Błąd aktualizacji i wysyłki do urzędu
Błąd aktualizacji i wysyłki do urzędu
Ze strony pobrałem ostatnią wersję 1.8.1.11 chociaż na stronie jest informacja, że ostatnia wersja to 1.8.2.4.
Przy uruchomieniu próba uaktualnienia kończy się niepowodzeniem (komunikat "wystąpił błąd połączenia z serwerem danych..."). Jak to się stało w biurze to mnie nie zdziwiło, bo tam mogły być jakieś obostrzenia firewallowe, ale w domu nigdy nic takiego nie miało miejsca, a programu używał co roku od jego powstania. Poważniejszy problem jest jednak ze względu na błąd przy próbie wysyłki formularza do urzędu. Tu dostaję komunikat: Wystąpił problem połączeniem: "Connection lost (error code is 100353)"
Domowy firewall ma minimalne restrykcje na wyjściu, a dla testu jeszcze je chwilowo zmniejszyłem ale to nic nie zmieniło. Jakiś pomysł?
Przy uruchomieniu próba uaktualnienia kończy się niepowodzeniem (komunikat "wystąpił błąd połączenia z serwerem danych..."). Jak to się stało w biurze to mnie nie zdziwiło, bo tam mogły być jakieś obostrzenia firewallowe, ale w domu nigdy nic takiego nie miało miejsca, a programu używał co roku od jego powstania. Poważniejszy problem jest jednak ze względu na błąd przy próbie wysyłki formularza do urzędu. Tu dostaję komunikat: Wystąpił problem połączeniem: "Connection lost (error code is 100353)"
Domowy firewall ma minimalne restrykcje na wyjściu, a dla testu jeszcze je chwilowo zmniejszyłem ale to nic nie zmieniło. Jakiś pomysł?
Re: Błąd aktualizacji i wysyłki do urzędu
1.8.2.4 - błąd w opisie. Tę wersję wycofałem. Poprawię w przyszłym tygodniu publikując najnowszą.
Przy wysyłce to może być problem z rozpoznawaniem certyfikatu strony MF.
Proszę pobrać i podmienić ten plik: .../eFormIPSLib.dll. Ma zmniejszone restrykcje w rozpoznawaniu certyfikatów.
A co do problemów przy pobieraniu aktualizacji nie na razie mam pomysłu.
Przy wysyłce to może być problem z rozpoznawaniem certyfikatu strony MF.
Proszę pobrać i podmienić ten plik: .../eFormIPSLib.dll. Ma zmniejszone restrykcje w rozpoznawaniu certyfikatów.
A co do problemów przy pobieraniu aktualizacji nie na razie mam pomysłu.
Plik pobrałem i podmieniłem jednak błąd przy wysyłce jest dokładnie taki sam.
A czy na bramkę testową wysyła?
Wysyłając test jest to samo. Ten sam błąd z tym samym komunikatem.
Przed chwilą wysłałem na bramkę testową. Wysyłanie zakończone odbiorem statusu 200.
Wobec tego zapytam. Jaki jest program antywirusowy?
Wobec tego zapytam. Jaki jest program antywirusowy?
Firmowo zainstalowany McAfee, którego niestety nie mogę dla testu nawet chwilowo zabić. Jeśli to miałoby być problemem to spróbuję jutro z innego komputera, choć dotychczas robiłem ze służbowego z takim samym antywirusem i nie miałem kłopotów.
To chyba właśnie McAfee czepiał się pitów.
We właściwościach firewalla MCAfee można by zobaczyć czy na liście zablokowanych programów nie ma PITów, ewentualnie wpisać PITy do wykluczeń.
We właściwościach firewalla MCAfee można by zobaczyć czy na liście zablokowanych programów nie ma PITów, ewentualnie wpisać PITy do wykluczeń.
PITów wprost w blokowanych nie ma, ale niestety nie mam możliwości edytowania czegokolwiek w antywirusie więc pozostaje tylko sprawdzenie na innym komputerze. Jeśli zadziała to dam znać. Dzięki za podpowiedzi.
Sprawdziłem na innym komputerze i się udało. Prawdopodobnie to ten McAfee jest problemem. Dzięki.