PIT-37 i ulga na dziecko (po rozstaniu rodziców dziecka)

Pytania i informacje związane z rozliczaniem pit-ów za 2016 rok.
deiv89

PIT-37 i ulga na dziecko (po rozstaniu rodziców dziecka)

Post autor: deiv89 »

Witam, potrzebuję pomocy.
Chciałbym sobie odliczyć ulgę na dziecko za rok 2016 lecz mam skomplikowaną sytuację. Razem z byłą partnerką mieszkaliśmy razem u moich rodziców opiekując się oboje Synem który urodził się 09.03.2016 do dnia 14.08.2016. Nie ma opcji by się dogadać z byłą partnerką co do podziału kwoty (na pewno partnerka odliczyła sobie już całą kwotę co jest niezgodne z prawem). Zadzwoniłem do miejscowego Urzędu Skarbowego. Kierownicza tutejszego urzędu powiedziała że w takiej sytuacji należy mi się połowa kwoty z okresu w którym wspólnie wychowywaliśmy Syna. Moje pytanie brzmi jaka to będzie kwota lub jak ją obliczyć. Słyszałem że liczą się wszystkie dni w miesiącu urodzenia się dziecka do ostatniego dnia wychowywania dziecka (w ostatnim miesiącu). Za cały rok jest 1112,04 zł czyli 3,09zł/za dzień. Wyszło mi 506,61 zł - wspólna kwota (wraz z partnerką). Podzielone na 2 daje 253,305 zł (253,30 zł) dla mnie. Bardzo proszę o weryfikację. Z rozmowy telefonicznej wychodzi również że należy mi się kwota za każdy dzień wizyty u Syna (którym się wtedy zajmuję) ale te dni już daruję. Czy prawidłowo to obliczyłem? I czy w PIT-0 mam wpisać należną dla mnie kwotę czy tą kwotę dzieloną razem z byłą partnerką, i w informacji n pisać że należy mi się 50 % kwoty (oczywiście dołączę opis sytuacji w formie pisma)? Pomocy.

wla.gle

Re: PIT-37 i ulga na dziecko (po rozstaniu rodziców dziecka)

Post autor: wla.gle »

Zrobisz jak uważasz, rację masz - jednak jeśli nie będzie ugody z partnerką co do podziału ulgi na dziecko - sprawa skończy się w sądzie.

M.K.

Re: PIT-37 i ulga na dziecko (po rozstaniu rodziców dziecka)

Post autor: M.K. »

Partner / partnerka, plaga rozwodów... I tak to się dzieje...
Zauważyłem to też coraz częściej na forum :(

Zablokowany