korekta PIT-28
korekta PIT-28
Dzień dobry. Na wp.pl wyczytałam, że dla US błędem jest, gdy na PIT-28 jako identyfikator podam NIP w przypadku działalności nieopodatkowanej VAT. Powinno się podać PESEL, a ja podałam NIP. Czy w związku z tym muszę składać korektę? Straszą karami więc się boję.
Re: korekta PIT-28
Czy to była DG /działalność gospodarcza/ ?
Ew podaj rodzaj/źródło tych dochodów...
Ew podaj rodzaj/źródło tych dochodów...
Witaj po roku wla.gle! Tak, to była działalność gospodarcza. I co, muszę tę korektę składać? Z góry dziękuję i pozdrawiam
Witaj :).
PESEL podaje osoba spełniająca łącznie następujące kryteria:
- jest objęta rejestrem PESEL
- nie prowadzi działalności gospodarczej
- nie jest zarejestrowanym podatnikiem VAT
- nie jest płatnikiem podatków
- nie jest płatnikiem składek na ubezpieczenia społeczne i ubezpieczenie zdrowotne
NIP podaje:
- osoba prowadząca działalność gospodarczą podlegająca wpisowi do CEIDG
- osoba niebędąca przedsiębiorcą (niepodlegająca wpisowi do CEIDG), ale prowadząca działalność gospodarczą
- osoba niebędąca przedsiębiorcą (niepodlegająca wpisowi do CEIDG), ale zarejestrowana jako podatnik VAT lub podlegająca
zarejestrowaniu jako podatnik VAT
- osoba nieprowadząca działalności gospodarczej nieobjęta rejestrem PESEL
- osoba nieprowadząca działalności gospodarczej będąca płatnikiem podatków
- osoba nieprowadząca działalności gospodarczej będąca płatnikiem składek na ubezpieczenia społeczne i ubezpieczenie zdrowotne
Proszę wybrać coś dla siebie....:).
Wg mnie podajesz NIP.
PESEL podaje osoba spełniająca łącznie następujące kryteria:
- jest objęta rejestrem PESEL
- nie prowadzi działalności gospodarczej
- nie jest zarejestrowanym podatnikiem VAT
- nie jest płatnikiem podatków
- nie jest płatnikiem składek na ubezpieczenia społeczne i ubezpieczenie zdrowotne
NIP podaje:
- osoba prowadząca działalność gospodarczą podlegająca wpisowi do CEIDG
- osoba niebędąca przedsiębiorcą (niepodlegająca wpisowi do CEIDG), ale prowadząca działalność gospodarczą
- osoba niebędąca przedsiębiorcą (niepodlegająca wpisowi do CEIDG), ale zarejestrowana jako podatnik VAT lub podlegająca
zarejestrowaniu jako podatnik VAT
- osoba nieprowadząca działalności gospodarczej nieobjęta rejestrem PESEL
- osoba nieprowadząca działalności gospodarczej będąca płatnikiem podatków
- osoba nieprowadząca działalności gospodarczej będąca płatnikiem składek na ubezpieczenia społeczne i ubezpieczenie zdrowotne
Proszę wybrać coś dla siebie....:).
Wg mnie podajesz NIP.
Serdeczne dzięki. Wychodzi na to, że autor artykułu w wp.pl nasiał fermentu i nastraszył takich biednych podatników, jak ja. Do usłyszenia za rok