Przy rozliczeniu wspólnym małżonków za 2015 rok skorzystano z dodatkowego zwrotu z tyt. ulgi prorodzinnej ze składek zus.
Ta dodatkowa kwota to prawie 1800 zł. czy można złożyć korektę w taki sposób aby oddać np. tylko 500 zł z tej kwoty
czy konieczna jest rezygnacja z całości dodatkowego zwrotu? - chodzi o niższy dochód za 2016 rok w związku z 500+
Próbowałam zrobić korektę wpisując samodzielnie w poz.132 kwotę niższą o 500 zł
i program "nie krzyczy" że to błąd ale nie jestem pewna czy tak można to zrobić.
(oczywiście zdaję sobie sprawę, że będą jeszcze odsetki)
zwrot nadpłaty
Re: zwrot nadpłaty
W opisie do poz. 132, 133 /okienko po lewej stronie tych pól/ wyraźnie pisze:
Różnica między kwotą przysługującego odliczenia a kwotą odliczoną w zeznaniu podatkowym...
Podatnik /poz.132/- od sumy kwot z poz. 7 w części E załącznika PIT/O należy odjąć
kwotę z poz. 41 tego załącznika.
Małżonek /poz.133/- od sumy kwot z poz. 8 w części E załącznika PIT/O należy odjąć
kwotę z poz. 42 tego załącznika.
Odjąć - czyli nie możemy sobie wpisać tam dowolnych kwot - musi to być różnica wynikająca
z różnicy tych pól /musi się zgadzać matematycznie/.
Proponuję:
w części E PIT/O zaznaczyć przy dzieciach/dziecku nie cały rok, ale taką ilość miesięcy, aby program Ci wyliczył kwotę mniejszą - taką jaka Ci odpowiada, np.
jeśli zaznaczysz sześć miesięcy przy jednym dziecku
- kwota będzie mniejsza o: 6*92,67=556,02 zł
- jeśli przy trzecim dziecku /nie wiem ile dzieci/ to zaznaczysz ulgę za dziewięć miesięcy:
9*166,67 i ulga będzie mniejsza o 3*166,67=500,01 zł.
W poz. 132, 133 zaznaczasz przez "Automatycznie na podstawie załączników".
@gabi04 - prośba...
jak sprawa się wyjaśni proszę podać na forum czy mops taki sposób zmniejszenia dochodu respektuje .........jestem ciekawy czy tak....
chyba, że już wiesz, to proszę odpisać...
Różnica między kwotą przysługującego odliczenia a kwotą odliczoną w zeznaniu podatkowym...
Podatnik /poz.132/- od sumy kwot z poz. 7 w części E załącznika PIT/O należy odjąć
kwotę z poz. 41 tego załącznika.
Małżonek /poz.133/- od sumy kwot z poz. 8 w części E załącznika PIT/O należy odjąć
kwotę z poz. 42 tego załącznika.
Odjąć - czyli nie możemy sobie wpisać tam dowolnych kwot - musi to być różnica wynikająca
z różnicy tych pól /musi się zgadzać matematycznie/.
Proponuję:
w części E PIT/O zaznaczyć przy dzieciach/dziecku nie cały rok, ale taką ilość miesięcy, aby program Ci wyliczył kwotę mniejszą - taką jaka Ci odpowiada, np.
jeśli zaznaczysz sześć miesięcy przy jednym dziecku
- kwota będzie mniejsza o: 6*92,67=556,02 zł
- jeśli przy trzecim dziecku /nie wiem ile dzieci/ to zaznaczysz ulgę za dziewięć miesięcy:
9*166,67 i ulga będzie mniejsza o 3*166,67=500,01 zł.
W poz. 132, 133 zaznaczasz przez "Automatycznie na podstawie załączników".
@gabi04 - prośba...
jak sprawa się wyjaśni proszę podać na forum czy mops taki sposób zmniejszenia dochodu respektuje .........jestem ciekawy czy tak....
chyba, że już wiesz, to proszę odpisać...
Re: zwrot nadpłaty
Dziękuję za odp. Zrobię tak jak proponujesz.
wla.gle pisze:
"jak sprawa się wyjaśni proszę podać na forum czy mops taki sposób zmniejszenia dochodu respektuje .........jestem ciekawy czy tak....
chyba, że już wiesz, to proszę odpisać..." - tak, mops respektuje takie zmniejszenie dochodu.
Pozdrawiam
wla.gle pisze:
"jak sprawa się wyjaśni proszę podać na forum czy mops taki sposób zmniejszenia dochodu respektuje .........jestem ciekawy czy tak....
chyba, że już wiesz, to proszę odpisać..." - tak, mops respektuje takie zmniejszenie dochodu.
Pozdrawiam