17 latka odbywa płatne praktyki.
Rodzice rozwiedzeni, ojciec nie wiadomo gdzie przebywa, matka bezrobotna bez przychodów.
Należy córce sporządzić PIT-37, który powinna podpisać matka.
Jak podpisać gdy PIT zostaje wysłany elektronicznie.
Jak podpisać PIT-37 dziecka
Re: Jak podpisać PIT-37 dziecka
17-latka w zeszłym roku.
Jeśli w momencie składania zeznania ukończyła 18-lat, to może sama w swoim imieniu złożyć zeznanie i podpisać.
Natomiast jeśli w momencie składania zeznania jest osobą niepełnoletnią, to elektronicznie tylko z podpisem kwalifikowanym.
W innym przypadku tj. elektronicznie ale dane autoryzujące to przychód z zeszłego roku, to tylko wersja papierowa - podpisują PIT rodzice.
Dziecko jako niepełnoletnie nie ma zdolności do czynności prawnych - w tym przypadku złożenie PIT.
Pozdrawiam .....
Jeśli w momencie składania zeznania ukończyła 18-lat, to może sama w swoim imieniu złożyć zeznanie i podpisać.
Natomiast jeśli w momencie składania zeznania jest osobą niepełnoletnią, to elektronicznie tylko z podpisem kwalifikowanym.
W innym przypadku tj. elektronicznie ale dane autoryzujące to przychód z zeszłego roku, to tylko wersja papierowa - podpisują PIT rodzice.
Dziecko jako niepełnoletnie nie ma zdolności do czynności prawnych - w tym przypadku złożenie PIT.
Pozdrawiam .....
Dzięki. Miałem nadzieję, że uda się wysłać bez podpisu :)
A ja o tym nie pomyślałam i wysłałam "taką sytuację" elektronicznie ....
co teraz ??????
co teraz ??????
Gdzieś "doczytałam" na naszym forum, że jeśli nie ma podatku do zwrotu (a u mnie nie ma bo to dochód z praktyki od września - wychodzi zero nadpłaty) to może być elektronicznie bez podpisu rodzica ... ale może się mylę ???
Ja po raz kolejny wysłałem zeznanie elektroniczne małoletniego. Do tej pory nie było problemu. Pytałem telefonicznie w swoim US i odpowiedzieli mi, że można wysłac elektronicznie (choc wiem jak jest).
Jeśli ktoś już wysłał to niech poczeka. Jeśli US Go wezwie to wtedy podpisze (głowy mu nie urwią).
Jeśli ktoś już wysłał to niech poczeka. Jeśli US Go wezwie to wtedy podpisze (głowy mu nie urwią).
dokładnie. Czasami USy się do tego doczepiają a czasami nie. Spróbować zawsze warto ;)