Witam serdecznie,
w tym roku otrzymałem dwa różne PITy-11 od dwóch różnych firm. Jeden wystawiony z tytułu tzw. umowy zlecenie, drugi zaś z tytułu praw autorskich - koszty uzyskania przychodu na poziomie 50%, płatnik pobrał zaliczkę. Chciałbym prosić o potwierdzenie, czy właściwym będzie wypełnienie zeznania PIT-37? Pierwszy raz mam styczność z taką kombinacją i nie chciałbym wypełnić złego formularza.
W programie e-Pity wpisując wartości (z tytułu praw autorskich) poprzez "Dodaj PIT-11" tworzy mi deklarację PIT-37, a w przypadku kliknięcia "Pozostałe przychody -> Prawa autorskie i inne" tworzy PIT-36.
Z góry dziękuję za odpowiedź. :)
2 x PIT 11 -> zlecenie + prawa autorskie
Re: 2 x PIT 11 -> zlecenie + prawa autorskie
Przepraszam, że podbijam, ale dostałem dzisiaj jeszcze jednego PITa, PIT-8C - z biura maklerskiego. Wykazuje on niewielką stratę, jednak trzeba to będzie rozliczyć. Jak w takim przypadku połączyć te dwa poprzednie formularze PIT-11 (prawa autorskie, umowa zlecenie) z otrzymanym właśnie PIT-8C?
---> PIT-8C - z biura maklerskiego - rozliczasz to na formularzu PIT-38, nie dodajesz
do tamtych dochodów.
do tamtych dochodów.
Ok, program tworzy dwa niezależne formularze - PIT-37 oraz PIT-38. Dzięki wielkie i przepraszam za zamieszanie! :)