Dobrze chcę to zrobić ?
Dobrze chcę to zrobić ?
Witam wszystkich forumowiczów :)
Z góry przepraszam jeśli temat się już powtórzył na forum a ja niestety go nie znalazłem.
Dodam że pierwszy raz wypełniam PIT więc proszę o wyrozumiałość :D
Jakiś czas temu pracowałem w Holandii około 1,5 miesiąca (od września do połowy października) po czym dałem wypowiedzenie i wróciłem do Polski.Wypłatę dostawałem co tydzień na moje euro konto i na końcu około połowy grudnia dostałem jeszcze jakieś pieniądze na konto po których się bardzo ucieszyłem ale nie zwróciłem uwagę za co bo wcześniej coś tam słyszałem że to za jakieś wakacyjne czy coś tam ale z tego co czytam to nie wakacyjne bo przysługuję to w maj/czerwiec ...
Z racji tego że zbliża się koniec kwietnia i trzeba się rozliczyć z podatku moje pytanie brzmi jak to dokładnie zrobić ?
Coś tam czytałem o jakimś Jaaropgaaf ale czegoś takiego nie dostałem od pracodawcy więc chyba nie dobrze :/
Kwoty które dostawałem przelewem na konto były już po odjęciu kwoty za zakwaterowanie i resztę ubezpieczeń,składek itd w Holandii
Kwotami którymi dysponuję są jedynie przelewy na moje konto bo wszystkie E-mile usuwałem nie myśląc że potem może się to przydać .....
Czy wystarczy wpisać tylko te kwoty w PIT ZG i w Picie zwykłym Polskim czy jednak trzeba jakoś się bardziej zagłębić w obliczenia itd .... ?
Z góry bardzo dziękuję za odpowiedzi :)
Z góry przepraszam jeśli temat się już powtórzył na forum a ja niestety go nie znalazłem.
Dodam że pierwszy raz wypełniam PIT więc proszę o wyrozumiałość :D
Jakiś czas temu pracowałem w Holandii około 1,5 miesiąca (od września do połowy października) po czym dałem wypowiedzenie i wróciłem do Polski.Wypłatę dostawałem co tydzień na moje euro konto i na końcu około połowy grudnia dostałem jeszcze jakieś pieniądze na konto po których się bardzo ucieszyłem ale nie zwróciłem uwagę za co bo wcześniej coś tam słyszałem że to za jakieś wakacyjne czy coś tam ale z tego co czytam to nie wakacyjne bo przysługuję to w maj/czerwiec ...
Z racji tego że zbliża się koniec kwietnia i trzeba się rozliczyć z podatku moje pytanie brzmi jak to dokładnie zrobić ?
Coś tam czytałem o jakimś Jaaropgaaf ale czegoś takiego nie dostałem od pracodawcy więc chyba nie dobrze :/
Kwoty które dostawałem przelewem na konto były już po odjęciu kwoty za zakwaterowanie i resztę ubezpieczeń,składek itd w Holandii
Kwotami którymi dysponuję są jedynie przelewy na moje konto bo wszystkie E-mile usuwałem nie myśląc że potem może się to przydać .....
Czy wystarczy wpisać tylko te kwoty w PIT ZG i w Picie zwykłym Polskim czy jednak trzeba jakoś się bardziej zagłębić w obliczenia itd .... ?
Z góry bardzo dziękuję za odpowiedzi :)
Re: Dobrze chcę to zrobić ?
Do rozliczenia będą potrzebne:
Z Jaaropgaafu-
Loon.......przychód brutto
Ingehouden.... podatek
Jeśli nie posiadasz przychodu brutto /może masz Jaaropgaaf ..?/, to znalazłem
taki kalkulator/przelicznik - netto/brutto, brutto/netto z Holandii - spróbuj się tym pobawić.
Możesz złożyć zeznanie z przybliżonymi kwotami
- jak US w PL otrzyma z Belastingdienst info. o dochodach i będą mieli jakieś zastrzeżenia
ew. zrobisz korektę - US będzie miał podane prawidłowe kwoty .
Rozliczenie na PIT-36, PIT/ZG oraz PIT/O do ulgi abolicyjnej.
Jeśli nie miałeś dochodów w PL, to rozliczenie będzie na "zero".
Link do kalkulatora - https://www.loonwijzer.nl/home/salaris/brutonetto
Powodzenia.....
Z Jaaropgaafu-
Loon.......przychód brutto
Ingehouden.... podatek
Jeśli nie posiadasz przychodu brutto /może masz Jaaropgaaf ..?/, to znalazłem
taki kalkulator/przelicznik - netto/brutto, brutto/netto z Holandii - spróbuj się tym pobawić.
Możesz złożyć zeznanie z przybliżonymi kwotami
- jak US w PL otrzyma z Belastingdienst info. o dochodach i będą mieli jakieś zastrzeżenia
ew. zrobisz korektę - US będzie miał podane prawidłowe kwoty .
Rozliczenie na PIT-36, PIT/ZG oraz PIT/O do ulgi abolicyjnej.
Jeśli nie miałeś dochodów w PL, to rozliczenie będzie na "zero".
Link do kalkulatora - https://www.loonwijzer.nl/home/salaris/brutonetto
Powodzenia.....
Dziękuję za odpowiedz
A powiedz mi jeszcze W PIT/ZG Daje dochody z Holandii,w PIT-36 tylko z Polski a ten PIT/O to co to jest ?
A powiedz mi jeszcze W PIT/ZG Daje dochody z Holandii,w PIT-36 tylko z Polski a ten PIT/O to co to jest ?
Dochód z Holandii wpisujesz w PIT/ZG poz 9 (jeśli to będziesz robił "naszym" programem to przychód poz. 9a a koszty poz. 9b) i PIT-36 poz. 43 (przychód), 44 (koszty) i 45 (dochód).
Dochód wpisujesz w poz. 10 PIT/ZG i poz. 193 PIT-36 (proporcjonalnie).
PIT/0 poz. 43 jest potrzebna do ulgi abolicyjnej (w "naszym" programie w tej pozycji wybierasz opcję "przez program"-obliczy ulgę automatycznie).
http://pit.dobry.pl/programy/pity
Dochód wpisujesz w poz. 10 PIT/ZG i poz. 193 PIT-36 (proporcjonalnie).
PIT/0 poz. 43 jest potrzebna do ulgi abolicyjnej (w "naszym" programie w tej pozycji wybierasz opcję "przez program"-obliczy ulgę automatycznie).
http://pit.dobry.pl/programy/pity
-
Cześć:)
Jestem totalnie zielona w tym temacie, a muszę rozliczyć się z przychodów uzyskanych za pracę w Holandii i w Polsce. Czy mogłabym prosić Was o pomoc?
Nie mam pojęcia jak się za to zabrać, który dochód wpisać jako przychód, koszt uzyskania przychodu albo zaliczka pobrana przez platnika. Dodatkowo jak obliczyć te diety...czy w ogóle się je oblicza jeśli nie byla to podróż służbowa, tylko zwykły wyjazd w celach zarobkowych? Podaje niżej chyba wszystkie potrzebne dane (byłam w Holandii od lutego do maja 2017 - 4 miesiące). Jest ktoś w stanie mi jakoś pomóc, nie używając tych skomplikowanych urzędowych nazw, które nic mi nie mówią :(
Loon loonbelasting/ volksverzekering - € 8.519
Ingehouden loonbelasting/ premie volksverzekering (loonheffing) - € 2.144
Verrekende arbeidskorting - € 517
Totaal premies werknemersverzekeringen - € 880
Werkgeversheffing - € 567
Ilość przepracowanych dni - 88
Z góry bardzo dziękuję za KAŻDĄ pomoc!! :)
Jestem totalnie zielona w tym temacie, a muszę rozliczyć się z przychodów uzyskanych za pracę w Holandii i w Polsce. Czy mogłabym prosić Was o pomoc?
Nie mam pojęcia jak się za to zabrać, który dochód wpisać jako przychód, koszt uzyskania przychodu albo zaliczka pobrana przez platnika. Dodatkowo jak obliczyć te diety...czy w ogóle się je oblicza jeśli nie byla to podróż służbowa, tylko zwykły wyjazd w celach zarobkowych? Podaje niżej chyba wszystkie potrzebne dane (byłam w Holandii od lutego do maja 2017 - 4 miesiące). Jest ktoś w stanie mi jakoś pomóc, nie używając tych skomplikowanych urzędowych nazw, które nic mi nie mówią :(
Loon loonbelasting/ volksverzekering - € 8.519
Ingehouden loonbelasting/ premie volksverzekering (loonheffing) - € 2.144
Verrekende arbeidskorting - € 517
Totaal premies werknemersverzekeringen - € 880
Werkgeversheffing - € 567
Ilość przepracowanych dni - 88
Z góry bardzo dziękuję za KAŻDĄ pomoc!! :)
Proszę podać jeszcze dochody /wszystkie kwoty/ z PL.
A ja proponuję troszkę tu poczytać:
viewtopic.php?f=41&t=18268
viewtopic.php?f=41&t=18268
-
Przychód: 9853,40 zł
Koszty uzyskania przychodów: 417,18 zł
Dochód: 9436,22 zł
Zaliczka pobrana przez płatnika: 658 zł
Składki na ubezp. społeczne: 1350,90 zł
Składki na ubezp. zdrowotne: 658,30 zł
:)
Koszty uzyskania przychodów: 417,18 zł
Dochód: 9436,22 zł
Zaliczka pobrana przez płatnika: 658 zł
Składki na ubezp. społeczne: 1350,90 zł
Składki na ubezp. zdrowotne: 658,30 zł
:)
snykwa pisze:
> A ja proponuję troszkę tu poczytać:
> viewtopic.php?f=41&t=18268
popieram - to ma być pomoc......a nie całkowite wyliczanie, ale na dobry początek:
pobierz program :
https://pit.dobry.pl/
i zainstaluj
Nowe rozliczenie PIT-36, PIT/ZG, PIT/O
przychód=8519 €
podatek ze społecznymi=2144 €
liczymy
diety = 8519*15= 1320€
dochód brutto = 2144-1320=7199 €
proponuję kurs z I kwartału 2017r = 4,3246 /żeby nie zaniżyć dochodu/.
dochód brutto przeliczony na złote 7199*4,3246=30650,46 zł - to do ZG poz. 9a
KUP=445 - do poz. 9b
30650,46-445=30205,46 po wyjściu z edycji pola.
Program przenosi wszystkie dane do pit-36.
Dochody z PL do odpowiednich wierszy.
W PIT/O w poz. 43a zaznacz przez program - wyliczy ulgę abolicyjną.
Spróbuj sama policzyć - w razie czego pomożemy....
> A ja proponuję troszkę tu poczytać:
> viewtopic.php?f=41&t=18268
popieram - to ma być pomoc......a nie całkowite wyliczanie, ale na dobry początek:
pobierz program :
https://pit.dobry.pl/
i zainstaluj
Nowe rozliczenie PIT-36, PIT/ZG, PIT/O
przychód=8519 €
podatek ze społecznymi=2144 €
liczymy
diety = 8519*15= 1320€
dochód brutto = 2144-1320=7199 €
proponuję kurs z I kwartału 2017r = 4,3246 /żeby nie zaniżyć dochodu/.
dochód brutto przeliczony na złote 7199*4,3246=30650,46 zł - to do ZG poz. 9a
KUP=445 - do poz. 9b
30650,46-445=30205,46 po wyjściu z edycji pola.
Program przenosi wszystkie dane do pit-36.
Dochody z PL do odpowiednich wierszy.
W PIT/O w poz. 43a zaznacz przez program - wyliczy ulgę abolicyjną.
Spróbuj sama policzyć - w razie czego pomożemy....
-
Wypełniłam wszystko co wskazane...i czy to możliwe, że mam do zapłaty 1637,00 zł? :(