ryczałt i etat
ryczałt i etat
Mam pytanie:prowadzę działalność-ryczałt i pracuję na etacie.Czy mogę rozliczyć dochody z żoną?
Re: ryczałt i etat
Nie możecie z żoną rozliczać wspólnie swoich dochodów. Prowadzenie działalności opodatkowanej ryczałtem wyklucza taką możliwość.
Może źle sfomułowałam pytanie-nawet tych dochodów z samego etatu nie mogę rozliczyć wspólnie?
Piszesz "działalność-ryczałt" więc to wyklucza wspólne rozliczenie.
ustawa pdof, art.6
ust.8. Sposób opodatkowania, o którym mowa w ust. 2 i 4, nie ma zastosowania w sytuacji, gdy chociażby do jednego z małżonków, osoby samotnie wychowującej dzieci lub do jej dziecka MAJĄ ZASTOSOWANIE przepisy art. 30c, USTAWY O ZRYCZAŁTOWANYM podatku dochodowym lub ustawy z dnia 24 sierpnia 2006 r. o podatku tonażowym.
ust.8. Sposób opodatkowania, o którym mowa w ust. 2 i 4, nie ma zastosowania w sytuacji, gdy chociażby do jednego z małżonków, osoby samotnie wychowującej dzieci lub do jej dziecka MAJĄ ZASTOSOWANIE przepisy art. 30c, USTAWY O ZRYCZAŁTOWANYM podatku dochodowym lub ustawy z dnia 24 sierpnia 2006 r. o podatku tonażowym.
Dzięki wielkie-wszystko rozumiem:-))
na jakich pitach rozliczają się małżonkowie w takiej sytuacji - ten co ma działalność na PIT-36?