Do P. Marcina-PIT-0 ulga abolicyjna
Do P. Marcina-PIT-0 ulga abolicyjna
W PIT-0 jeśli wypełnia się poz. 41 i poz. 43 to jeśli suma w poz. 48 jest większa niż kwota z poz. 189 pomniejszona o kwotę z poz. 190 PIT-36 to program PITy2015 pozostawia ulgę abolicyjną nie "ruszoną" a przycina ulgę na dziecko.
E-deklaracje w takiej samej sytuacji pozostawia ulgę na dziecko "nie ruszoną" a przycina ulgę abolicyjną.
Proszę spytać analityka, która wersja jest prawidłowa.
Dla przykładu podaję kwoty do sprawdzenia: rozliczenie indywidualne z 1 dzieckiem
zlecenie z kraju
dochód=1119,41
kup=198,67
społ.=126,04
zdrow.=76,99
odliczenie internetu=456
Holandia:
dochód=25995,51
podatek=1391
PITy2015 przycinają ulgę na dziecko na 0,00
a pozostawiają ulgę abolicyjną
E-deklaracje zostawiają ulgę na dziecko=1112,04 a przycinają do odpowiedniej kwoty ulgę abolicyjną.
Powoduje to inne końcowe rozliczenie zwłaszcza w sekcji H.
E-deklaracje w takiej samej sytuacji pozostawia ulgę na dziecko "nie ruszoną" a przycina ulgę abolicyjną.
Proszę spytać analityka, która wersja jest prawidłowa.
Dla przykładu podaję kwoty do sprawdzenia: rozliczenie indywidualne z 1 dzieckiem
zlecenie z kraju
dochód=1119,41
kup=198,67
społ.=126,04
zdrow.=76,99
odliczenie internetu=456
Holandia:
dochód=25995,51
podatek=1391
PITy2015 przycinają ulgę na dziecko na 0,00
a pozostawiają ulgę abolicyjną
E-deklaracje zostawiają ulgę na dziecko=1112,04 a przycinają do odpowiedniej kwoty ulgę abolicyjną.
Powoduje to inne końcowe rozliczenie zwłaszcza w sekcji H.
Re: Do P. Marcina-PIT-0 ulga abolicyjna
Ustawa nie precyzuje kolejności odliczania ulg.
Także KIP daje różne odpowiedzi co do kolejności.
Na pierwszy rzut oka widzę, że my odliczamy na korzyść podatnika.
Także KIP daje różne odpowiedzi co do kolejności.
Na pierwszy rzut oka widzę, że my odliczamy na korzyść podatnika.
Co do korzyści podatnika to się zgadza.
Co do korzyści podatnika to się zgadza. Z tego co mnie poinformowano nie tylko e-deklaracje tak robią.
E-deklaracje np. nie pozwalają zrobić inaczej. Tam nie ma możliwości wyboru. Sprawdzałem i faktycznie nie ma nigdzie napisane co należy przyciąć w pierwszej kolejności.
E-deklaracje np. nie pozwalają zrobić inaczej. Tam nie ma możliwości wyboru. Sprawdzałem i faktycznie nie ma nigdzie napisane co należy przyciąć w pierwszej kolejności.
Dziękuje za odpowiedzi. Jak bym nie robiła przy tym rozliczeniu tak czy siak zabiera mi całą ulgę na dziecko do wysokości podatku zostawiając tylko ulgę abolicyjną...zwrot tylko 65 zł z zaliczki PIT-11 i co o tym myślicie? jest ok?
Proponuję sprawdzić. Można zyskać parę zł., chyba że nie zależy Pani na tym.
Jeśli urząd będzie miał inne zdanie to wezwie do korekty. Program w PIT/O pozwala na wpisanie dowolnej kwoty odliczenia na dzieci i zablokowanie pola do obliczeń.
Właśnie - co na to praktycy?
Jeśli urząd będzie miał inne zdanie to wezwie do korekty. Program w PIT/O pozwala na wpisanie dowolnej kwoty odliczenia na dzieci i zablokowanie pola do obliczeń.
Właśnie - co na to praktycy?
No odpowiem OK. Tylko, że program PITy2015 już pozwala nam odliczyć kwotę za dziecko bo "przycina" właśnie poz. 41 co jest dla nas korzystniejsze.
Problem w tym, że inne programy ( w tym program Min. Finansów)"przycinają" kolejną następną rubrykę np. 43 przez co ulga na dziecko jest jakby już rozliczona z podatku i nie można już odzyskać jej ze składek.
I w związku z tym było moje pytanie co jest prawidłowe. Rozumie, że powyżej pan Marcin odpowiedział <Ustawa nie precyzuje kolejności odliczania ulg.
Także KIP daje różne odpowiedzi co do kolejności>
Wynik tego jest jednak taki, że w różnych programach przy akurat tego typu kwotach będą różne wyniki końcowe. I tu jest coś nie tak.
Problem w tym, że inne programy ( w tym program Min. Finansów)"przycinają" kolejną następną rubrykę np. 43 przez co ulga na dziecko jest jakby już rozliczona z podatku i nie można już odzyskać jej ze składek.
I w związku z tym było moje pytanie co jest prawidłowe. Rozumie, że powyżej pan Marcin odpowiedział <Ustawa nie precyzuje kolejności odliczania ulg.
Także KIP daje różne odpowiedzi co do kolejności>
Wynik tego jest jednak taki, że w różnych programach przy akurat tego typu kwotach będą różne wyniki końcowe. I tu jest coś nie tak.
To się nazywa "optymalizacja podatkowa" :)