Witam!
Mam problem z wysokością podatku. Mąż otrzymał Jaaropgaaf 2015 z UWV- ZASIŁEK DLA BEZROBOTNYCH Z HOLANDII, dochodu z pracy nie miał. Ja natomiast dochody z pracy w Polsce. Rozliczamy się wspólnie: PIT-36, PIT-ZG, PIT-O
I tak w euro:
Fiscaal loon: 3.266- brutto
Loo voor de Zvw: 3266
Bijdrage Zvw: 0
Loonbel,/ Premie VV:0 - PODATEK?
Totale premie werknemers- verzkeringen: 378- pobrana przez UWV ZALICZKA NA PODATEK I UBEZP. SPOŁECZNE?
Werkgeversheffing ZVW: 226
Przy przeliczeniu na PLN (nie odlicząłam diet ani kosztów, bo to zasiłek dla bezrobotnych)
I tak W PLN:
13.530,96 dochód poz. 24, dalej w sumowaniu 27 PIT/ZG
Odliczam też zdrowotne, które mąż sam opłacał miesięcznie w NL.
poz. 25, dalej 27 w PIT/ZG- Loonbel,/ Premie VV: 0 euro czy Totale premie werknemers- verzkeringen: 378 euro- MAM Z TYM DYLEMAT.
Rozliczamy się wspólnie (ja mam dochody z pracy w Polsce) i jak nie wykażę podatku MĘŻA zapłaconego w NL ( a nie wiem która to pozycja), to wychodzi do zapłaty do US.
Poz. 188 PIT-36 wyliczam wg wzoru: 4.410 (poz. 185 wyliczony podatek) x 13530,96 (dochód NL) dzielę przez 33614,76 (cały dochód) mam 1.775,16 (kwota ta nie może być większa niż z poz. 28 PIT-ZG
Zawsze sama robię rozliczenia, ale z tym mam niejasność. Proszę o pomoc.
Rozliczenie zasiłku z Holandii w PIT-36
Re: Rozliczenie zasiłku z Holandii w PIT-36
Totale premie werknemers- verzkeringen: 378- pobrana przez UWV ZALICZKA NA PODATEK I UBEZP. SPOŁECZNE?
Tak, zaliczka na podatek.
Ingehouden Loonbelasting/Premie Volksverzekeringen
(LOONBELASTING/PREMIE VOLKSVERZEKERINGEN lub LOONHEFFING lub INGEHOUDEN LOONHEFFING) - pobrana przez pracodawcę zaliczka na podatek dochodowy i ubezpieczenie społeczne. Stanowi maksymalną kwotę zwrotu podatku z Holandii o jaką możesz się ubiegać.
Tak, zaliczka na podatek.
Ingehouden Loonbelasting/Premie Volksverzekeringen
(LOONBELASTING/PREMIE VOLKSVERZEKERINGEN lub LOONHEFFING lub INGEHOUDEN LOONHEFFING) - pobrana przez pracodawcę zaliczka na podatek dochodowy i ubezpieczenie społeczne. Stanowi maksymalną kwotę zwrotu podatku z Holandii o jaką możesz się ubiegać.
Re: Rozliczenie zasiłku z Holandii w PIT-36
snykwa napisał(a) :
> Totale premie werknemers- verzkeringen: 378- pobrana przez UWV ZALICZKA NA
> PODATEK I UBEZP. SPOŁECZNE?
> Tak, zaliczka na podatek.
> Ingehouden Loonbelasting/Premie Volksverzekeringen
> (LOONBELASTING/PREMIE VOLKSVERZEKERINGEN lub LOONHEFFING lub INGEHOUDEN
> LOONHEFFING) - pobrana przez pracodawcę zaliczka na podatek dochodowy i
> ubezpieczenie społeczne. Stanowi maksymalną kwotę zwrotu podatku z Holandii
> o jaką możesz się ubiegać.
Czyli rozumiem, że kwotę 378 euro w przeliczeniu na zł wpisuję w PIT-ZG poz. 25.
> Totale premie werknemers- verzkeringen: 378- pobrana przez UWV ZALICZKA NA
> PODATEK I UBEZP. SPOŁECZNE?
> Tak, zaliczka na podatek.
> Ingehouden Loonbelasting/Premie Volksverzekeringen
> (LOONBELASTING/PREMIE VOLKSVERZEKERINGEN lub LOONHEFFING lub INGEHOUDEN
> LOONHEFFING) - pobrana przez pracodawcę zaliczka na podatek dochodowy i
> ubezpieczenie społeczne. Stanowi maksymalną kwotę zwrotu podatku z Holandii
> o jaką możesz się ubiegać.
Czyli rozumiem, że kwotę 378 euro w przeliczeniu na zł wpisuję w PIT-ZG poz. 25.