PIT-39
PIT-39
Jestem na stażu i dopiero się uczę, mam parę pytań. Jeśli ktoś sprzeda mieszkanie i w ciągu dwóch lat od sprzedania zrobi remont i przedstawi faktury to co uzyska? Po co to się robi? I czemu niektóre rzeczy się nie uwzględnia? Co jest np.z deszczówką (rynną), tarczą metalową- uwzględnia się to czy nie i dlaczego?
-
Re: PIT-39
Ten specjalny podatek placisz gdy sprzedasz mieszkanie ktore nabylas mniej niz 5 lat temu (jezeli nabylas nieruchomosc w roku 2012 lub pozniej, a nastepnie ja sprzedalas to musisz zaplacic 19 procent podatku).
Nabycie nieruchomosci to np. zakup ale i otrzymanie w prezencie lub spadku.
Jezeli wydasz jakas czesc z pieniedzy na wlasne cele mieszkaniowe to wtedy od tej czesci nie placisz podatku. Generalnie to trudno zrobic remont za cala kwote ze sprzedazy mieszkania.
Wlasne cele to np. zakup nieruchomości lub solidny remont. Wyposażenie domu jak meble sie nie licza.
Nabycie nieruchomosci to np. zakup ale i otrzymanie w prezencie lub spadku.
Jezeli wydasz jakas czesc z pieniedzy na wlasne cele mieszkaniowe to wtedy od tej czesci nie placisz podatku. Generalnie to trudno zrobic remont za cala kwote ze sprzedazy mieszkania.
Wlasne cele to np. zakup nieruchomości lub solidny remont. Wyposażenie domu jak meble sie nie licza.
Dziękuję :) Wiem jeszcze, że zakup rączek, pędzlów nie liczy się do odpisu. A co z tarczą metalową i rynną? Czy to można zaliczyć do odpisu?
2) I jesczcze taka sytuacja-moja koleżanka kupiła mieszkanie i je remontuje. Czy może wobec tego przedstawić faktury i to sobie odliczyć? Tylko tu jest przypadek taki,że ona nie sprzedała tylko kupiła mieszkanie. Co wtedy? Dostanie zwrot podatku za farby i inne rzeczy?
2) I jesczcze taka sytuacja-moja koleżanka kupiła mieszkanie i je remontuje. Czy może wobec tego przedstawić faktury i to sobie odliczyć? Tylko tu jest przypadek taki,że ona nie sprzedała tylko kupiła mieszkanie. Co wtedy? Dostanie zwrot podatku za farby i inne rzeczy?
-
NIe wiem czy zakup rynny też się liczy. Moim zdaniem powinien, ale jest to tylko moje zdanie!
Koleżance nie przysługuje na gruncie obecnych przepisów żadne odliczenie za zakupione farby czy pędzle.
Koleżance nie przysługuje na gruncie obecnych przepisów żadne odliczenie za zakupione farby czy pędzle.