Witam, mam nietypowe pytanie.. rozliczałam pit znajomemu(straszy Pan) i nie dopytałam go
czy ma sprecyzowaną chęć wysłania 1%.. wiec program sam wybrał organizację.. dziś mówi mi, że jednak by chciał
żeby jego pieniążki przekazać na konkretny cel.. czy mogę zrobić korektę dotyczacą tylko pozycji 1%? z wyjaśnieniem?
PIT 37 rozliczony i wysłany internetem 3 tyg temu...co w tym przypadku??
pozdrawiam
1% podatku-zmiana
Re: 1% podatku-zmiana
Z tego co pamiętam to można to zmienić, bo US-y i tak przysyłają 1% dopiero po trzech miesiącach od końca rozliczeń.... tak coś kojarzę.
Rozumiem, że kwota będzie taka sama.
Rozumiem, że kwota będzie taka sama.
Tak, kwota ta sama.. ale trzeba wtedy zrobić korektę?
Trzeba - tyko czy ta kwota jest aż tak znaczna, a przecież i tak teraz jest 1% na szczytny cel.
Tak przyznaję, ze dla mnie to też jest bez większego znaczenia gdzie byleby był szczytny cel..ale to straszy pan i komuś obiecał że go wesprze.. no trudno...zrobię tą korektę.. dziekuje za pomoc
Do końca maja można zmieniać w deklaracji PIT na kogo chce się przekazać 1% podatku. Wystarczy zrobić korektę (wyjaśnienie nie jest konieczne). 1 czerwca Urząd Skarbowy wysyła pieniądze do danego OPP i nie jest możliwa korekta zeznania z tego tytułu. Robiąc korektę za poprzednie lata trzeba uważać żeby nie wpisywać 1% bo US wzywa aby to wyjaśnić i zrobić korektę bez 1% na organizację... wiem bo tak miałem;) pozdrawiam;)