pit-11 i umowa dzierżawy

AnkaW

pit-11 i umowa dzierżawy

Post autor: AnkaW »

Małżonkowie otrzymali PITy-11, oprócz tego firma, z którą podpisali umowę dzierżawy (w 2014 r.) wypłaciła im w 2015 r. ustaloną kwotę za dzierżawę.
Jak ich rozliczyć?

snykwa

Re: pit-11 i umowa dzierżawy

Post autor: snykwa »

Czy otrzymali jakiś pit za dzierżawę?

wla.gle

Post autor: wla.gle »

PIT-36 rubryka "najem i dzierżawa" - nawet jak nie ma pit /wystarczy rachunek/.

AnkaW

PITa podobno nie ma i nie będzie.
Dobrze, ale żeby tą historię urozmaicić, to w akcie notarialnym występują oboje małżonkowie jako wydzierżawiający. Czy w takim przypadku powinnam otrzymaną kwotę podzielić na dwoje, czy przypisać jednemu tylko? Bo myślę, że nie dla obojga 2x ta sama kwota?!
I jeśli nie było zaliczki na podatek, to 0,00 w zaliczce. I jeszcze koszty myślę, że też 0,00.
Im więcej myślę, tym mniej wiem;)☼

wla.gle

....to w akcie notarialnym....
to jakaś poważniejsza sprawa...

Pytanie, czy to dzierżawa gruntów rolnych np. pod jakąś elektrownie wiatrową, czy pod jakąś reklamę jako najem-dzierżawa okazjonalna, czy w ramach działalności gospodarczej,
Może to dzierżawa np. pod słupy trakcji elektrycznej lub na ułożony kabel ziemny ...... same pytania. ☺☺☺.

AnkaW

Tak, chodzi o wiatrak, a dokładnie to o skrzydła tego wiatraka...
"Przedmiotem dzierżawy jest część nieruchomości (...) stanowiąca obszar ponad gruntem na którym znajdować się będą skrzydła elektrowni wiatrowej"

wla.gle

Tak myślałem..

Jeżeli chodzi o podatek dochodowy, to rolnik musi na początku rozważyć formę opodatkowania. Mianowice dochody (przychody) te można opodatkować na zasadach ogólnych według progresywnej skali podatkowej. Wówczas podatek płaci się od dochodu, tj. różnicy pomiędzy faktycznie uzyskanym przychodem z najmu, dzierżawy a kosztami jego uzyskania. Druga możliwość to opodatkowanie ryczałtem według ustawy o zryczałtowanym podatku dochodowym od niektórych przychodów osiąganych przez osoby fizyczne. Wtedy koszty uzyskania przychodu nie mają wpływu na wysokość naszego podatku. Obliczamy go od faktycznie otrzymanego przychodu. Forma ryczałtu płacona jest od przychodów ewidencjonowanych.
Wybierając ryczałt, trzeba złożyć w urzędzie skarbowym oświadczenie o tym do 20 stycznia. Jeżeli natomiast rozpoczyna się dzierżawę w trakcie roku podatkowego – nie później niż do 20 dnia miesiąca następującego po tym, w którym osiągnęliśmy pierwszy przychód z dzierżawy. Jeśli natomiast pierwszy taki przychód rolnik osiągnął w grudniu – do końca roku.

Tutaj więcej na ten temat:
-->http://www.tygodnik-rolniczy.pl/article ... -fiskusie/

AnkaW

Dzwoniłam do US, żeby potwierdzić tok rozumowania;) PIT-36 "najem lub dzierżawa" kwotę podzielić po równo na oboje małżonków. Niestety wychodzi podatek do zapłaty i to całkiem spory, bo prawie 3000. Odliczyłam dwoje dzieci i wyszło mniej niecałe 700.
Tak już poza tematem, to niewielki interes zrobią na tej dzierżawie...

wla.gle

Jeśli można - tak mnie się wydaje, że korzystniej wychodzi podatek ryczałtowy /bo zdaje się że można/,
tylko opodatkowanie ryczałtem trzeba zgłosić chyba do końca stycznia i może np. mąż zadeklarować płacenie podatku - będzie prościej, jak nie mają żadnych kosztów do odliczenia to po co płacić 18% jak można mniej.

Jeśli już to dopiero od przyszłego roku, teraz za późno, trzeba by było to jeszcze sprawdzić.......

AnkaW

Mogliby tak zrobić, ale nie pytali i nie wiedzieli, a niewiedza niestety zawsze ma swoje koszty:( to była jednorazowa wypłata, więc na tą chwilę (wg mnie), to już pozamiatane...

Zablokowany