umowa zlecenie holandia
umowa zlecenie holandia
Mam pytanko praca w Holandii oddelegowany od polskiego pracodawcy na umowę zlecenie otrzymałam pit 11 wszystko naniosłam na pit 36 iZG i O mam dylemat jaką kwotę z pit 11 przenoszę na ZG przychód czy dochód
Re: umowa zlecenie holandia
Podaj może kwoty i pozycje z PIT-11 bo być może rozliczasz to na PIT-37.
przychód-48303,61 koszty-9066,28 dochód-39237,33 zaliczka 4712
podatek w holandii -1596,33
składki na społeczne-2972,17
zdrowotne 1815,34 praca na umowe zlecenie
podatek w holandii -1596,33
składki na społeczne-2972,17
zdrowotne 1815,34 praca na umowe zlecenie
Podany jest podatek z Holandii a nie ma podanego dochodu?
Podaj konkretne pozycje z PIT-11. W jaką poz. jest wpisany ten podatek z Holandii?
Podaj konkretne pozycje z PIT-11. W jaką poz. jest wpisany ten podatek z Holandii?
Ostatnio zmieniony 16 mar 2017, o 23:17 przez snykwa, łącznie zmieniany 1 raz.
to jest jedyny dochód z holandiii w polsce nie było dochodu
Rozumie, że wykazane są poz. 49, 50, 51, 52, 70 i 72. A gdzie jest wpisany podatek z Holandii (1596,33)?
wpisałam w zg przychód oraz podatek program przeniósł mi w pit 36 uzupełniłam koszty oraz podatek zapłacony w polsce a podatek z holandii był w informacji od pracodawcy dołączony do pit 11jak i przychód uzyskany w holandii
Możesz podać co było podane w informacji od pracodawcy na kartce?
Być może PIT-11 trzeba to rozliczyć na PIT-37 a kartka to tylko informacja.
Być może PIT-11 trzeba to rozliczyć na PIT-37 a kartka to tylko informacja.
nie zastosowano ulgi wg art 21 ust.1 pkt 20 ustawy o podatku
kwota pobranej zaliczki na podatek wykazana poz 52 stanowi podatek zapłacony w polsce
podatek zapłacony w holandii1596,33 nie jest wykazany w pit11
pracownik był delegowany146 dni
składki społeczne i zdrow odproadzane w polsce
kwota pobranej zaliczki na podatek wykazana poz 52 stanowi podatek zapłacony w polsce
podatek zapłacony w holandii1596,33 nie jest wykazany w pit11
pracownik był delegowany146 dni
składki społeczne i zdrow odproadzane w polsce
---> nie zastosowano ulgi wg art 21 ust.1 pkt 20 ustawy o podatku - możesz sobie odliczyć od przychodu 30% diety za 146 dni,
bo nie zostały odliczone
20) część przychodów osób, o których mowa w art. 3 ust. 1, przebywających czasowo za granicą i uzyskujących przychody ze stosunku służbowego, stosunku pracy, pracy nakładczej oraz spółdzielczego stosunku pracy, za każdy dzień pobytu za granicą, w którym podatnik pozostawał w stosunku służbowym, stosunku pracy, pracy nakładczej oraz spółdzielczym stosunku pracy, w kwocie odpowiadającej 30% diety,
---> kwota pobranej zaliczki na podatek wykazana poz 52 stanowi podatek zapłacony w Polsce - wpisujesz go w kolumnę "f" PIT-36 np. poz .47
---> podatek zapłacony w Holandii 1596,33 nie jest wykazany w pit 11 -pytanie czy to złote czy euro - jeśli złote to wpisujesz do poz. 10 ZG.
Jeśli euro, to trzeba do przeliczyć na złote.
---> składki społeczne i zdrowotne odprowadzane w Polsce - do odliczenia w PIT-36
w odpowiednich rubrykach.
Jeśli te składki są od dochodów zagranicznych to ujmujesz je - np. społeczne w poz. 153 jako sumę ze składkami polskimi, a dodatkowo wpisujesz kwotę składek od dochodów zagranicznych w poz.155.
Tak wg mnie trzeba by było to zrobić.
Uwaga - piszesz, że umowa zlecenie - wg tego info, to jest stosunek pracy, bo mowa o art 21 ust.1 pkt 20 ustawy o podatku,
a diety należą się przy stosunku pracy jw. - przy zleceniu nie ma możliwości odliczenia 30 % diet.
-----------
Ahoj !
bo nie zostały odliczone
20) część przychodów osób, o których mowa w art. 3 ust. 1, przebywających czasowo za granicą i uzyskujących przychody ze stosunku służbowego, stosunku pracy, pracy nakładczej oraz spółdzielczego stosunku pracy, za każdy dzień pobytu za granicą, w którym podatnik pozostawał w stosunku służbowym, stosunku pracy, pracy nakładczej oraz spółdzielczym stosunku pracy, w kwocie odpowiadającej 30% diety,
---> kwota pobranej zaliczki na podatek wykazana poz 52 stanowi podatek zapłacony w Polsce - wpisujesz go w kolumnę "f" PIT-36 np. poz .47
---> podatek zapłacony w Holandii 1596,33 nie jest wykazany w pit 11 -pytanie czy to złote czy euro - jeśli złote to wpisujesz do poz. 10 ZG.
Jeśli euro, to trzeba do przeliczyć na złote.
---> składki społeczne i zdrowotne odprowadzane w Polsce - do odliczenia w PIT-36
w odpowiednich rubrykach.
Jeśli te składki są od dochodów zagranicznych to ujmujesz je - np. społeczne w poz. 153 jako sumę ze składkami polskimi, a dodatkowo wpisujesz kwotę składek od dochodów zagranicznych w poz.155.
Tak wg mnie trzeba by było to zrobić.
Uwaga - piszesz, że umowa zlecenie - wg tego info, to jest stosunek pracy, bo mowa o art 21 ust.1 pkt 20 ustawy o podatku,
a diety należą się przy stosunku pracy jw. - przy zleceniu nie ma możliwości odliczenia 30 % diet.
-----------
Ahoj !