PIT - 8c nagroda za sprzedaż

dominika2

PIT - 8c nagroda za sprzedaż

Post autor: dominika2 »

Witam,

Wiem, że jest sporo tych wątków z PIT-8C, ale nie mogę znaleźć rozwiązania mojego problemu.

Otóż mam do rozliczenia podatnika, który posiada PIT-11 z umowy o pracę oraz 2 x PIT-8C.
Już mówię bardziej szczegółowo na temat PIT-8C.

Otóż podatnik jest pracownikiem sklepu Y, który zaopatruje się w pewne towary handlowe u kontrahenta X.
Owy kontrahent X stosuje program lojalnościowy dla pracowników sklepu Y, który polega na tym, że im więcej pracownicy sprzedadzą jego produktów w sklepie u swojego pracodawcy, tym więcej otrzymają punktów, za które później mogą otrzymać nagrody rzeczowe. Jest to chyba tzw. sprzedaż premiowa, ale trochę nietypowa.

Mój podatnik otrzymał 2 PITy-8C, gdyż dwa razy otrzymał pulę punktów, aby zamówić nagrody:

PIT-8C nr 1) w polu 24. w części D znajduje się treść "NAGRODA", w polu 25. Przychód - 557,30
PIT-8C nr 2) w polu 24. w części D znajduje się treść "NAGRODA", w polu 25. Przychód - 572,53

Moje pytanie brzmi czy muszę uwzględniać powyższe kwoty w rozliczeniu rocznym?
Jakie jest ich oprocentowanie (18%)?

Przy uwzględnieniu tego wychodzi ponad 200 zł podatku do zapłaty.

Naczytałam się wiele różnych forów, interpretacji i komentarzy i zgłupiałam. Co wy o tym myślicie?

koleżanka

Re: PIT - 8c nagroda za sprzedaż

Post autor: koleżanka »

Myślę, że na pewno czytałaś, że w tym przypadku wszystkie dochody taka osoba rozlicza w PIT-36, przychody z otrzymanych nagród wykazuje w wierszu inne źródła.
No, i wyjdzie od tego podatek do zapłacenia, bo płatnik nie miał obowiązku pobrania zaliczki na pdof, i dlatego wystawił PIT-8C.

wla.gle

Post autor: wla.gle »

Art. 20. 1. uopdof-
Za przychody z innych źródeł, o których mowa w art. 10 ust. 1 pkt 9, uważa się w szczególności: kwoty wypłacone po śmierci członka otwartego funduszu emerytalnego wskazanej przez niego osobie lub członkowi jego najbliższej rodziny, w rozumieniu przepisów o organizacji i funkcjonowaniu funduszy emerytalnych, zasiłki pieniężne z ubezpieczenia społecznego, alimenty, stypendia, dotacje (subwencje) inne niż wymienione w art. 14, dopłaty, NAGRODY.........itd

oooo..koleżanka już odpowiedziała, tak wcześnie ???, jeszcze nie pora na nocnych marków :)).

dominika2

Okej rozumiem, a co z tym:

art. 21, ust. 1, pkt. 68 - zwolnienie z podatku doch.:
"...a także nagród związanych ze sprzedażą premiową towarów lub usług – jeżeli
jednorazowa wartość tych wygranych lub nagród nie przekracza kwoty 760 zł".

art. 30, ust. 1, pkt. 2
" Od dochodów (przychodów) pobiera się zryczałtowany podatek
dochodowy.... z tytułu wygranych w konkursach, grach i zakładach wzajemnych lub nagród
związanych ze sprzedażą premiową, uzyskanych w państwie członkowskim
Unii Europejskiej lub innym państwie należącym do Europejskiego Obszaru
Gospodarczego, z zastrzeżeniem art. 21 ust. 1 pkt 6, 6a i 68 – w wysokości 10%
wygranej lub nagrody"

Czyli płaci się tylko 10% od nadwyżki ponad 760 zł?
Co oznacza "jednorazowa wartość"? Tych nagród było kilka, każda średnio po ok. 200 zł.

wla.gle

Post autor: wla.gle »

Pytanie - czy to jest sprzedaż premiowa ???
Może to rozjaśni sprawę:
Należy zwrócić uwagę, że jeśli w ramach promocji prawo do otrzymania nagrody będzie przysługiwać pracownikowi kontrahenta, czyli osobie, która nie dokonywała nabycia towarów lub usług premiowanych nagrodą, to taka nagroda nie będzie uznana za nagrodę związaną ze sprzedażą premiową. W ocenie organów podatkowych, przyznanie nagrody osobie, która nie była stroną umowy sprzedaży (nabywcą) wskazuje na brak związku tego świadczenia ze sprzedażą towarów i usług objętych promocją (por. interpretację indywidualną Dyrektora Izby Skarbowej w Warszawie z 7 marca 2012 r., nr IPPB2/415-1007/11-6/MK). W rezultacie wartość nagrody przekazanej takiej osobie nie korzysta ze zwolnienia od podatku na podstawie art. 21 ust. 1 pkt 68 updof. Oznacza to dla niej konieczność wykazania wartości nagrody w zeznaniu rocznym i jej opodatkowania, przy zastosowaniu skali podatkowej, łącznie z innymi przychodami. Z kolei obowiązkiem organizatora akcji promocyjnej, z tytułu wydania nagrody takiej osobie, będzie sporządzenie informacji o wysokości uzyskanego przychodu z innych źródeł (PIT-8C). Informację podatkową należy przekazać takiej osobie oraz urzędowi skarbowemu właściwemu według miejsca zamieszkania tej osoby w terminie do końca lutego następnego roku podatkowego (art. 42a updof).

Podano ze strony : http://www.gofin.pl/podatki/17,1,61,169 ... iowej.html

dominika2

Tak mi się wydawało, że to chyba nie będzie sprzedaż premiowa, bo de facto wspomniany pracownik nie kupował tych towarów.

Swoją drogą, wysłałam już to rozliczenie dawno temu, ale w pracy wzbudzili moje wątpliwości. :)
W dodatku drugi pracownik w zeszłym roku miał tą samą sytuację i podobno tego nie uwzględniał i nic nie dopłacał...

Nie będę składać korekty, natomiast nadal mi coś tutaj nie leży. Lubię mieć wprost napisane, a tym często ciężko w polskich przepisach :D

koleżanka

koleżanka dziś urlopowała, dlatego się pojawiła tak wcześnie :)

Ten drugi pracownik raczej nie powinien być spokojny, bo US ma 5 lat na kontrolę zeznań.
A co do twojej sprawy- sugeruję jednak zrobienie korekty pita.

Dominika

Post autor: Dominika »

Jak widzę 8c to "muszę" się wtrącić ...
Miałam już wiele takich i podobnych sytuacji i uważam tak jak koleżanka, że korekta jest wskazana,
ja robiłam.

Ps. pozdrawiam ... ładne imię !

dominika2

Tzn. nie będę składać korekty, bo zrobiłam dobrze - złożyłam PIT-36 i naliczyłam 18% podatku wiec wszystko jest w porządku :)

Ale dziękuję za rozwianie moich wątpliwości.

koleżanka

no, to wcześniej trochę nas zmyliłaś :)

Zablokowany