Fundusz Wzajemnej Pomocy Rolników

marcin_op

Fundusz Wzajemnej Pomocy Rolników

Post autor: marcin_op »

Czy Wypłata z Funduszu Wzajemnej Pomocy Rolników wykazana w PIT-8C jest opodatkowana ?
tzn. czy należy to uwzględnić w pit-36 ? czy może jest to wypłata która podlega zwolnieniu z opodatkowania ?

koleżanka

Re: Fundusz Wzajemnej Pomocy Rolników

Post autor: koleżanka »

a co to za fundusz ?
trudno skomentować nie mając informacji

ale skoro ktoś dostał za to PIT-8C, to można wnioskować, że należy się z tego przychodu rozliczyć w druku PIT-36

marcin_op

jest to fundusz z którego wypłacane są ekompensaty producentom rolnym w przypadku obniżenia dochodów (więcej niż o 30 proc. w stosunku do średniego rocznego dochodu z ostatnich trzech lat) w gospodarstwie rolnym, rybackim lub dziale specjalnym produkcji rolnej.

Powodem obniżenia dochodów mogą być klęski żywiołowe (powódź, susza, grad, ujemne skutki przezimowania lub przymrozki) lub wprowadzenie ograniczeń związanych np. z wystąpieniem chorób zakaźnych zwierząt czy roślin.

koleżanka

Post autor: koleżanka »

dzięki za informację,

Niestety nie miałam do czynienia z takim przypadkiem - ale skoro jednostka, która wypłaca takie świadczenia wystawia ludziom PIT-8C, to dla mnie znaczy, że nie są one zwolnione z podatku.
A ponieważ widocznie nie ma obowiązku pobierania/potrącania zaliczki na pdof, to dlatego wystawiła PIT-8C.
Osobiście starałabym się wyjaśnić/dowiedzieć czy faktycznie takie rekompensaty podlegają opodatkowaniu pdof.

marcin_op

Podejrzewam że gdyby było to zwolnione z podatku to byłoby o tym wszędzie głośno, a tymczasem nigdziej nie znalazłem nawet wzmianki dlatego potraktuję że trzeba to opodatkować.

Zablokowany