Mam taki przypadek. Matka prosi o rozliczenie z synem,. Matka ma rentę, a syn jest z 91 r., i też otrzymuje rentę i miał nie wielki dochód z umowy zlecenia. Jak to należy rozliczyć? Ja myślę, że matkę oddzielnie jako samotnie wychowującą dziecko, a syna oddzielnie. Dobrze myślę?
Przepraszam, bo być może ten wątek już był, ale cofnęłam się kilka stroni nie znalazłam.
Rozliczenie matki i syna
Re: Rozliczenie matki i syna
Matka ma rentę - Ok
-a syn jest z 91 r., i też otrzymuje rentę - jaka to renta, jest pełnoletni - czy się uczy
-miał nie wielki dochód z umowy zlecenia - podaj kwotę dochodu /przychód-koszty/
Ja myślę, że matkę oddzielnie jako samotnie wychowującą dziecko - odpowiedz na pytania, to się
dopiero okaże czy może się rozliczyć jako samotna matka.
-a syn jest z 91 r., i też otrzymuje rentę - jaka to renta, jest pełnoletni - czy się uczy
-miał nie wielki dochód z umowy zlecenia - podaj kwotę dochodu /przychód-koszty/
Ja myślę, że matkę oddzielnie jako samotnie wychowującą dziecko - odpowiedz na pytania, to się
dopiero okaże czy może się rozliczyć jako samotna matka.
Niestety nie wiem jaka to renta. Podany kontakt do matki jest błędny. A skoro wnioskuje o rozliczenie z synem, myślę, że się uczy. A dochód to 334 zł.
Wg mnie jest to renta rodzinna i jeśli spełnia pozostałe warunki /ogólne/, to może się rozliczyć jako samotna matka, może również skorzystać z ulgi prorodzinnej na syna /jeśli się uczy/.
Dziękuję.