PIT Niani

Anja23

PIT Niani

Post autor: Anja23 »

Witam. Mam problem z rozliczeniem PITu znajomej która pracuje jako Niania. Przychód to 1600zł, zaliczkę wpłaca co miesiąc w kwocie 100zł , opłaca dobrowolną składkę chorobową w kwocie 39,20zł.
Wg mnie zaliczka powinna wynieść 225zł .Czy w rozliczeniu rocznym biorę pod uwagę składki zdrowotne finansowane przez budżet Państwa do odliczenia? Proszę mi poradzić jak rozliczyć ten PIT, bo szczerze całkowicie się pogubiłam.

wla.gle

Re: PIT Niani

Post autor: wla.gle »

Dochody niani są dochodami z innych źródeł, rozlicza się je na PIT-36 można także tu rozliczyć ew. inne dochody np. z PIT-11, PIT-40A/11A i inne.
Stosuje się KUP 20%, wyliczamy podatek mnożąc dochód przez 18% lub 32% i odejmując wpłacone zaliczki na podatek w ciągu roku.

UWAGA!
Składki na ubezpieczenia emerytalne, rentowe i wypadkowe niań obliczone od podstawy, którą
stanowi kwota nie wyższa niż kwota minimalnego wynagrodzenia za pracę, opłaca ZUS. Składki są
finansowane przez budżet państwa niezależnie od tego czy niania podlega ubezpieczeniom
emerytalnemu i rentowym obowiązkowo czy dobrowolnie.
W powyższej sytuacji, składki na ubezpieczenia społeczne i zdrowotne ustalone od podstawy wymiaru
nie wyższej niż wysokość minimalnego wynagrodzenia są opłacane ze środków ZUS, a nie niani, w
związku z czym nie mogą podlegać odliczeniu od przychodu/podatku.
Składkę na dobrowolne ubezpieczenie chorobowe, niezależnie od wysokości wynagrodzenia, finansuje z
własnych środków niania. Zatem, składka na ubezpieczenie chorobowe zawsze podlega odliczeniu
od przychodu.

Zablokowany