przychody z Danii nieujęte w zeznaniu 2016

Pytania i informacje związane z rozliczaniem pit-ów za 2016 rok.
fila_delfia

przychody z Danii nieujęte w zeznaniu 2016

Post autor: fila_delfia »

Hej

piszę do Was, licząc na rozwianie moich wątpliwości na temat rocznego zeznania podatkowego. Czy zrobiłam je prawidłowo, a jeżeli nie, to czy jeszcze teraz jest jakakolwiek możliwość korekty(a jak tak, to do kiedy)?
Poniżej przedstawiam moją sytuację.
W roku 2016 pracowałam z przerwami w Polsce na umowę zlecenie i wszystkie przychody z tego tytułu ujęłam w rozliczeniu PIT-37.
Oprócz tego przez 4 miesiące pracowałam w Danii, czego nie ujęłam w żadnym rozliczeniu podatkowym w Polsce, jako że logiczne mi się wydało, iż skoro SKAT wylicza i pobiera podatek na bieżąco, to nie muszę już wykazywać tego w Polsce.
Do wczoraj byłam spokojna, ale ktoś mi powiedział, że jestem w błędzie i powinnam była zawrzeć zagraniczne zarobki w rocznym rozliczeniu, więc zaczęłam studiować artykuły na ten temat w internecie.
Nie wiem, czy dobrze zrozumiałam, ale czy to oznacza, że jestem rezydentem podatkowym w Polsce i tylko w Polsce powinnam płacić podatek, nawet od przychodu duńskiego? Czy to przestarzałe informacje?
Co powinnam teraz zrobić w tej sytuacji, biorąc pod uwagę fakt, że jest już czerwiec?

Pozdrawiam serdecznie i bardzo liczę na konkretną odpowiedź.

snykwa

Re: przychody z Danii nieujęte w zeznaniu 2016

Post autor: snykwa »

Dochody z Danii ( jeśli mamy też dochody krajowe) rozliczamy metodą wyłączenia z progresją. To znaczy, że dochód z Danii posłuży do wyliczenia stopy procentowej. Więcej tutaj:
http://podatki.gazetaprawna.pl/artykuly ... olsce.html
Musisz złożyć korektę na PIT-36 i PIT/ZG. Dochody duńskie (przychód - dieta - kup, jeśli to była umowa o pracę) wykazujesz w PIT/ZG w poz. 8 i PIT-36 poz. 188. Dochody krajowe w PIT-36. Ten program sam Ci wszystko policzy, wpisz tylko kwoty:
http://pit.dobry.pl/programy/pity

Zablokowany