Dochód zwolniony

genax

Dochód zwolniony

Post autor: genax »

Witam,

Posiadam cztery druki PIT-11.
Na pierwszym wykazane mam zarówno przychody z pracy w Polsce, KUP, dochód, jak i dochody zwolnione od podatku z pracy w Niemczech, wykazane są zarówno składki społeczne, jak i zdrowotne.

Na drugim PIT przychód z Polski są KUP oraz wykazany jest dochód zwolniony z pracy w Niemczech, wykazane są jedynie składki społeczne.

Na trzecim PIT wykazane mam jedynie dochody zwolnione z Niemiec, ale są składki zdrowotne i społeczne.

Ostatni PIT dotyczy pracy w Polsce i standardowo podano przychody, KUZ, dochód i składki na ub. społeczne i zdrowotne.

Proszę o informację w jakich pozycjach PIT-36 mam umieścić poszczególne dane oraz czy muszę składać trzy druki Z/G?

Każdy z PIT, gdzie wykazane są dochody zwolnione dotyczy oczywiście innego polskiego pracodawcy, który oddelegował osobę do pracy za granicą.

Proszę o odpowiedź i serdecznie pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony 22 mar 2016, o 13:50 przez genax, łącznie zmieniany 1 raz.

snykwa

Re: Dochód zwolniony

Post autor: snykwa »

Składasz jeden PTT/ZG w którym sumujesz dochody z Niemiec w poz. 8 jeśli to były umowy o pracę.
Dochody z kraju wykazujesz w odpowiednich poz. w PIT-36 (sumujesz).
Czy masz dodatkowe informacje na temat rozliczenia składek z Niemiec?

genax

Post autor: genax »

Niestety nie mam żadnych dodatkowych informacji.
Na jednym z PIT jest przychód 1 099,68, KUP 111,25, dochód 988,43, dochód zwolniony 34 526,04, skł. społ. 2 604,00, skł. zdrow. 1 355,41 zł. Czy mogę normalnie odliczyć składki?

snykwa

Post autor: snykwa »

Zazwyczaj pracodawca informuje na dodatkowym dokumencie o możliwości lub nie jeśli chodzi o składki zapłacone od dochodu z Niemiec.
Ponieważ składki odprowadzone do Polskiego ZUS, które zostały potrącone od przychodu brutto (czyli przed odjęciem diet i KUP) nie można odliczać.
Natomiast składki które zostały odprowadzone do Polskiego ZUS od dochodu po odjęciu diet i KUP można odliczać.
Z tego co napisałeś wynika prawdopodobnie, że jest to ten drugi wariant to myślę, że możesz odliczyć.
http://www.podatki.egospodarka.pl/10702 ... ,70,1.html

dominika2

Post autor: dominika2 »

Witam,

Mam podobny problem. Mam rozliczenie małżeństwa, z których obydwoje mieli dochody krajowe a oprócz tego żona była oddelegowana do pracy w Niemczech. Ma kilka PITów-11 i jeden PIT - 11 z tej samej firmy ma kwoty w pozycji "Dochód zwolniony od podatku" oraz wykazane składki na ubezpieczenie społeczne i zdrowotne. Nie ma natomiast nic w pozycji zaliczka pobrana przez płatnika. Nie mam również żadnych dodatkowych informacji jeżeli chodzi o składki.

Pierwszy raz robię taki PIT i bardzo proszę o pomoc i wyrozumiałość.
Do tej pory robiłam tylko dochody krajowe.

Wiem, że całe zeznanie składam na deklaracji PIT-36 wraz z załącznikiem PIT-ZG oraz PIT-O (mają dzieci).

Zrobiłabym to tak, ale bardzo proszę o potwierdzenie i ewentualne poprawienie mnie, jeżeli źle mówię:

- wszystkie PITy-11 z PL sumuję i robię tak jak zawsze w części D. PIT-36
- PIT-11, który pokazuje dochody zagraniczne ujmuję osobno (nie wliczam go do sumy PITów z PL) i robię to tak:
-w PIT-ZG w poz. 8 wpisuję kwotę z PIT-11 z pola "Dochód zwolniony..."
-powyższą kwotę z PIT-ZG przenoszę do PIT-36 w pozycję 182. "Dochody osiągniętę za granicą, o które zwiększona jest podstawa odbliczenia podatku...."
-składki ze WSZYSTKICH PITów sumuję i odliczam od dochodu i od podatku

Czy taka jest procedura? czy może wygodniej będzie, jeżeli podam konkretne kwoty lub wynik?

wla.gle

Post autor: wla.gle »

do dominika2:
--> "Dochód zwolniony od podatku" oraz wykazane składki na ubezpieczenie społeczne i zdrowotne. Nie ma natomiast nic w pozycji zaliczka pobrana przez płatnika.

Wynika z tego, wg mnie, że podatek był odprowadzany do niemieckiego fiskusa, natomiast składki były odprowadzane do polskich instytucji ubezpieczeniowych.
Pracodawca ma obowiązek prawidłowo rozliczyć składki, czyli po odliczeniu dochodu nie podlegającego opodatkowaniu /np. diety/.

-->Czy taka jest procedura? czy może wygodniej będzie, jeżeli podam konkretne kwoty lub wynik?

Wszystko OK, możesz podać kwoty lub ostateczny wynik to sprawdzimy, ale z tego co piszesz to widać, że radzisz sobie znakomicie....

dominika2

Dziękuję bardzo za odpowiedź :)

Podam wszystkie kwoty oraz ile mi wyszło i bardzo proszę o sprawdzenie.
Jest to rozliczenie małżeństwa, z dwójką dzieci i ulgą internetową. Jedno z rodziców ma dochód zagraniczny. Skomplikowany case :)

PITy-11 podatnika

PIT nr 1) Należności ze stosunku pracy: Przychód - 1743,60; KUP - 111,25; Zaliczka - 88
Składki na ub. społ. - 239,05; zdrowotne 116,60
PIT nr 2) Należności ze stosunku pracy: Przychód - 38283,06; KUP - 1335; Zaliczka - 2640
Składki na ub. społ. - 5217,45; zdrowotne 2562,59

PITy-11 małżonka

PIT nr 1) Należności ze stosunku pracy: Dochód zwolniony od podatku - 14409,63
Składki na ub. społ. - 1176,05; zdrowotne 573,64
PIT nr 2) Należności ze stosunku pracy: Przychód - 231,28; KUP - 278,12; Zaliczka - 0
Składki na ub. społ. - 31,70; zdrowotne 4,14
PIT nr 3) Działalność wykonywana osobiście: Przychód - 9833,59; KUP - 1745,27; Zaliczka - 579
Składki na ub. społ. - 1107,25; zdrowotne 676,29

Dodatkowo dochodzi ulga na 2 dzieci - 2224,08 oraz wydatki na internet 718,80.

Wyszło mi do zwrotu 3397,86 zł.

P.S. jedno z małoletnich dzieci pracowało i otrzymało PIT-40:
Przychdód - 1012,98, KUP - 333.75, Zaliczka - 3, Składki społ. - 138,87; składki zdrow.- 67,75.
Rozumiem, że dziecko nie musi składać rozliczenia (bo i tak US nie zwróci tego 3 zł.) oraz nie uwzględniam tego nigdzie w dochodach rodziców, bo była to jakaś praca w szatni.

wla.gle

P.S. jedno z małoletnich dzieci pracowało i otrzymało PIT-40:
Przychód - 1012,98, KUP - 333.75, Zaliczka - 3, Składki społ. - 138,87; składki zdrow.- 67,75.
Rozumiem, że dziecko nie musi składać rozliczenia (bo i tak US nie zwróci tego 3 zł.) oraz nie uwzględniam tego nigdzie w dochodach rodziców, bo była to jakaś praca w szatni.

Nie musi/nie trzeba, bo zostało rozliczone przez pracodawcę - podpisał zeznanie certyfikowanym/kwalifikowanym podpisem elektronicznym..

Pit-36 sprawdzę....

wla.gle

--->>> Wyszło mi do zwrotu 3397,86 zł.

Nadpłata podatku 3307,00
całkowity zwrot 3397,86

Zgadza się - co do grosza.....☼☼☼.

dominika2

> Zgadza się - co do grosza.....☼☼☼.

Wow super!!! Dziękuję za ekspresowe odpowiedzi :)

Zablokowany