Witam pięknie. Na początku chciałam ogromnie podziękować za tak owocną pomoc w okresie rozliczeń podatkowych za 2015 r. bez Was było by pod górkę a dzięki Wam ogarnęłam wyzwania jakimi były rozliczenia wątpliwe.
Wracam tu z Pytaniem do Was , otóż podatnik wróciła mi z zagranicy z Niemiec z prośbą o wypełnienie pitów do US Polskiego, wiem że nie musiałby się rozliczać bo to tylko jego Niemieckie dochody za 2015 ale widzi potrzeby by to jednak zrobić.
1.Powiedzcie mi czy PIT-36 + O + ZG Niemcy robię jako złożenie deklaracji ? (Nie korekta prawda?)
2. Czy składając do tego "czynny żal" wystarczy ?
3. Czy podatnik naraża sie na jakieś grzywne że po terminie?
Dziękuję pozdrawiam Enia
SPÓŹNIONY PIT 36 Z DOCHODÓW ZAGRANICZNYCH
Re: SPÓŹNIONY PIT 36 Z DOCHODÓW ZAGRANICZNYCH
Jeżeli jest rezydentem podatkowym polskim, to wg mnie:
1. W przypadku uzyskania dochodów, do których znajduje zastosowanie metoda unikania podwójnego opodatkowania-wyłączenie z progresją, obowiązek złożenia zeznania (i wykazania w nim dochodów uzyskanych za granicą) występuje tylko wtedy, gdy podatnik osiągnął również dochody na terenie Polski opodatkowane według skali podatkowej.
Czyli nie miał obowiązku składania zeznania w polskim Us-ie - składa deklarację jako pierwotną /nie korektę/.
2. W związku z pkt. 1 - nie musi składać czynnego żalu, nie miał obowiązku składania zeznania.
3. Nie - jak pkt. 2.
Pozdrawiam...
1. W przypadku uzyskania dochodów, do których znajduje zastosowanie metoda unikania podwójnego opodatkowania-wyłączenie z progresją, obowiązek złożenia zeznania (i wykazania w nim dochodów uzyskanych za granicą) występuje tylko wtedy, gdy podatnik osiągnął również dochody na terenie Polski opodatkowane według skali podatkowej.
Czyli nie miał obowiązku składania zeznania w polskim Us-ie - składa deklarację jako pierwotną /nie korektę/.
2. W związku z pkt. 1 - nie musi składać czynnego żalu, nie miał obowiązku składania zeznania.
3. Nie - jak pkt. 2.
Pozdrawiam...
Re: SPÓŹNIONY PIT 36 Z DOCHODÓW ZAGRANICZNYCH
Dziękuję bardzo. Pozdrawiam