pit 28
pit 28
wynajmuje mieszkanie.skałdam pit 28. moje pytanie.wpłaciałm podatek w grudniu a powinnam go wpłacic w styczniu po rozliczeniu pit 28.z zeznania wyszło ze mam 4 zł nadpłaty.jaka kwote powinnam wpisac w poz 119. skoro jest nadpłata i czy urzad skarbowy zwróci mi to nadwyzke jaka wpłaciłam ?
Re: pit 28
---> wpłaciłam podatek w grudniu, a powinnam go wpłacić w styczniu po rozliczeniu pit 28.
Czyli jak rozumiem w grudniu wpłaciłaś za listopad i za grudzień..??.
W L1 w poz.121do 131 wpisujesz kwoty ryczałtu obliczone /należne/, suma 132, należna
za grudzień 133.
W poz. 114 wyliczasz kwotę należnego ryczałtu, w poz. 118 wpisałbym kwotę faktycznie wpłaconego
ryczałtu w roku 2016.
Bo jeśli wpłaciłaś w grudniu, to tak jakbyś zapłaciła za listopad 2 razy ryczałt.
Myślę, że US się do tego nie przyczepi.
US ma u siebie w księgowości Twoje wpłaty-ostatecznie zadzwoń i uzgodnij z księgowością.
De facto-podatek za grudzień płacimy w styczniu - kwota wynikająca z rozliczenia, lub nie płacimy
jeśli nadpłata.
W 119 wpisz "0"-masz nadpłatę w poz. 120.
Czyli jak rozumiem w grudniu wpłaciłaś za listopad i za grudzień..??.
W L1 w poz.121do 131 wpisujesz kwoty ryczałtu obliczone /należne/, suma 132, należna
za grudzień 133.
W poz. 114 wyliczasz kwotę należnego ryczałtu, w poz. 118 wpisałbym kwotę faktycznie wpłaconego
ryczałtu w roku 2016.
Bo jeśli wpłaciłaś w grudniu, to tak jakbyś zapłaciła za listopad 2 razy ryczałt.
Myślę, że US się do tego nie przyczepi.
US ma u siebie w księgowości Twoje wpłaty-ostatecznie zadzwoń i uzgodnij z księgowością.
De facto-podatek za grudzień płacimy w styczniu - kwota wynikająca z rozliczenia, lub nie płacimy
jeśli nadpłata.
W 119 wpisz "0"-masz nadpłatę w poz. 120.