PIT 8C wkład mieszkaniowy
PIT 8C wkład mieszkaniowy
Mam PIT 8C z wpisem w części D: zwrot zwaloryzowanego wkładu mieszkaniowego 29.160,06 zł. Czy to jest opodatkowane i muszę złożyć PIT 36. Czy nie powinnam dostać PIT 8C z wpisaną tylko kwotą waloryzacji, a nie całym zwrotem (wkład + waloryzacja). Czy mój wkład też jest opodatkowany? W US nic konkretnego mi nie powiedzieli, dla nich jest to PIT 8C i jako taki podlega opodatkowaniu. A ja nie jestem pewna co powinna SM wpisać w pit.
Re: PIT 8C wkład mieszkaniowy
Niestety obawiam się, że musisz złożyć PIT-36 "inne źródła" i zapłacić od tego podatek.
Szukałem, szukałem i znalazłem taką interpretację, oto jej fragment:
...Z tego też względu, nadwyżka pomiędzy uzyskanym przychodem, (t.j. kwotą wynikającą z waloryzacji wkładu) a nominalną wartością wniesionego wkładu, stanowi...... przysporzenie majątkowe, t.j. przychód z innych źródeł, o którym mowa w art. 20 ust. 1 ww. ustawy, podlegający opodatkowaniu podatkiem dochodowym....
Wynikałoby z tego, że właśnie różnica jest przychodem, chyba że ja źle myślę.........
Interpretacja: http://interpretacja-podatkowa.pl/inter ... otowe.html
...Z tego też względu, nadwyżka pomiędzy uzyskanym przychodem, (t.j. kwotą wynikającą z waloryzacji wkładu) a nominalną wartością wniesionego wkładu, stanowi...... przysporzenie majątkowe, t.j. przychód z innych źródeł, o którym mowa w art. 20 ust. 1 ww. ustawy, podlegający opodatkowaniu podatkiem dochodowym....
Wynikałoby z tego, że właśnie różnica jest przychodem, chyba że ja źle myślę.........
Interpretacja: http://interpretacja-podatkowa.pl/inter ... otowe.html
Z zastrzeżeniem, że nie znamy szczegółów sprawy - co do zasady wla.gle myśli dobrze (cyt. „chyba że ja źle myślę.........”), bo podobnego zdania jest też Naczelny Sąd Administracyjny, który na końcu swego uzasadnienia do wyroku z 14-03-2013 r. II FSK 1490/11 (http://orzeczenia.nsa.gov.pl/doc/0B2010AAC9) m.in. stwierdził, że:
„…W związku z powyższym Spółdzielnia jest zobowiązana na podstawie art. 42a ustawy do sporządzenia informacji PIT – 8C, w której w kwocie podlegającego opodatkowaniu przychodu powinna wykazać jedynie nadwyżkę pomiędzy faktycznie uzyskanym przychodem, odpowiadającym wartości rynkowej lokalu, a wysokością uprzednio wniesionego wkładu.”
Wniosek: jcs1306, podparta tymi argumentami, powinna sprawę ostatecznie wyjaśnić w samej spółdzielni i tam domagać się ewentualnego skorygowania wystawionego wcześniej PITa
„…W związku z powyższym Spółdzielnia jest zobowiązana na podstawie art. 42a ustawy do sporządzenia informacji PIT – 8C, w której w kwocie podlegającego opodatkowaniu przychodu powinna wykazać jedynie nadwyżkę pomiędzy faktycznie uzyskanym przychodem, odpowiadającym wartości rynkowej lokalu, a wysokością uprzednio wniesionego wkładu.”
Wniosek: jcs1306, podparta tymi argumentami, powinna sprawę ostatecznie wyjaśnić w samej spółdzielni i tam domagać się ewentualnego skorygowania wystawionego wcześniej PITa
Do Zbyszka.
Dzięki za upewnienie:
---> Wniosek: jcs1306, podparta tymi argumentami, powinna sprawę ostatecznie wyjaśnić w samej spółdzielni i tam domagać się ewentualnego skorygowania wystawionego wcześniej PITa.
A może znając wkład pierwotny wystarczy po prostu wyliczyć samemu wartość rewaloryzacji..??.,
gdyby spółdzielnia podeszła do sprawy z negatywnym nastawieniem typu ....nie, bo nie.
Dzięki za upewnienie:
---> Wniosek: jcs1306, podparta tymi argumentami, powinna sprawę ostatecznie wyjaśnić w samej spółdzielni i tam domagać się ewentualnego skorygowania wystawionego wcześniej PITa.
A może znając wkład pierwotny wystarczy po prostu wyliczyć samemu wartość rewaloryzacji..??.,
gdyby spółdzielnia podeszła do sprawy z negatywnym nastawieniem typu ....nie, bo nie.
Tak zrobiłam, zadzwoniłam do Spółdzielni, przedstawiłam problem i p. księgowa prosiła żebym przedzwoniła w poniedziałek, to mi udzieli odpowiedzi, bo musi przeanalizować. W US nie wiedzą, dla nich PIT 8C jest podstawą, no i chyba mają rację. Na Krajowej Informacji czekałam jako 53 i nie doczekałam się, będę dzwonić tez w poniedziałek o 7 rano, może będzie krótsza kolejka.
Re: PIT 8C wkład mieszkaniowy potrzebuję przeliczenia
Po rozmowie ze Spółdzielnią wiem, że zwrot zwaloryzowanego wkładu był tylko waloryzacją i jako taki podlega opodatkowaniu.
Zrobiłam PIT 36 i razem z wynagrodzeniem i zwrotem nie wychodzi mi niedopłata. Coś robię źle, tylko nie wiem co. Proszę, przeliczcie.
22.200 - Dochód z tytułu pracy
1335 - KUP
1164 - zaliczka
3043,68 - społeczne
1484,64 - zdrowotne
29160,06 - zwrot wkładu
Zrobiłam PIT 36 i razem z wynagrodzeniem i zwrotem nie wychodzi mi niedopłata. Coś robię źle, tylko nie wiem co. Proszę, przeliczcie.
22.200 - Dochód z tytułu pracy
1335 - KUP
1164 - zaliczka
3043,68 - społeczne
1484,64 - zdrowotne
29160,06 - zwrot wkładu
Masz 5252 niedopłaty. 5249 od kwoty waloryzacji i 3 od umowy.
Wyszła niedopłata 5252 zł, bardzo dziękuję. Nie pozaznaczałam wszystkich kwadracików.