Korekta PIT za rok 2015 mieszkając i pracując tylko w Holandii

Pytania i informacje związane z rozliczaniem pit-ów za 2016 rok.
Slowacki

Korekta PIT za rok 2015 mieszkając i pracując tylko w Holandii

Post autor: Slowacki »

Dostałem wezwanie do złożenia korekty, ponieważ nie złożyłem zeznania podatkowego za rok 2015. Założyłem, że jeżeli nie pracowałem w Polsce to nie muszę składać zeznania, teraz widzę, że sprawy mają się inaczej.

Na moim Jaaropgave widnieją następujące dane:
Loon voor loonbelasting/Premie VV Eur 8892,--
Code premie volksverzekeringen 012
Ingehouden loonbelasting/Premie VV Eur 1693,--
Verrekende arbeidskorting Eur 834,--
Loon voor ZVW / Bijdrage ZVW Eur 8892,-- / Eur 0,--

Czytałem kilka tematów na temat rozliczeń w Holandii ale nie mogę do końca zrozumieć jak powinienem się rozliczyć. Gdzieś wyczytałem, że muszę przeliczyć mój przychód (8892 €) według kursu wymiany waluty dzień przed otrzymaniem wypłaty. Czy to znaczy, że muszę przejrzeć wszystkie wypłaty i osobno je przeliczyć? Czy to samo muszę zrobić z podatkiem (1693 €)? Rozumiem, że odliczenie diety mnie nie dotyczy jako osoby mieszkającej w Holandii na stałe? Czy powinienem od kwoty przychodzu odliczyć jakieś inne koszty? Czy powinienem złożyć PIT-O?

Z góry dziękuję za pomoc.

wla.gle

Re: Korekta PIT za rok 2015 mieszkając i pracując tylko w Holandii

Post autor: wla.gle »

Nie będzie to korekta lecz złożenie zeznania - trzeba dołączyć tzw. czynny żal.

Najważniejszą kwestią jest - czy nadal jesteś rezydentem podatkowym polskim tzn. czy całkowicie wyjechałeś na stałe do Holandii
i nie masz już w Polsce tzw. ośrodka centrum interesów życiowych w PL.
Czy mieszkałeś jakiś czas w PL.
Można spróbować udowodnić rezydencję podatkową w NL już za 2015r, jeśli nie, to trzeba się rozliczyć z US-em.
Diety się należą - jeśli będziesz się rozliczał i o ile praca to stosunek pracy.
Dieta w NL=50euro*30%=15 euro za każdy dzień pozostawania w stosunku pracy.
Przeliczenie- za każdy miesiąc/wypłatę - kurs z dnia roboczego poprzedzającego wpływ środków na konto, lub ostatecznie kursem
średniorocznym lub średnim za okres zatrudnienia.
Przeliczamy przychód i podatek.
Jeśli nie masz dochodów w PL - rozliczenie dzięki uldze abolicyjnej będzie na "zero".
Kwota ulgi w tym przypadku, to kwota podatku z poz. 189, wpisujesz ją do poz. 43 PIT/O oraz do poz.194 PIT-36.
Pobierz i zainstaluj program:
http://pit.dobry.pl/2015/index.php/programy/pity.html

To wszystko.
Jeśli będą kłopoty z rozliczeniem to podaj jeszcze okres zatrudnienia w NL.

Slowacki

Dzięki za odpowiedź, to wiele wyjaśnia. Mój okres zatrudnienia to 17.08.2015 - 31.12.2015.

Co do bycia polskim rezydentem podatkowym, wydaje mi się, że dalej nim pozostaję nawet teraz, gdyż mam rodzinę/przyjaciół w Polsce i co jakiś czas latam ich odwiedzić. Wg definicji którą gdzieś przeczytałem, to już jest wystarczający powód abym rozliczał się również w Polsce, dodatkowo w 2015 roku, przez kilka miesięcy mieszkałem w Polsce.

W każdym razie ściągnąłem program i dokonałem obliczeń.

Założyłem, że kurs to 4.2615 (kurs średni na dzień 31.12.2015).

Przychód: 8892€
Podatek odprowadzony: 1693€ = 7214.72zł < wpisałem do PIT/ZG poz. 10
Dni w których pozostawałem w stosunku pracy: 137
Dieta: 2055€
Przychód - dieta: 6837€ = 29135.88 zł < wpisałem do PIT/ZG poz. 9

Program poprzenosił te kwoty w odpowiednie miejsca, poz. 189 jest równa 0, czyli w tym przypadku nie muszę nawet składać PIT/O, prawda? W jaki sposób mogę dołączyć "czynny żal" jeżeli rozliczam się online?

wla.gle

---> czyli w tym przypadku nie muszę nawet składać PIT/O, prawda? - tak, nie ma potrzeby.
W jaki sposób mogę dołączyć "czynny żal" jeżeli rozliczam się online? - wysłać poleconym, dwa trzy dni wcześniej.

Slowacki

Ok, dzięki wielkie za pomoc :)

wla.gle

Oczywiście /jeśli nadal jesteś rezydentem podatkowym polskim/, to za rok 2016 i następne
też trzeba się rozliczyć z US-em w PL.

dores22

Post autor: dores22 »

Tak jak wyżej zostało napisane. A jeśli masz pytania lub wątpliwości, możesz je skonfrontować na Ogólnopolskim Kongresie Prawa Pracy. Wydarzenie to odbędzie się 16 i 17 listopada w Poznaniu! Event kongresprawapracy został przygotowany z myślą o osobach, które mają pytania odnośnie prawa pracy, więc jest to coś dla Ciebie.

Zablokowany