Mam dochody z dwóch źródeł.
Koszty uzyskania przychodów w pierwszej pracy 1668,72 (bo dojeżdżam), a w drugiej 1335 (bo nie dojeżdżam). Rozliczam się sam na PIT37.
Czy powinienem zsumować te koszty uzyskania przychodów?
PS.
Chciałbym uniknąć NIEDOPŁATY. Jeśli rozliczę mniejszy dochód to mam ok. 400 nadpłaty, jeśli większy to wychodzę na zero, a jeśli obydwa razem to 88 niedopłaty. Z czego wynikają takie różnice.
Z góry dzięki
Dochody z dwóch źródeł - koszty uzysk. przych.
Re: Dochody z dwóch źródeł - koszty uzysk. przych.
Możesz odliczyć sumę ale nie więcej jak limit 2 502,56 (wiele stosunków pracy i praca z dojazdem). Jeśli rozliczasz to programem PITy2016NG to zaznaczasz właśnie te dwie pozycje.
A z czego wynika aż taka duża różnica w nadpłacie/niedopłacie?
Skoro wpisując do programu tylko mniejszy dochód mam nadpłaty ok. 400, sam większy dochód - nadpłaty ZERO, a jak zsumuje obydwa to muszę dopłacić 88 zł.
Skoro wpisując do programu tylko mniejszy dochód mam nadpłaty ok. 400, sam większy dochód - nadpłaty ZERO, a jak zsumuje obydwa to muszę dopłacić 88 zł.
Dochodów nie rozliczasz pojedynczo-dochody sumujesz i od tak zsumowanych dochodów liczysz podatek.
U Ciebie różnica wynika z tego, że masz KUP naliczone w wys. 3003,72, a możliwe do odliczenia /limit/ to kwota 2502,56 przy wielu stosunkach pracy i dojeździe do pracy z innej miejscowości.
Różnica to kwota 3003,72-2502,56=501,16*18%=~90zł.
Wyjściem z sytuacji jest-zgłoś pracodawcy o naliczanie standardowych KUP - 111,25 zł, będzie mała dopłata /ok. 20 zł/.
U Ciebie różnica wynika z tego, że masz KUP naliczone w wys. 3003,72, a możliwe do odliczenia /limit/ to kwota 2502,56 przy wielu stosunkach pracy i dojeździe do pracy z innej miejscowości.
Różnica to kwota 3003,72-2502,56=501,16*18%=~90zł.
Wyjściem z sytuacji jest-zgłoś pracodawcy o naliczanie standardowych KUP - 111,25 zł, będzie mała dopłata /ok. 20 zł/.