korekta pit 37 za staż pracy
-
korekta pit 37 za staż pracy
W związku z zaniechaniem podatku od stażu z Urzędu Pracy muszę zrobić korektę pit 37 , wiem, że dochodu się nie wykazuje tylko sam podatek , który będzie do zwrotu nie wiem co z zasiłkiem zdrowotnym , czy można odliczyć skoro dochód był "0".
Miałam jeszcze inny dochód z umowy o pracę -czyli było by z czego odliczyć.
Miałam jeszcze inny dochód z umowy o pracę -czyli było by z czego odliczyć.
Re: korekta pit 37 za staż pracy
---> nie wiem co z zasiłkiem zdrowotnym - co masz na myśli....
zasiłek jako dochód czy składki zdrowotne.
Jeśli składki zdrowotne, to możesz je odliczyć :
-do wysokości składek
-lub do wysokości podatku.
zasiłek jako dochód czy składki zdrowotne.
Jeśli składki zdrowotne, to możesz je odliczyć :
-do wysokości składek
-lub do wysokości podatku.
-
tak, chodziło mi o składki zdrowotne, pani w urzędzie skarbowym powiedziała, że nie można ,ale ja też myślę ,że do wysokości podatku można, mimo że te składki są od dochodu zwolnionego z podatku
Mam podobny problem: Urząd Pracy wysłał informację, że mam zrobić korektę i złożyć wniosek do US o stwierdzenie nadpłaty podatku pobranego od stypendium stażowego w kwocie 329zł. Po zrobieniu korekty przez program wychodzi jednak kwota większa niż 329zł.(program skorygował składki na ubezpieczenie zdrowotne i podatek należny wyszedł zero). Zaznaczam,że mam oprócz stypendium stażowego dochód z umowy o pracę i umowy zlecenia. Korekta zeznania do US różni się więc z wnioskiem o stwierdzenie nadpłaty zasugerowanym przez Urząd Pracy. Jaką kwotę wpisać w tym wniosku???? Otrzymałam już zwrot 168,-(tyle wyszło wcześniej w zeznaniu do zwrotu), teraz wyszło 768,- do zwrotu a z Urzędu Pracy podatek pobrany od stypendium to 329,-
Jak z tego wybrnąć aby było dobrze ?????
Jest ktoś w listopadzie przy pitach kto mi pomoże ???????
Jak z tego wybrnąć aby było dobrze ?????
Jest ktoś w listopadzie przy pitach kto mi pomoże ???????
Tak sobie teraz wydedukowałam, że wniosek o stwierdzenie nadpłaty dotyczy tylko podatku od stypendium a korekta zeznania to korekta całego zeznania więc chyba wyślę tak jak zrobiłam z programem ...........
Dobrze wydedukowałaś.
Dzięki wielkie !!!
Czekałam, że ktoś się odezwie i cieszę się bardzo, że pomoc nadeszła.
Wysyłam dziś do US
Pozdrawiam
Czekałam, że ktoś się odezwie i cieszę się bardzo, że pomoc nadeszła.
Wysyłam dziś do US
Pozdrawiam
Wg mnie,
Wniosek o stwierdzenie nadpłaty to wniosek dot. różnicy w kwocie z pierwotnego rozliczenia
i korekty.
W tym przypadku 768-168=600 zł.
Odnośnie składek zdrowotnych - na innych forach podatkowych podają, że US kwestionuje odliczenie składek zdrowotnych od dochodu zwolnionego, może dobrze by było upewnić się w Twoim US jak oni to traktują......
Wniosek o stwierdzenie nadpłaty to wniosek dot. różnicy w kwocie z pierwotnego rozliczenia
i korekty.
W tym przypadku 768-168=600 zł.
Odnośnie składek zdrowotnych - na innych forach podatkowych podają, że US kwestionuje odliczenie składek zdrowotnych od dochodu zwolnionego, może dobrze by było upewnić się w Twoim US jak oni to traktują......
zobaczymy jak US to potraktuje, powinni chyba sami wykryć tą różnicę... ale nigdy nie wiadomo
wg mnie wniosek dotyczy tylko stypendium stażowego a korekta całego rozliczenia ale... zobaczymy
Dzięki za podpowiedź !
wg mnie wniosek dotyczy tylko stypendium stażowego a korekta całego rozliczenia ale... zobaczymy
Dzięki za podpowiedź !
Zaczynam mieć wątpliwości. Najlepiej byłoby zadzwonić do US i zapytać jak masz to wykazać, czy nie chodzi rzeczywiście o tą kwotę nienależnie pobraną czyli 329.
Zwróć uwagę na post nr 1 .
Dochodu zwolnionego nie wykazuje się - więc może tylko wykazuje się ten pobrany podatek. To takie moje wątpliwości. Ja w razie takiego dylematu dzwonię pod numer podany na wezwaniu do korekty i dopytuję. Tam też pracują ludzie i nigdy nie miałem problemu z uzyskaniem pomocy. Jeśli już wysłałaś to zawsze przecież można złożyć korektę.
Zwróć uwagę na post nr 1 .
Dochodu zwolnionego nie wykazuje się - więc może tylko wykazuje się ten pobrany podatek. To takie moje wątpliwości. Ja w razie takiego dylematu dzwonię pod numer podany na wezwaniu do korekty i dopytuję. Tam też pracują ludzie i nigdy nie miałem problemu z uzyskaniem pomocy. Jeśli już wysłałaś to zawsze przecież można złożyć korektę.