Witam, moje pytanie dotyczy odliczenia podatku zapłaconego za granicą np. w Holandii.
Czy jest obowiązek takiego odliczenia, skoro podatnik wystąpi o jego zwrot i otrzyma go w całości?
Jeżeli odliczę ten podatek, w przypadku jego zwrotu, trzeba będzie wykazać doliczenie do podatku w rozliczeniu za rok, w którym otrzyma się zwrot. Gdyby sie tego nie zrobiło, podatnik nic nie traci, gdyz automatycznie ulega zwiększeniu ulga abolicyjna.
Czy te moje kombinacje są możliwe?? Bo dla podatnika niezmiernie korzystne.
Pozdrawiam
odliczenie podatku zapłaconego za granicą
Re: odliczenie podatku zapłaconego za granicą
Jest sprzeczność w ustawie... z jednej strony nakazuje się doliczyć do bieżącego podatku otrzymany zwrot podatku z zagranicy, który został wcześniej odliczony a z drugiej, zezwala się na odliczenie w ramach abolicji.
Myślę, że będzie jeszcze z tym problem w przyszłości. Na dzień dzisiejszy sami musimy tworzyć interpretacje :)
http://pit.dobry.pl/forum/viewtopic.php ... t=+korekty
Zapisy w ustawie podają, w jaki sposób obliczać podatek w formie wzoru i nie ma tam w zasadzie wyboru "... od podatku obliczonego od łącznej sumy dochodów odlicza się kwotę równą podatkowi dochodowemu zapłaconemu w obcym państwie..."
Trudno powiedzieć czy taki zapis jest prawem podatnika czy obowiązkiem. Podobnie jest ze skalą podatkową gdzie podana jest kwota wolna od podatku i rezygnacja z odliczenia tej wolnej kwoty nie wchodzi w rachubę bo zeznanie będzie błędne.
Jednak może się zdarzyć, że z jakiegoś powodu nie znamy kwoty podatku zapłaconego za granicą, więc jeżeli nie wiemy czy i ile zapłaciliśmy to nie możemy odliczyć.
Myślę, że będzie jeszcze z tym problem w przyszłości. Na dzień dzisiejszy sami musimy tworzyć interpretacje :)
http://pit.dobry.pl/forum/viewtopic.php ... t=+korekty
Zapisy w ustawie podają, w jaki sposób obliczać podatek w formie wzoru i nie ma tam w zasadzie wyboru "... od podatku obliczonego od łącznej sumy dochodów odlicza się kwotę równą podatkowi dochodowemu zapłaconemu w obcym państwie..."
Trudno powiedzieć czy taki zapis jest prawem podatnika czy obowiązkiem. Podobnie jest ze skalą podatkową gdzie podana jest kwota wolna od podatku i rezygnacja z odliczenia tej wolnej kwoty nie wchodzi w rachubę bo zeznanie będzie błędne.
Jednak może się zdarzyć, że z jakiegoś powodu nie znamy kwoty podatku zapłaconego za granicą, więc jeżeli nie wiemy czy i ile zapłaciliśmy to nie możemy odliczyć.
Re: odliczenie podatku zapłaconego za granicą
Znajomy Jarząbka
:)))
:)))