osoba samotnie wychowująca oraz sugestia dotycząca

gwynebleid

osoba samotnie wychowująca oraz sugestia dotycząca

Post autor: gwynebleid »

Gdy podatek rozliczany jest na PIT 36 przez osobę samotnie wychowującą, to program i tak prosi o podanie danych małżonka w polach części K oraz PIT-O (o kwotę jaką rozliczył małżonek)

Prosiłbym też bardzo, by w przyszłym roku zrezygnować z pola wyboru rozwijanego i wrócić do checkboxów. Wypełniam dziesiątki pitów i odklikiwanie menu utrudnia wprowadzanie danych, a dodatkowo czasami powoduje błędy, gdy chce się przesunąć rolką myszy na kolejne pola, a program zmienia pozycję w menu.

M.K.

Re: osoba samotnie wychowująca oraz sugestia dotycząca

Post autor: M.K. »

Też jestem za checkbox-ami.

Andrus+

Post autor: Andrus+ »

Tak mam to samo.Ja już zaczynam po prostu ignorować podawanie danych zerowych współmałżonka jeżeli rozliczam osobę która rozlicza się sama a korzysta z ulgi na dzieci.Szkoda czasu i nerwów na wpisywanie za każdym razem zer dotyczących współmałżonka mimo że tenże współmałżonek nie jest "aktorem" uczestniczącym w tym spektaklu tworzenia PITa osoby indywidualnej.:)
Nie wiem co to są checkboxy ( niestety nie jestem informatykiem) ale jeżeli byłoby to to,co było do ubiegłego roku to jestem za a nawet za :)

M.K.

Post autor: M.K. »

Checkbox-y to kwadraty do zaznaczania. One by obrazowały inaczej to co jest w combobox-ach.

Co do samej idei wpisywania zer.
Załóżmy, że podatnik ma małżonka, który rozliczył się osobno i odliczył ulgę na dzieci.
Dzieci osoby samotnie wychowującej dzieci też mogły być wychowywane przez część roku przez kogoś innego.
Skąd mamy wiedzieć, że użytkownik programu nie zapomniał wpisać tych danych dotyczących małżonka.
Widzę jedynie rozwiązanie z opcją "pro". Jeśli będzie zaznaczona to program o nic nie będzie pytał...
Może tak być?

Zablokowany