Działalność Gospodarcza w Holandii

Vikinga79

Działalność Gospodarcza w Holandii

Post autor: Vikinga79 »

Witam, mój syn pracował cały rok 2016 w Holandii. W Polsce był wymeldowany a zameldowany w Holandii. Nie uzyskiwał żadnych dochodów w Polsce ale miał przez pół roku zawieszoną działalność gospodarczą. Ożenił się w Polsce i jego żona mieszka w Polsce, ślub 17.12.2016r. Dzwoniłam do US i na infolinię podatkową i proponowali że bezpieczniej będzie jak dokonamy rozliczenia w Polsce. Mam wystawione faktury daty ich zapłaty każdą przeliczyłam po kursie NBP z dnia wcześniejszego ale nie wiem co dalej?? Proszę o pomoc

wla.gle

Re: Działalność Gospodarcza w Holandii

Post autor: wla.gle »

Podam skrót - jest tam rozliczona DG w USA - zasady takie same /nazwa kraju Niderlancy, Euro/
https://forum.gofin.pl/1092938/wyniki/brutuska

Jest tam opis dokładnego wypełnienia komentarz 5 , 7 ..
Po przeczytaniu pytaj.....

Vikinga79

Czytam... i tam są na samym początku podane koszty uzyskania przychodu... co wskład tego może wchodzić? mam wszystkie koszty syna przeliczyć po odpowiednim kursie? czy zastosować polskie koszty uzyskania przychodu

wla.gle

Przychód z faktur pomniejsz o koszty uzyskania /KUP jakie musiał ponieść przy uzyskaniu tego przychodu/.
Jeśli nie ma KUP to przychód=dochód.

Jeszcze się upewnię - praca w NL była w ramach DG zarejestrowanej w NL, w ramach DG zarejestrowanej w PL, czy w ramach stosunku pracy......jako prywatne praca najemna..

Vikinga79

Księgowa mi podała dochód brutto i koszty za cały rok. Czy koszty mogę przeliczyć po średniorocznym kursie NBP? i co potem muszę wyliczyć podatek według holenderskich zasad i znowu go przeliczyć po średniorocznym kursie NBP. Wypełnić pit 36 i ZG i O? i wtedy będzie dobrze?

Vikinga79

Praca w Holandii była na podstawie działalności i meldunku zarejestrowanego w Holandii, w Polsce miał zawieszoną działalność na ryczałcie i wysłany był zerowy PIT 28

Vikinga79

Znalazłam wiele rozliczeń ale wszystkie dotyczyły pracy na etacie albo umowy zlecenie a o działalności gospodarczej niewiele jest i niestety nie radzę sobie

wla.gle

Wiem już co chciałem wiedzieć:
1. Rozliczenie na PIT-36, PIT/B, PIT/O, PIT/ZG.
2. Rozliczenie jako sam podatnik
3. Trzeba się rozliczyć w PL – centrum interesów życiowych w PL

Przychód przelicz wg kwot podanych przez księgową – miesięcznie lub całością kursem średnim za rok 2016=4,3625.
Prawidłowo powinno się przeliczać każdy wpływ na konto pod kursie z dnia roboczego poprzedzającego ten wpływ.
Podatek przelicz kursem z dnia zapłaty podatku.

Jak jeszcze coś to pytaj...

Vikinga79

Dzięki Dzięki .... tylko muszę się z nią skontaktować ile podatku wyliczyła ale go jeszcze nie zapłacono bo nie podała ... i będę walczyć od nowa... jeszcze raz bardzo dziękuję za pomoc... mam nadzieję że może mi się uda

wla.gle

Najważniejsze - złożyć zeznanie w terminie, później zawsze można złożyć korektę.....

Zablokowany