Witam!
mam taki dylemat:
1. W miesiącach styczen-marzec 2015 bylem zatrudniony na umowę o prace i mam PIT-11 od pracodawcy z wysokością składki na ubezp. zdrowotne za ten okres.
2. Następnie od kwietnia do końca roku nie pracowałem, nie bylem zarejestrowany jako bezrobotny, brak w tym okresie dochodów. Od maja do końca roku samodzielnie płaciłem składki na dobrowolne ubezpieczenie zdrowotne.
Pytania:
- czy sumę składek odprowadzanych na dobrowolne ubezp. zdrowotne za maj-grudzień 2015 mogę odliczyć od podatku?
- Jeżeli tak - jak to obliczyć? Zgadza się, że to max. 7.75% od podstawy składki, która znowu co miesiąc była przez ZUS aktualizowana?
- gdzie w PIT tą dodatkową wartość wpisać? Czy powiększyć kwotę ubezp. zdrowotnego pochodzącą z PIT11 za miesiące sty-marzec i wpisać w PIT37?
Bardzo proszę o pomoc.
Pozdrawiam
Paweł M.
Dobrowolne ubezp. zdrowotne i odliczenia od podatku
-
Re: Dobrowolne ubezp. zdrowotne i odliczenia od podatku
- gdzie w PIT tą dodatkową wartość wpisać? Czy powiększyć kwotę ubezp. zdrowotnego pochodzącą z PIT11 za miesiące sty-marzec i wpisać w PIT37?
Tak - sumę wpisujesz do poz. 116 - jednak nie może być wyższa od kwoty podatku z poz.115, w innym przypadku program obniży ją do tej kwoty.
Może być taka sytuacja, że obniży do "0", jeśli kwota podatku w 115 będzie "0".
Oczywiście składki wpłacane indywidualnie możesz odliczyć w wys. 7,75%-jak piszesz.
Tak - sumę wpisujesz do poz. 116 - jednak nie może być wyższa od kwoty podatku z poz.115, w innym przypadku program obniży ją do tej kwoty.
Może być taka sytuacja, że obniży do "0", jeśli kwota podatku w 115 będzie "0".
Oczywiście składki wpłacane indywidualnie możesz odliczyć w wys. 7,75%-jak piszesz.