PIT z pracy oraz z urzędu pracy.
PIT z pracy oraz z urzędu pracy.
Witam. Otrzymałam rozliczenia z pracy za cały rok 2016, oraz z urzędu pracy za pobierany zasiłek. Czy dochody mam samodzielnie liczyć i wpisywać zsumowane ? Czy powinno się to umieszczać w oddzielnych rubrykach ? Np. w polu gdzie mam ub. społeczne, jest jedna rubryka, czy mogę po prostu je zsumować i tak oto wpisać ?
Re: PIT z pracy oraz z urzędu pracy.
Dochody z pracy wpisujemy w rubryce dotyczącej stosunku pracy. Dochody zaś z bezrobocia wpisujemy w innych dochodach. Składki społeczne sumujemy tak samo składki zdrowotne.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
kasiakas pisze:
---> czy mogę po prostu je zsumować i tak oto wpisać ?
możesz zsumować, ale dodam, że program sam sumuje w poszczególnych polach / może to wiesz :)/,
jest to bardzo wygodne, bo przy sprawdzaniu zeznania widzisz wszystkie kwoty osobno, np. 1250+50, po wyjściu
z edycji pola masz kwotę = 1300, a przy sprawdzaniu masz znowu 1250+50 :).
---> czy mogę po prostu je zsumować i tak oto wpisać ?
możesz zsumować, ale dodam, że program sam sumuje w poszczególnych polach / może to wiesz :)/,
jest to bardzo wygodne, bo przy sprawdzaniu zeznania widzisz wszystkie kwoty osobno, np. 1250+50, po wyjściu
z edycji pola masz kwotę = 1300, a przy sprawdzaniu masz znowu 1250+50 :).
Okej, a takie pytanko co by bzdur nie popisać. Z pracy w PIT 11 mam przychód, co wpisuję w poz. 37 oraz 'inne źródła' 820zł. Z urzędu przychód to 1665,20zł. Czy i jedno i drugie wpisuję w pit 37 w poz. 59 ?
---> Otrzymałam rozliczenia z pracy za cały rok 2016, oraz z urzędu pracy za pobierany zasiłek
Stosunek pracy wiersz 1 - przychód poz. 37 itd
Z "urzędu" wiersz 5 inna źródła - poz. 59 itd.
Stosunek pracy wiersz 1 - przychód poz. 37 itd
Z "urzędu" wiersz 5 inna źródła - poz. 59 itd.