Nagroda sportowa, Pit-8c, lekki dezorient
Nagroda sportowa, Pit-8c, lekki dezorient
Hej,
Mam taką sytuację:
W turnieju sportowym wygrałem 1000 zł. Organizator przy dawaniu nagrody potrącił podatek i otrzymałem 900. To było w końcówce zeszłego roku.
Zastanawiałem się w sumie jak z rozliczaniem tego i pytałem się jednego księgowego to mi powiedział, że większość osób (organizatorów) ma zryczałtowany podatek i wtedy ten co otrzymuje wygraną nic nie musi robić.
W marcu otrzymałem od organizatora PIT-8C, na którym jest jedynie info w sekcji D o przychodzie 1000 zł. Nie ma tam nic o tym aby organizator odprowadził podatek. Czy to powinno mnie w ogóle interesować czy może dostałem ten pit czysto informacyjnie?
Mam umowę o pracę i zarabiam powyżej 3 tys. (jeśli ma to znaczenie w kwestii jakichś zwolnień).
Niedługo będę składał roczne rozliczenie no i czy powinienem uwzględnić ten 1000 zł jako inne źródła ? Obstawiam, że wyjdzie mi niedopłata i będę de facto bulił podatek.
Czytałem sobie np. tutaj o tym http://www.pit.pl/rozliczenie-podatku--wygrane-12218/
Ale dalej nie wiem co z tym fantem zrobić.
Mam taką sytuację:
W turnieju sportowym wygrałem 1000 zł. Organizator przy dawaniu nagrody potrącił podatek i otrzymałem 900. To było w końcówce zeszłego roku.
Zastanawiałem się w sumie jak z rozliczaniem tego i pytałem się jednego księgowego to mi powiedział, że większość osób (organizatorów) ma zryczałtowany podatek i wtedy ten co otrzymuje wygraną nic nie musi robić.
W marcu otrzymałem od organizatora PIT-8C, na którym jest jedynie info w sekcji D o przychodzie 1000 zł. Nie ma tam nic o tym aby organizator odprowadził podatek. Czy to powinno mnie w ogóle interesować czy może dostałem ten pit czysto informacyjnie?
Mam umowę o pracę i zarabiam powyżej 3 tys. (jeśli ma to znaczenie w kwestii jakichś zwolnień).
Niedługo będę składał roczne rozliczenie no i czy powinienem uwzględnić ten 1000 zł jako inne źródła ? Obstawiam, że wyjdzie mi niedopłata i będę de facto bulił podatek.
Czytałem sobie np. tutaj o tym http://www.pit.pl/rozliczenie-podatku--wygrane-12218/
Ale dalej nie wiem co z tym fantem zrobić.
Re: Nagroda sportowa, Pit-8c, lekki dezorient
Pewnie zaszło tu jakieś nieporozumienie - skoro organizator pobrał 10 % podatku zryczałtowanego, to takiego przychodu już nigdzie się nie rozlicza i płatnik osobie nie wystawia żadnego PIT.
W tej sytuacji sporządzenie PIT-8C wg mnie było niezasadne.
Proponuję jak najszybciej skontaktować się z jednostką, która wystawiła ten PIT aby wyjaśnić sprawę.
W tej sytuacji sporządzenie PIT-8C wg mnie było niezasadne.
Proponuję jak najszybciej skontaktować się z jednostką, która wystawiła ten PIT aby wyjaśnić sprawę.
Dzięki za odpowiedź. Napisałem do organizatora, zobaczymy co i jak :)
Znalazłem coś świeżego:
Jakim obowiązkom podlega płatnik?
M.inn:
...są zobowiązani do wystawienia deklaracji PIT-8C
i dostarczenia jej podatnikowi w terminie końca lutego roku następującego po roku, w którym przekazano nagrodę. Podatnik w zakresie nagrody traktuje tą deklarację informacyjnie, w szczególności nie musi wypełniać rocznej deklaracji podatkowej z tego tytułu.
Podano ze strony : http://www.pit.pl/aktualnosci-podatkowe ... ach-12575/
To chyba odpowiedź na Twoje wątpliwości :)).
Jakim obowiązkom podlega płatnik?
M.inn:
...są zobowiązani do wystawienia deklaracji PIT-8C
i dostarczenia jej podatnikowi w terminie końca lutego roku następującego po roku, w którym przekazano nagrodę. Podatnik w zakresie nagrody traktuje tą deklarację informacyjnie, w szczególności nie musi wypełniać rocznej deklaracji podatkowej z tego tytułu.
Podano ze strony : http://www.pit.pl/aktualnosci-podatkowe ... ach-12575/
To chyba odpowiedź na Twoje wątpliwości :)).
ee tam, jakie to świeże :)
to było aktualne w maju 2013 roku, czyli prawie trzy lata temu
i też nie wiem na ile wiarygodne
Osobiście nigdy nie spotkałam się z wystawieniem PIT-8C za podobny przychód tylko w celu informacyjnym. Przecież z otrzymanego PIT-8C nie wynika ten cel, jak również nie ma w nim żadnej informacji o pobranym podatku ryczałtowym.
to było aktualne w maju 2013 roku, czyli prawie trzy lata temu
i też nie wiem na ile wiarygodne
Osobiście nigdy nie spotkałam się z wystawieniem PIT-8C za podobny przychód tylko w celu informacyjnym. Przecież z otrzymanego PIT-8C nie wynika ten cel, jak również nie ma w nim żadnej informacji o pobranym podatku ryczałtowym.
Dzień dobry koleżanko, dzień ponury, więc przesyłam - ☺☼☺☼☺☼.
Po prostu chciałem się podzielić, a czy to tak ma być
to raczej Ty jesteś ekspertem w tych sprawach i nie tylko.....
Z poważaniem - Ahoj!
Po prostu chciałem się podzielić, a czy to tak ma być
to raczej Ty jesteś ekspertem w tych sprawach i nie tylko.....
Z poważaniem - Ahoj!
a, witaj wla.gle
i dzięki za słoneczka :)
Ekspertem się nie czuję, i chętnie podejmuję dyskusję, bo każda wymiana poglądów jest cenna.
pozdrawiam :)
i dzięki za słoneczka :)
Ekspertem się nie czuję, i chętnie podejmuję dyskusję, bo każda wymiana poglądów jest cenna.
pozdrawiam :)