Witam, mam pytanie odnosnie rozliczenia podatkowego obywatela Argentyny, osoby pracujacej i mieszkajacej w Polsce od sierpnia 2015 roku.
Posiada on karte pobytu i pozwolenie na prace, umowa o prace, dostal od pracodawcy PIT 11, w zwiazku z tym powstalo pare pytan i niejasnosci:
1. osoba ta nie posiada PESEL (z tego co wiem pesel nie jest juz obowiazkowy w Polsce)- co w tym miejscu na deklaracji wpisac?
2. czy brane sa pod uwage dochody z Argentyny czy tylko te uzyskane w Polsce?
3. Czy mozna taka oosba rozliczyc online czy trzeba deklaracje zlozyc w osobiscie w Urzedzie Skarbowym?
4.ktory PIT trzeba wybrac jesli osoba jest kawalerem
z gory dziekuje za wszelaka pomoc!
jak rozliczyc osobe z Argentyny?
Re: jak rozliczyc osobe z Argentyny?
2. czy brane sa pod uwage dochody z Argentyny czy tylko te uzyskane w Polsce?
Zależy jaki ma obowiązek podatkowy - nieograniczony /rezydencja podatkowa polska/, czy obowiązek podatkowy jako ograniczony / nadal jest rezydentem podatkowym Argentyny/.
3. Czy mozna taka oosba rozliczyc online czy trzeba deklaracje zlozyc w osobiscie w Urzedzie Skarbowym?
Jeśli system elektroniczny Cię "puści" to można, jak nie to papierowo.
Tutaj trochę więcej :
http://pit.dobry.pl/forum/viewtopic.php?f=28&t=15383
może ktoś jeszcze ...
Zależy jaki ma obowiązek podatkowy - nieograniczony /rezydencja podatkowa polska/, czy obowiązek podatkowy jako ograniczony / nadal jest rezydentem podatkowym Argentyny/.
Jeśli system elektroniczny Cię "puści" to można, jak nie to papierowo.
Tutaj trochę więcej :
http://pit.dobry.pl/forum/viewtopic.php?f=28&t=15383
może ktoś jeszcze ...
Re: jak rozliczyc osobe z Argentyny?
wla.gle:
2. wyglada na to ze ma nieograniczony obowiazek podatkowy:
-posiada na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej centrum interesów osobistych lub gospodarczych (ośrodek interesów życiowych) lub
-przebywa na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej dłużej niż 183 dni w roku podatkowym.
na obydwa pytania tak i tak, pracuje i mieszka tutaj, i byl ciut dluzej niz 183 dni w 2015 roku.
W zwiazku z tym brane sa tylko polskie przychody tak mi sie wydaje
3. no wlasnie wydaje mi sie ze do rozliczenia bedzie potrzebny numer PESEL ktorego nie ma
2. wyglada na to ze ma nieograniczony obowiazek podatkowy:
-posiada na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej centrum interesów osobistych lub gospodarczych (ośrodek interesów życiowych) lub
-przebywa na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej dłużej niż 183 dni w roku podatkowym.
na obydwa pytania tak i tak, pracuje i mieszka tutaj, i byl ciut dluzej niz 183 dni w 2015 roku.
W zwiazku z tym brane sa tylko polskie przychody tak mi sie wydaje
3. no wlasnie wydaje mi sie ze do rozliczenia bedzie potrzebny numer PESEL ktorego nie ma