Rozliczenie pit
Rozliczenie pit
Witam. Zastanawiam się nad pewna kwestia,gdyż rozliczając roczne zeznanie podatkowe(w zeszłym roku korzystałam z ulgi na niepracujące żonę gdyż gdyz nie pracowałam) od połowy października podjęłam zatrudnienie, stąd moje pytanie czy za miesiące które nie pracowałam należy nam się ulga z tytułu "niepracujące żony"?
Re: Rozliczenie pit
Tak-proporcjonalnie 9/12*556,02zł
Co to jest za ulga na niepracująca żonę ????
P. Marcinie tak ludzie nazywają ulgę podatkową (przy wspólnym rozliczeniu) jak żona nie pracuje. Dobre co?
No... Pierwszy raz słyszę (czytam) !
a pracujące żony to obciążenie ;)
ale są również niepracujący mężowie!!!
i wtedy jest "ulga na niepracującego męża" ;)
i wtedy jest "ulga na niepracującego męża" ;)
witam: asiacho może ja ci to wytłumaczę tak na chłopski rozum skąd sie to bierze
nie ma czegoś takiego jak ulga na niepracująca zonę
wygląda to tak : każdej osobie dochód do 3089zł jest bez opodatkowania i podatek od tej kwoty
wynosi 556,02 i ten podatek jest dzielony na 12 miesięcy i daje to 46,33 zł na miesiąc
pracodawca odprowadzając podatek do US pomniejsza o 46,33 zł co w efekcie jeżeli pracujesz cały rok
to daje to kwotę 556,02
wspólne rozliczenie z żoną czy samotnie wychowujący dziecko jest przywilejem
jeżeli zona nie pracuje cały rok to masz całą ta kwotę do zwrotu
twoim przypadku zwrot za zonę jest za 9 miesięcy ok.417zł
jeżeli zona w swoim pit 11 ma zaliczkę potrącona powyżej tej kwoty 417 może się sama rozliczyć nie musi z tobą
pozdrawiam Janek
nie ma czegoś takiego jak ulga na niepracująca zonę
wygląda to tak : każdej osobie dochód do 3089zł jest bez opodatkowania i podatek od tej kwoty
wynosi 556,02 i ten podatek jest dzielony na 12 miesięcy i daje to 46,33 zł na miesiąc
pracodawca odprowadzając podatek do US pomniejsza o 46,33 zł co w efekcie jeżeli pracujesz cały rok
to daje to kwotę 556,02
wspólne rozliczenie z żoną czy samotnie wychowujący dziecko jest przywilejem
jeżeli zona nie pracuje cały rok to masz całą ta kwotę do zwrotu
twoim przypadku zwrot za zonę jest za 9 miesięcy ok.417zł
jeżeli zona w swoim pit 11 ma zaliczkę potrącona powyżej tej kwoty 417 może się sama rozliczyć nie musi z tobą
pozdrawiam Janek
no .. widzicie za chwile będą sie pytać czy jest ulga na dziadka i babcie
No, a czemu nie, jak taka forma pytania- na babcię i dziadka też jest ulga-osoba niepełnosprawna na utrzymaniu podatnika.........
to tak ad hoc.......
to tak ad hoc.......