Ponieważ opłacanie składek na Fundusz Pracy jest sprawą każdego ze wspólników, po zakończeniu roku mogą oni doliczyć w zeznaniu rocznym do swoich kosztów uzyskania przychodu zapłacone składki.
Problem jest, że nie można tego zrobić ani w PIT/B, ani w zeznaniu rocznym, ponieważ wpisując do:
- PIT/B jest uwaga, że kwota kosztu przypadająca na wspólnika jest błędna,
- PIT/36L jest uwaga "Do poz. 14a zostanie przeniesiona kwota kosztów uzyskania przychodu z załącznika (-ów) PIT/B. Proszę wypełnić odpowiednie pozycje w załączniku (-ach) PIT/B" i program sam to "naprawia".
Czy nie można dodać w zeznaniu rocznym podpola do poz 14 (PIT/36L) i 54 (PIT/36), gdzie będzie można wpisywać zapłacone kwoty na Fundusz Pracy ?
Wspólnicy a Fundusz Pracy
Re: Wspólnicy a Fundusz Pracy
Odpowiedź w poście niżej - tak mnie się zdaje, jeszcze sprawdzę....
Robiłam różne symulacje, blokowałam pola i w PIT/B i w zeznaniu.
Po wpisaniu w koszty w PIT/36L do sumatora kwot z PIT/B oraz wpłat na F. Pracy, miga mi jedynie, że w poz. 14 wartość jest niezgodna z obliczoną. Wydaje mi się, że jedyną możliwością jest zmiana w programie o czym pisałam wcześniej.
Po wpisaniu w koszty w PIT/36L do sumatora kwot z PIT/B oraz wpłat na F. Pracy, miga mi jedynie, że w poz. 14 wartość jest niezgodna z obliczoną. Wydaje mi się, że jedyną możliwością jest zmiana w programie o czym pisałam wcześniej.
Pomysł podpola zgłoszę do analizy, ale to dopiero na przyszły rok...
Co do blokowania pola. Ten mechanizm istnieje w programie właśnie po to aby była możliwość obsłużenia nieprzewidzianych sytuacji.
Prawidłową kwotę kosztów proszę wpisać w PIT/B lub PIT/36 (tego nie rozstrzygam). Proszę zablokować pole i ignorować komunikat o błędzie. Do wysyłki zostanie przesłana kwota widoczna w polu formularza.
Dodatkowo wysyłane kwoty można sprawdzić w oknie wysyłki na poglądzie danych (także w postaci formularza).
Co do blokowania pola. Ten mechanizm istnieje w programie właśnie po to aby była możliwość obsłużenia nieprzewidzianych sytuacji.
Prawidłową kwotę kosztów proszę wpisać w PIT/B lub PIT/36 (tego nie rozstrzygam). Proszę zablokować pole i ignorować komunikat o błędzie. Do wysyłki zostanie przesłana kwota widoczna w polu formularza.
Dodatkowo wysyłane kwoty można sprawdzić w oknie wysyłki na poglądzie danych (także w postaci formularza).
Przy okazji zadałam pytanie KIS (dawne KIP): podatnik ma udziały w spółce a dodatkowo samodzielnie odprowadza kwotę na fundusz pracy; gdzie w takiej sytuacji wpisać kwotę wydatkowaną na fundusz pracy?
Odpowiedź: w takiej sytuacji na PIT/B wpisać udział, kwotę przychodu wyliczyć wg udziału a kwotę na fundusz pracy doliczyć w pozycji na koszty uzyskania przychodów przypadające na podatnika na PIT/B, tj. będzie tam suma kwoty wyliczonej jako udział podatnika w kosztach spółki plus kwota na fundusz pracy.
Odpowiedź: w takiej sytuacji na PIT/B wpisać udział, kwotę przychodu wyliczyć wg udziału a kwotę na fundusz pracy doliczyć w pozycji na koszty uzyskania przychodów przypadające na podatnika na PIT/B, tj. będzie tam suma kwoty wyliczonej jako udział podatnika w kosztach spółki plus kwota na fundusz pracy.
W kolejnej wersji programu będą dodane przełącznik dla przychodów i kosztów "Ignoruj udział procentowy", po zaznaczeniu których program nie wykona standardowych obliczeń a użytkownik będzie mógł sam wpisać kwotę (bez informacji o wartości niezgodnej z obliczoną)