Pole łącznej kwoty ulgi w sekcji H wypełnia się automatycznie nadpłatą podatku
-
Pole łącznej kwoty ulgi w sekcji H wypełnia się automatycznie nadpłatą podatku
Witam,
Nie chcę korzystać z tej ulgi (nie mam dzieci :D), jednakże zauważyłem że pole łącznej ulgi wypełniło się automatycznie nadpłatą podatku. Obszedłem problem blokując to pole, ale nie jest to intuicyjne zachowanie - raczej wygląda na bug.
Przy okazji dziękuję za wspólne lata z programem i liczę na dalszą współpracę :)
Nie chcę korzystać z tej ulgi (nie mam dzieci :D), jednakże zauważyłem że pole łącznej ulgi wypełniło się automatycznie nadpłatą podatku. Obszedłem problem blokując to pole, ale nie jest to intuicyjne zachowanie - raczej wygląda na bug.
Przy okazji dziękuję za wspólne lata z programem i liczę na dalszą współpracę :)
-
Re: Pole łącznej kwoty ulgi w sekcji H wypełnia się automatycznie nadpłatą podatku
Poz.135 ma opis "Suma kwot z poz. 129 i 134."
W związku z tym mamy tam kwotę z poz. 129, a ona powinna być wypełniona, niezależnie czy korzystamy z ulgi czy nie.
Wg mnie nie ma żadnego błędu.
W związku z tym mamy tam kwotę z poz. 129, a ona powinna być wypełniona, niezależnie czy korzystamy z ulgi czy nie.
Wg mnie nie ma żadnego błędu.
Re: Pole łącznej kwoty ulgi w sekcji H wypełnia się automatycznie nadpłatą podatku
Też jestem zdania, że tego pola można by nie wypełniać.
Ale skoro na formularzu brak jakiejkolwiek adnotacji, że poz.135 wypełnia się wyłącznie w przypadku wykorzystania ulgi na dzieci proponuję pozostawić jak jest.
Ale skoro na formularzu brak jakiejkolwiek adnotacji, że poz.135 wypełnia się wyłącznie w przypadku wykorzystania ulgi na dzieci proponuję pozostawić jak jest.
-
Pozwolę się nie zgodzić, cytując help do pola z broszury informacyjnej:
"Część H wypełniają podatnicy, którzy występują o dodatkowy zwrot z tytułu ulgi na dzieci na zasadach określonych w art. 27f ust. 8-10 ustawy."
Czyli stosując zasady stosowane przy innych "nieużywanych" częściach, powinno się część H zostawić pustą jeśli się o zwrot tej ulgi nie występuje. Moim zdaniem :-)
"Część H wypełniają podatnicy, którzy występują o dodatkowy zwrot z tytułu ulgi na dzieci na zasadach określonych w art. 27f ust. 8-10 ustawy."
Czyli stosując zasady stosowane przy innych "nieużywanych" częściach, powinno się część H zostawić pustą jeśli się o zwrot tej ulgi nie występuje. Moim zdaniem :-)
Dopytam - którą konkretnie masz pozycję na myśli ??.
Bo poz. 135 tj. łączna kwota zwrotu...
Nie widzę tam poz. jak piszesz.... łącznej ulgi.
Bo poz. 135 tj. łączna kwota zwrotu...
Nie widzę tam poz. jak piszesz.... łącznej ulgi.
Cała część H może być niewypełniona, czyli także poz.135.
Przyznaje rację "StarLightPL" (co napisałem też wcześniej).
Uważam jednak, że wypełnienie tej pozycji nie powinno wpływać na decyzję US.
Natomiast istnieje 0.01% obawy, że nie wypełnienie może mieć negatywne skutki.
Przekażę rzecz do ponownego przemyślenia jednak nie wiem czy w tym roku nastąpią jakieś decyzje ponieważ główny analityk poszedł właśnie na urlop macierzyński :)
Przyznaje rację "StarLightPL" (co napisałem też wcześniej).
Uważam jednak, że wypełnienie tej pozycji nie powinno wpływać na decyzję US.
Natomiast istnieje 0.01% obawy, że nie wypełnienie może mieć negatywne skutki.
Przekażę rzecz do ponownego przemyślenia jednak nie wiem czy w tym roku nastąpią jakieś decyzje ponieważ główny analityk poszedł właśnie na urlop macierzyński :)
Pozwolę sobie się delikatnie nie zgodzić.
Poz.135 ma opis "Suma kwot z poz. 129 i 134." I niestety musimy się zastosować do tego opisu.
I tam ma być łączna kwota z tych dwóch poz.
US zwraca uwagę właśnie na tą poz. 135 przy PIT-37, bo to jest końcowa pozycja przy rozliczeniu.
E-deklaracje "organ" MF również wypełnia automatycznie tą pozycje. Dodatkowo automatycznie wpisuje 0 w poz. 134 (jeśli nie ma odliczeń od składek).
Poz.135 ma opis "Suma kwot z poz. 129 i 134." I niestety musimy się zastosować do tego opisu.
I tam ma być łączna kwota z tych dwóch poz.
US zwraca uwagę właśnie na tą poz. 135 przy PIT-37, bo to jest końcowa pozycja przy rozliczeniu.
E-deklaracje "organ" MF również wypełnia automatycznie tą pozycje. Dodatkowo automatycznie wpisuje 0 w poz. 134 (jeśli nie ma odliczeń od składek).
No to mamy własnie potwierdzenie tego % niepewności co zrobi urząd.
W schemacie wysyłki do e-deklaracji jest możliwość pominięcia całej sekcji, tylko nie jest napisane kiedy można ja pominąć.
Czyli jednak będzie bezpiecznej zostawić to pole wypełnione.
W schemacie wysyłki do e-deklaracji jest możliwość pominięcia całej sekcji, tylko nie jest napisane kiedy można ja pominąć.
Czyli jednak będzie bezpiecznej zostawić to pole wypełnione.
Jeśli pole 135 nie jest wypełnione kwotą, to programy "porównujące"
- sprawdzające poprawność rozliczenia, traktują to jako błąd.
- sprawdzające poprawność rozliczenia, traktują to jako błąd.
Czy to informacja pewna?