NIEMCY 2017

Pytania i informacje związane z rozliczaniem pit-ów za 2017 rok.
anam

NIEMCY 2017

Post autor: anam »

Prosze o pomoc
jak rozliczyć dochód pana który pracował w Niemczech jako kierowca jeżdzący po kraju i co tydzień dostawał od tamtejszej firmy dodatek-delegację 250 euro. Delegacja jest nieopodatkowana ale dołączona do łącznej kwoty brutto w rozliczeniu miesięcznym lohn-gehalts-Abrechnung.( nie posiadam niestety podsumoweania rocznego) Czy kwotę brutto powinnam pomniejszć o wartość delegacji niemieckiej i dopiero odliczyć diety i przeliczć na złotówki?
DZIĘKUJĘ

wla.gle

Re: NIEMCY 2017

Post autor: wla.gle »

Witaj anam.:)

Wg mnie.....ogólnie.
Z broszury MF:

Bez względu na kraj, w którym uzyskano wynagrodzeniae za pracę oraz bez względu na zastosowaną metodę zapobiegania podwójnemu opodatkowaniu, sposób obliczania dochodu przy składaniu zeznania podatkowego jest taki sam:
- przychód brutto osiągany za granicą należy pomniejszyć o diety
............................................
- przychód to otrzymane lub postawione do dyspozycji podatnika pieniądze i wartości pieniężne oraz wartość otrzymanych
świadczeń w naturze i innych nieodpłatnych świadczeń.

Niemcy..

W przypadku Niemiec jest to poz./kwota Bruttolohn.
Jeśli dieta/dodatek jest ujęte w tej pozycji, to należy je uwzględnić.

Suma Bruttolohn z  Lohn-gehalts-Abrechnung /suma z wszystkich wypłat/ powinna być równa kwocie Bruttolohn
/poz-wiersz nr 3/ wykazanego na kartach podatkowych – Lohnsteuerkarte lub Lohnsteuerbescheinigung, które to rozliczenie pracownik powinien otrzymać od pracodawcy po zakończonym roku podatkowym.

anam

Post autor: anam »

dzięki wielkie za pomoc ;-)

Elka74

Post autor: Elka74 »

Tym razem podepnę się pod ten temat.

Otrzymałam Niemiecki PIT "Ausdruck der elektronischen Lohnsteuerbescheinigung fur 2017" coś a'la Pit-11
Jest na nim pozycja : " Bruttoarbeitslohn einschl Sachbezuge ohne 9 und 10" : 12 507 EUR

Jakbym miała tylko ten PIT nie byłoby problemu = kurs średnioroczny i po sprawie.

Niestety musiałam razem z nim otrzymać jeszcze "kwitki wypłat" i zaczęły się schody.

Kwitki nazywają się " Abrechnung der Brutto-Netto-Bezuge" za każdy miesiąc oddzielnie i są na nim 2 kwoty.
Kwota 12 507 EUR opisana jako Steuer-Brutto, oraz kwota 14 345,40 EUR opisana jako "Abrechnungs-Brutto"

Tłumacząc są to kwoty dochodu opodatkowane i nieopodatkowane, które mam zatem wsiąść do rozliczenia PIT-36 + PIT-ZG ?

Te pozycje które nie znajdują się na PIT (w kwocie 12 507 EUR) to m.in :
- Urlaubsstunden / godziny wakacji
- Feiertagsstunden / godziny w dni świąteczne
- Sonn- und Feiertag 25% / w nocy albo w niedziele i święta

Jaką zatem kwotę wykazać z Lohna ? Czy z tych kwitków wyższą?

wla.gle

Post autor: wla.gle »

Elka74 pisze:
> Otrzymałam Niemiecki PIT "Ausdruck der elektronischen
> Lohnsteuerbescheinigung fur 2017" coś a'la Pit-11
> Jest na nim pozycja : " Bruttoarbeitslohn einschl Sachbezuge ohne 9
> und 10" : 12 507 EUR
>
> Jakbym miała tylko ten PIT nie byłoby problemu = kurs średnioroczny i po
> sprawie.

Wg mnie - tak jak piszesz "Ausdruck der elektronischen Lohnsteuerbescheinigung fur 2017" jest to odpowiednik
polskiego PIT-11 i z tym się zgadzam.
Więc jeśli będziesz się musiała wykazać/okazać jakimś dokumentem /ewentualnie przy weryfikacji/,
to właśnie będziesz się okazywać tym "Ausdruck..."

Przyjąłbym kwotę z poz. 3 - Bruttoarbeitslohn ....." = 12 507 EUR

Zablokowany