PIT D wydatki mieszkaniowe

Pytania i informacje związane z rozliczaniem pit-ów za 2016 rok.
jcs1306

PIT D wydatki mieszkaniowe

Post autor: jcs1306 »

Proszę mi podpowiedzieć jak można sprawdzić czy wykorzystaliśmy całość odliczeń z PIT D za lata ubiegłe.
Sąsiadka ma PIT 37 w którym corocznie od wielu lat (co najmniej 12)odlicza od podatku stałą kwotę 166,68 zł z PIT D za nie wykorzystany zwrot za wydatki remontowe. Wpisuje to w PIT D poz. 28, 29 i 31, co przenosi się do PIT 37. Jest samotną matką corocznie cały podatek szedł na zwrot jako samotna matka, teraz ma ulgę prorodzinną. Poprosiła, żeby pomóc jej się rozliczyć, a ja nie chciałabym zrobić jakiegoś błędu, bo skoro odlicza się od podatku, to znaczy, że odliczenia były dokonywane i może już nie ma co odliczać. Chyba, że się mylę. Sąsiadka nie wie od kiedy płaci i jaką miała kwotę wyjściową.

snykwa

Re: PIT D wydatki mieszkaniowe

Post autor: snykwa »

Być może ma do odliczenia ale nie może odliczyć od wielu lat bo po odliczeniu innych ulg już nie starcza podatku do odliczenia tej kwoty. Ja mam taką osobę, której przechodzi to na następne lata bo nie ma od czego odliczyć. Sprawdź czy w zeszłorocznym PIT-37 w poz. 125 nie figuruje ta kwota. Gdyby była toby znaczyło, że nie ma jej od czego odliczyć i dlatego przechodzi na następny rok.

jcs1306

Post autor: jcs1306 »

Jest "ulgi mieszkaniowe do odliczenia w latach następnych 166,68 zł". Czyli dotąd, dopóki tam będzie występować ta kwota, będzie cały czas do odliczenia?
Faktycznie nie ma z czego odliczyć, bo całą kwotę pochłania dziecko i samotna matka. Bardzo, bardzo dziękuję.

snykwa

Post autor: snykwa »

Aż do czasu gdy będą środki aby to odliczyć.

Zablokowany