KUP
KUP
Hej, pracowałam od stycznia do kwietnia i potem od września do stycznia tego roku.
Dojeżdżam do pracy z innej miejscowości, więc KUP podwyższamy, pensję za grudzień otrzymałam w styczniu i z tego co wiem, to będzie wykazany na picie za rok 2016, ale moje pytanie brzmi czy mogę odliczyć sobie tylko 7 miesięcy do KUP, czy całe 8, chociaż na PIT 11 jest kwota za wrzesień, październik i listopad?
Dojeżdżam do pracy z innej miejscowości, więc KUP podwyższamy, pensję za grudzień otrzymałam w styczniu i z tego co wiem, to będzie wykazany na picie za rok 2016, ale moje pytanie brzmi czy mogę odliczyć sobie tylko 7 miesięcy do KUP, czy całe 8, chociaż na PIT 11 jest kwota za wrzesień, październik i listopad?
Re: KUP
W czasie zatrudnienia od września miałaś prawdopodobnie wypłaty z dołu, w związku z czym pracodawca nie mógł inaczej naliczyć Ci KUP jak za trzy miesiące.
Jednak masz możliwość - i wolno Ci to zrobić, naliczyć w zeznaniu rocznym cztery KUP - ponieważ praca była świadczona przez cztery miesiące /był stosunek pracy/.
W sumie za 8 m-cy.
Można np. w PIT-37 w poz. 141 napisać krótkie wyjaśnienie /żeby nie wzywali z US/.
Wg mnie - może ktoś inny się wypowie......
Jednak masz możliwość - i wolno Ci to zrobić, naliczyć w zeznaniu rocznym cztery KUP - ponieważ praca była świadczona przez cztery miesiące /był stosunek pracy/.
W sumie za 8 m-cy.
Można np. w PIT-37 w poz. 141 napisać krótkie wyjaśnienie /żeby nie wzywali z US/.
Wg mnie - może ktoś inny się wypowie......
ja czytałem interpretacje, że liczy się miesiąc wypłaty więc jak ktoś dostaje np do 10 wypłatę za zeszły miesiąc to na początku jest ten pierwszy miesiąc w KUP do tyłu lecz jak będzie kończył pracę i wypłatę dostanie w następnym miesiącu (już niepracującym) to KUPy się wyrównają.
Również prosze o korektę w rozumowaniu jak coś ;)
Również prosze o korektę w rozumowaniu jak coś ;)
1 miesiąc standardowe KUP = 111,25
2 miesiące podwyższone z tytułu dojeżdzania do innej miejscowości = 2x139,06=278,12
Suma = 111,25+278,12=389,37
2 miesiące podwyższone z tytułu dojeżdzania do innej miejscowości = 2x139,06=278,12
Suma = 111,25+278,12=389,37
Czytałem takie wyjaśnienie co do KUP:
- pracownik kończy pracę wypłata z dołu; - KUP podwyższone, jednak po zakończeniu pracy /ustaniu stosunku pracy/ należą się koszty standardowe /111,25/.
W tym wypadku jest tak jak pisze Wirus:
2*139,06
1*111,25
Pozdrawiam .....
- pracownik kończy pracę wypłata z dołu; - KUP podwyższone, jednak po zakończeniu pracy /ustaniu stosunku pracy/ należą się koszty standardowe /111,25/.
W tym wypadku jest tak jak pisze Wirus:
2*139,06
1*111,25
Pozdrawiam .....
Witam, też dojeżdżam do pracy i mam bilety imienne miesięczne. Jestem jednocześnie zatrudniona na umowę o pracę i zlecenie, w związku z tym mam pytanie, czy odliczając bilety nie mogę przekroczyć puli KUP rocznych 1668,72 zł tylko biorąc pod uwagę umowę o pracę, czy 2502,56 zł z zsumowanych KUP z umowy o pracę i zlecenia, czy rozgraniczam zupełnie obie te umowy? Czy bilety PKP odlicza się łącznie z aglomeracyjnymi? I nawiązując do wątku, czy bilet za grudzień mogę odliczyć dopiero w przyszłym roku, jeśli wypłatę otrzymałam w styczniu 2016?
Umowa i zlecenie mają osobne KUP.
Zlecenie i KUP do niego rozliczasz w poz. 3 "Działalność wykonywana osobiście".
Umowę i KUP do niej wpisujesz w poz. 1 "Należności ze stosunku....."
Jeśli bilety imienne są na wyższą kwotę ( bo tylko wtedy ma sens ich odliczanie) niż standardowe KUP dla dojeżdżających (1668,72) to wpisujesz sumę biletów miesięcznych (jeśli rozliczasz tym programem to w poz. 38e wpisujesz kwotę za bilety). Wpisujesz faktyczną kwotę kosztów biletów. Tu nie ma ograniczenia.
Jeśli koszt biletu za grudzień poniosłaś w 2015 roku to odliczasz w rozliczeniu za 2015.
Zlecenie i KUP do niego rozliczasz w poz. 3 "Działalność wykonywana osobiście".
Umowę i KUP do niej wpisujesz w poz. 1 "Należności ze stosunku....."
Jeśli bilety imienne są na wyższą kwotę ( bo tylko wtedy ma sens ich odliczanie) niż standardowe KUP dla dojeżdżających (1668,72) to wpisujesz sumę biletów miesięcznych (jeśli rozliczasz tym programem to w poz. 38e wpisujesz kwotę za bilety). Wpisujesz faktyczną kwotę kosztów biletów. Tu nie ma ograniczenia.
Jeśli koszt biletu za grudzień poniosłaś w 2015 roku to odliczasz w rozliczeniu za 2015.