jak rozliczyc osobe z Argentyny?

kacia1985

jak rozliczyc osobe z Argentyny?

Post autor: kacia1985 »

Witam, mam pytanie odnosnie rozliczenia podatkowego obywatela Argentyny, osoby pracujacej i mieszkajacej w Polsce od sierpnia 2015 roku.

Posiada on karte pobytu i pozwolenie na prace, umowa o prace, dostal od pracodawcy PIT 11, w zwiazku z tym powstalo pare pytan i niejasnosci:

1. osoba ta nie posiada PESEL (z tego co wiem pesel nie jest juz obowiazkowy w Polsce)- co w tym miejscu na deklaracji wpisac?

2. czy brane sa pod uwage dochody z Argentyny czy tylko te uzyskane w Polsce?

3. Czy mozna taka oosba rozliczyc online czy trzeba deklaracje zlozyc w osobiscie w Urzedzie Skarbowym?

4.ktory PIT trzeba wybrac jesli osoba jest kawalerem

z gory dziekuje za wszelaka pomoc!

wla.gle

Re: jak rozliczyc osobe z Argentyny?

Post autor: wla.gle »

2. czy brane sa pod uwage dochody z Argentyny czy tylko te uzyskane w Polsce?

Zależy jaki ma obowiązek podatkowy - nieograniczony /rezydencja podatkowa polska/, czy obowiązek podatkowy jako ograniczony / nadal jest rezydentem podatkowym Argentyny/.

3. Czy mozna taka oosba rozliczyc online czy trzeba deklaracje zlozyc w osobiscie w Urzedzie Skarbowym?

Jeśli system elektroniczny Cię "puści" to można, jak nie to papierowo.

Tutaj trochę więcej :

http://pit.dobry.pl/forum/viewtopic.php?f=28&t=15383

może ktoś jeszcze ...

kacia1985

Re: jak rozliczyc osobe z Argentyny?

Post autor: kacia1985 »

wla.gle:

2. wyglada na to ze ma nieograniczony obowiazek podatkowy:

-posiada na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej centrum interesów osobistych lub gospodarczych (ośrodek interesów życiowych) lub
-przebywa na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej dłużej niż 183 dni w roku podatkowym.

na obydwa pytania tak i tak, pracuje i mieszka tutaj, i byl ciut dluzej niz 183 dni w 2015 roku.

W zwiazku z tym brane sa tylko polskie przychody tak mi sie wydaje

3. no wlasnie wydaje mi sie ze do rozliczenia bedzie potrzebny numer PESEL ktorego nie ma

Zablokowany