój dochód do opodatkowanie mieści się w przedziale 11000-85258 zł, to kwota ta=556,02 zł.

Sumując wszystkie dochody Twój dochód może się znaleźć w przedziale >85258 i kwota zmniejszająca będzie malejąca
od 556,02>0,00 zł.

Z rozliczenia rocznego wyjdzie Ci dopiero właściwa kwota zmniejszająca - to co zwrócone z ZUS i ew. różnica będzie niedopłatą podatku.
Jaka kwota ......to dopiero będzie wiadomo po rozliczeniu wszystkich Twoich dochodów.......

Czy to wystarczy.......jeśli masz jeszcze jakieś pytanie....pytaj.

Ahoj!
----------------

M.K.

Post autor: M.K. »

A czy "markus" mógłby wpisać wszystko w Asystenta PIT 2017? Ciekawy jestem jak się sprawdzi ten program.

markus

@ wla.gle, to może ja jeszcze uściślę moją sytuację, w 2017 roku nie miałem żadnych dochodów ze stosunku pracy, jedynie z najmu prywatnego, który to już jest rozliczony i PIT-28 wysłany.

Natomiast pozostaje świadczenie emerytalne za 11 i 12-2017, otrzymując jak piszesz z ZUS-u PIT-40A to czy muszę go rozliczać na PIT-37 (objaśnienie do PIT-37 mówi że za jego pośrednictwem rozlicza sie emerytury, nie wiem dlaczego Twoja sugestia jest że na PIT-36), czy jest to już rozliczenie finalne z urzędu, zwłaszcza że nie było dochodów ze stosunku pracy.

Druga sprawa to te wspomniane odsetki, w/g objaśnienia do PIT-36 to właśnie za jego pośrednictwem powinienem je rozliczyć, jak rozumiem jest to przychód z najmu, bo z tego tytułu sie one pojawiły i należy je umieścić w rubryce inne.

I tu mój dylemat, czy muszę wypełnić dwa PIT-y, 36 i 37, czy mogę te odsetki umieścić jako przychód z innych źródeł w PIT-37 i rozliczyć razem z emeryturą, jeżeli okazało by się, że tą emeryturę muszę rozliczać.
Gdyby jednak było tak, że emerytura w moim przypadku jest rozliczona przez ZUS to pozostałaby kwestia odsetek i te rozliczyłbym w PIT-36.

Czy dobrze kombinuję ?

M.K. pisze:
> A czy "markus" mógłby wpisać wszystko w Asystenta PIT 2017?
> Ciekawy jestem jak się sprawdzi ten program.

Jak dostanę PIT-40A z ZUS i bedą konkretne kwoty, wtedy będzie można przeprowadzić symulację.

wla.gle

piszesz:
.....nie wiem dlaczego Twoja sugestia jest że na PIT-36), czy jest to już rozliczenie finalne z urzędu, zwłaszcza że nie było dochodów ze stosunku pracy.

Ja myślałem, że pracowałeś do października, ale to i tak nie ma znaczenia co do sposobu rozliczenia.

Wszystko rozliczasz na PIT-36, a to dlatego że :
od otrzymanych odsetek sam musisz odprowadzić należny podatek ........ więc wszystkie dochody rozliczasz na PIT-36,
bo wszystkie Twoje dochody /oprócz najmu ryczałtowego/ rozliczasz na JEDNYM FORMULARZU.

Z objaśnienia do PIT-36 /broszura/:
2) uzyskali przychody:
........ m.inn.
- dochody od których byli obowiązani samodzielnie opłacać zaliczki na podatek.

PIT-40A z ZUS-u.
Jest to finalne rozliczenie i gdybyś nie miał tych odsetek, to nie ma potrzeby składania zeznania, ale jeśli są musisz się rozliczyć.

markus

No to jeszcze jedno pytanie, wybiegając w przyszłość, czy analogiczne będzie rozliczenie za 2018 rok, gdyż w tym roku już też wpłynęły odsetki od komornika.

Czy nie będzie możliwości zostawić PIT-40A z ZUS jako rozliczenie finalne emerytury, a odsetki rozliczyć na osobnym PIT-36 ?

I jeszcze jedno, napisałeś:

Z objaśnienia do PIT-36 /broszura/:
2) uzyskali przychody:
........ m.inn.
- dochody od których byli obowiązani samodzielnie opłacać zaliczki na podatek.

Czy to oznacza że muszę po każdej wpłacie przez komornika odsetek zapłacić zaliczkę na podatek, czy rozliczam to na koniec roku ?, dodam że jest to najem prywatny i nie prowadzę działalności gospodarczej, a po drugie w objaśnieniach do PIT-36 /broszura/ jest też taki zapis:

"z innych źródeł, opodatkowanych na ogólnych zasadach przy zastosowaniu skali podatkowej, od których ani płatnik, ani podatnik w ciągu roku podatkowego nie miał obowiązku odprowadzania zaliczek"

wla.gle

...czy rozliczam to na koniec roku ?
- tak, o ile kwota tych odsetek nie spowoduje powstania obowiązku podatkowego,
czyli jeśli jest mniejsza od kwoty wolnej od podatku
2017 r. - 6600 zł
2018 r. - 8000 zł
jeśli przekroczy kwotę wolną to musisz wyliczyć podatek i wpłacić do US do 20 następnego
miesiąca.

Jeszcze raz:
wszystkie dochody opodatkowane w ten sam sposób - np. zasady ogólne/skala podatkowa, rozliczamy razem=musimy wszystkie
uwzględnić na jednym picie.
Dlatego, że:
- z każdego źródła masz liczoną kwotę wolną - taka zasada wyliczania podatku
jeśli źródeł dochodu masz np. cztery, to tych kwot wolnych też masz cztery - a NALEŻY SIĘ TYLKO JEDNA KWOTA WOLNA OD PODATKU.

markus

Serdeczne dzięki wypowiadającym się za obszerne wyjaśnienia, jak już dostanę ten PIT-40A i będę znał kwoty, a czegoś nie będę pewny to poproszę jeszcze o pomoc.

Pozdrawiam, markus.

Zablokowany