Zwrot niewykorzystanej ulgi prorodzinnej za 2015 r. jako dochód
Zwrot niewykorzystanej ulgi prorodzinnej za 2015 r. jako dochód
Czy dobrze rozumiem: w rozliczeniu za 2015 r. korzystałam ze zwrotu niewykorzystanej ulgi prorodzinnej, gdyż miałam za niski dochód żeby odliczyć całą ulgę "normalnie" to nie muszę tego wykazywać w tym roku jako dochód prawda? Moja wątpliwość bierze się stąd oczywiście, że dolicza się to dochodu w przypadku starania o świadczenia rodzinne...
Re: Zwrot niewykorzystanej ulgi prorodzinnej za 2015 r. jako dochód
Nie doliczamy do PIT.
Nie, nie wykazuje się.
Urząd Skarbowy każdy zwrot dolicza do dochodu za dany rok do obliczenia zasiłku rodzinnego
ale nie trzeba go w następnych latach nigdzie wykazywać
Faktem jednak jest że najpierw nim się weźmie jakikolwiek zwrot podatku przeliczyć czy to się opłaca, bo za chwilę się okaże ,że się nie dostanie w ogóle zasiłku rodzinnego. Teraz o tyle jest lepiej,że jest zasada złotówka za złotówkę, czyli jak się przekroczy dochód o złotówkę , to o tyle pomniejsza MOPS zasiłek rodzinny
ale nie trzeba go w następnych latach nigdzie wykazywać
Faktem jednak jest że najpierw nim się weźmie jakikolwiek zwrot podatku przeliczyć czy to się opłaca, bo za chwilę się okaże ,że się nie dostanie w ogóle zasiłku rodzinnego. Teraz o tyle jest lepiej,że jest zasada złotówka za złotówkę, czyli jak się przekroczy dochód o złotówkę , to o tyle pomniejsza MOPS zasiłek rodzinny