Pole łącznej kwoty ulgi w sekcji H wypełnia się automatycznie nadpłatą podatku

StarLightPL

Pole łącznej kwoty ulgi w sekcji H wypełnia się automatycznie nadpłatą podatku

Post autor: StarLightPL »

Witam,

Nie chcę korzystać z tej ulgi (nie mam dzieci :D), jednakże zauważyłem że pole łącznej ulgi wypełniło się automatycznie nadpłatą podatku. Obszedłem problem blokując to pole, ale nie jest to intuicyjne zachowanie - raczej wygląda na bug.

Przy okazji dziękuję za wspólne lata z programem i liczę na dalszą współpracę :)

Robert IPS

Re: Pole łącznej kwoty ulgi w sekcji H wypełnia się automatycznie nadpłatą podatku

Post autor: Robert IPS »

Poz.135 ma opis "Suma kwot z poz. 129 i 134."
W związku z tym mamy tam kwotę z poz. 129, a ona powinna być wypełniona, niezależnie czy korzystamy z ulgi czy nie.
Wg mnie nie ma żadnego błędu.

M.K.

Re: Pole łącznej kwoty ulgi w sekcji H wypełnia się automatycznie nadpłatą podatku

Post autor: M.K. »

Też jestem zdania, że tego pola można by nie wypełniać.
Ale skoro na formularzu brak jakiejkolwiek adnotacji, że poz.135 wypełnia się wyłącznie w przypadku wykorzystania ulgi na dzieci proponuję pozostawić jak jest.

StarLightPL

Post autor: StarLightPL »

Pozwolę się nie zgodzić, cytując help do pola z broszury informacyjnej:
"Część H wypełniają podatnicy, którzy występują o dodatkowy zwrot z tytułu ulgi na dzieci na zasadach określonych w art. 27f ust. 8-10 ustawy."
Czyli stosując zasady stosowane przy innych "nieużywanych" częściach, powinno się część H zostawić pustą jeśli się o zwrot tej ulgi nie występuje. Moim zdaniem :-)

wla.gle

Post autor: wla.gle »

Dopytam - którą konkretnie masz pozycję na myśli ??.
Bo poz. 135 tj. łączna kwota zwrotu...
Nie widzę tam poz. jak piszesz.... łącznej ulgi.

M.K.

Cała część H może być niewypełniona, czyli także poz.135.
Przyznaje rację "StarLightPL" (co napisałem też wcześniej).

Uważam jednak, że wypełnienie tej pozycji nie powinno wpływać na decyzję US.
Natomiast istnieje 0.01% obawy, że nie wypełnienie może mieć negatywne skutki.

Przekażę rzecz do ponownego przemyślenia jednak nie wiem czy w tym roku nastąpią jakieś decyzje ponieważ główny analityk poszedł właśnie na urlop macierzyński :)

snykwa

Post autor: snykwa »

Pozwolę sobie się delikatnie nie zgodzić.
Poz.135 ma opis "Suma kwot z poz. 129 i 134." I niestety musimy się zastosować do tego opisu.
I tam ma być łączna kwota z tych dwóch poz.
US zwraca uwagę właśnie na tą poz. 135 przy PIT-37, bo to jest końcowa pozycja przy rozliczeniu.
E-deklaracje "organ" MF również wypełnia automatycznie tą pozycje. Dodatkowo automatycznie wpisuje 0 w poz. 134 (jeśli nie ma odliczeń od składek).

M.K.

No to mamy własnie potwierdzenie tego % niepewności co zrobi urząd.

W schemacie wysyłki do e-deklaracji jest możliwość pominięcia całej sekcji, tylko nie jest napisane kiedy można ja pominąć.
Czyli jednak będzie bezpiecznej zostawić to pole wypełnione.

wla.gle

Post autor: wla.gle »

Jeśli pole 135 nie jest wypełnione kwotą, to programy "porównujące"
- sprawdzające poprawność rozliczenia, traktują to jako błąd.

M.K.

Czy to informacja pewna?

Zablokowany